På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Skatteverkets pressmeddelande

2016-03-03

Åkeriföretag granskade efter tecken på fusk

Skatteverket granskade under förra året ett hundratal åkeriföretag i en särskild kontroll. Utredningarna ledde till höjda skattebelopp på 44 miljoner kronor och till att ytterligare kontroller av ett tusental chaufförer har inletts. Resultaten sammanfattas i en ny rapport från Skatteverket.

Skatteverket har de senaste åren sett tecken på fusk med skatter och avgifter i delar av transportsektorn. En kontroll genomfördes därför förra året på ett urval av åkeriföretag som bedömdes vara i riskzonen.

– Vi har sett att arbetsgivaravgifter inte har betalats och att det gjorts fel med avdragen skatt och kontrolluppgifter, säger Pia Bergman, nationell samordnare på Skatteverket.

Kontrollen gjordes framför allt på svenska åkeriföretag som anlitat chaufförer bosatta utomlands, samt av utländska bemanningsföretag med åkeriverksamhet i Sverige.  

– Det har förekommit olika upplägg och otillåtna konstruktioner i syfte att undkomma skatt, på så vis har man kunnat hålla onormalt låga priser i upphandlingar. Vi jobbar för att få bort osund konkurrens, säger Pia Bergman.

Bakgrunden till den riktade kontrollen är bland annat en tidigare undersökning från Skatteverket från 2013. Transportbranschen var då den enda bransch där andelen företag som ansåg sig vara utsatta för konkurrens från skattefuskare hade ökat.

Den svenska åkerinäringen består av ungefär 10 000 åkeriföretag som tillsammans omsätter 100 miljarder kronor. Branschen sysselsätter 86 000 personer. Dessa siffror avser endast företag och chaufförer med sin bas i Sverige. Omfattningen av utländska åkerier och chaufförer verksamma i Sverige är inte helt klarlagd, men i rapporten redovisas viss statistik. 

Kontaktpersoner för media:

Pia Bergman, nationell samordnare mot grov ekonomisk brottslighet, 010-574 13 25

Skatteverkets presstjänst, 010-574 89 60

För allmänna frågor, kontakta Skatteupplysningen, 0771-567 567

Åkeriföretag granskade efter tecken på fusk
Skatteverket

Till toppen