På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Skatteverkets pressmeddelande

2016-02-23

Skattekontot lockar sparare

Räntan på skattekontot verkar locka både privatpersoner och företag att sätta in mer pengar än vad som behövs. För staten innebär det ökad kostnad. Just nu bedöms cirka 22 miljarder kronor utgöra sparmedel. Det visar en rapport från Skatteverket.

– Vi har kunnat se ovanligt stora inbetalningar på skattekontona under december 2015 och januari 2016 som inte verkar motsvaras av skatter som ska betalas. Vår bedömning är att det beror på den fördelaktiga räntan. Räntegapet mot bankernas snitträntor är cirka 0,6 procentenheter, säger Åsa Hagman, chef för Skatteverkets analysenhet.

Räntan på skattekontot är fastställd i lag och kan inte understiga 0,5625 procent. Dessutom är den skattefri.

Skatteverket bedömer att privatpersoner har cirka tio miljarder kronor mer på sina skattekonton än vad som behövs för skatter och avgifter. Företag bedöms ha cirka 12 miljarder kronor för mycket.

– Dessutom har antalet utbetalningsspärrar ökat kraftigt mellan 2013 och 2015 vilket talar för att en del av överskottet är avsiktligt sparande, säger Åsa Hagman.

Den som vill ha kvar pengarna på sitt skattekonto kan begära en utbetalningsspärr. För företag har antalet utbetalningsspärrar ökat från cirka 20 000 år 2013 till 26 000 år 2015. För privatpersoner har antalet spärrar ökat från 14 000 år 2013 till 21 000 år 2015.

Inbetalningar till skattekontot är avsedda att täcka skatter och avgifter som ska betalas under året. För staten innebär det flera nackdelar om kontot även används som sparkonto. Det innebär att svenska staten lånar pengar till en ränta som ligger klart över räntan vid alternativ upplåning. Skattekontot ger då heller inte korrekt information till andra myndigheter om framtida skatteintäkter och lånebehov.

Analysrapporten har tagits fram och överlämnats till regeringen och berörda myndigheter för att de ska ha korrekt underlag för sina prognoser.

– Värt att komma ihåg är också att om skattekontot inte rörs på tio år tillfaller behållningen staten. Det bör vara i åtanke för den som inte har någon inkomst eller några skatter i Sverige, påminner Åsa Hagman.

Läs hela rapporten Skattekontot och intäktsräntanlänk till annan webbplats

Skatteverkets pressbilder på webbenlänk till annan webbplats

Kontaktperson för media:
Åsa Hagman, analyschef, 010-575 02 56
Skatteverkets presstjänst, 010-574 89 60
Vid allmänna frågor, kontakta Skatteupplysningen, 0771-567 567

Skattekontot lockar sparare
Skatteverket

Till toppen