Funderar du på att starta företag? Är du redan igång och har frågor om till exempel moms, deklaration, bokföring eller anställningar? Eller vill du avsluta ditt företag? Här hjälper vi dig vidare.
Få information som är värdefull att ha innan du startar ditt företag.
Registrera ditt företag på verksamt.se. Där finns all hjälp du behöver för att komma igång, till exempel hur du registrerar företagsnamn.
Se uppgifter om ditt företag och gör ärenden i våra e-tjänster.
Det finns många olika sätt att avsluta ditt företag på. Här får du veta hur du avregistrerar dig för F-skatt, moms och arbetsgivaravgifter.
Webbseminarier om att starta företag
På våra webbseminarier får du veta vilka viktiga val du behöver göra när du registrerar ditt företag. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.
Under 2025 behöver du som företagare se över dina SNI-koder. Det beror på att en ny version, som speglar dagens branscher bättre, lanseras i slutet av 2025. Från och med den 27 januari 2025 kommer du att kunna ändra till de nya SNI-koderna på verksamt.se. Alla företag behöver dock inte ändra sina koder. Information om du berörs kommer finnas på verksamt.se.
SNI – viktigt att ha rätt kod! (Verksamt.se) Länk till annan webbplats.
De flesta nystartade företag och föreningar måste anmäla verklig huvudman inom fyra veckor från det att verksamheten har registrerat sig hos Skatteverket och Bolagsverket. Verklig huvudman är den eller de personer som ytterst äger eller kontrollerar verksamheten.
Anmälan sker i Bolagsverkets e-tjänst. Här finns också mer information om verklig huvudman samt vilka företags- och föreningsformer som är undantagna från dessa krav.
På sidan Inköp, upphandling och leverantörskontroll finns information om hur du som företagare motverkar svartarbete, främjar ett seriöst företagande och vilket stöd du kan få vid inköp och upphandling.
Starta företag-broschyren ger en överblick över vad du behöver veta och göra för att starta och driva företag. Broschyren är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Försäkringskassan, Patent- och registreringsverket, Skatteverket, Tillväxtverket och Tullverket.
I den senaste utgåvan finns kompletterande information från Patent- och registreringsverket om bland annat varumärkesskydd och hur viktigt det är för företagare att skydda sina tillgångar.
Har du aktieägare som bor utomlands?
Då vill vi gärna prata med dig och ta vara på dina erfarenheter. Vi undersöker nu hur vi kan göra det enklare att redovisa och betala skatt på vinstutdelning till aktieägare som bor utomlands (så kallad kupongskatt). Intervjun sker via videomöte under hösten 2024 och tar 45-60 minuter.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.