På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Skatteverkets pressmeddelande

2016-02-10

Undvik ränta på kvarskatten genom att fyllnadsinbetala

Den som räknar med att få kvarskatt på mer än 30 000 kronor och inte vill betala ränta på beloppet ska göra en fyllnadsinbetalning före den 12 februari.

Den 2 maj, ska deklarationen för inkomståret 2015 lämnas in. Den som vet att hon eller han kommer att få kvarskatt på över 30 000 kronor kan välja att göra en extra inbetalning till skattekontot, en så kallad fyllnadsinbetalning, och på så sätt undvika att behöva betala kostnadsränta. Senast den 12 februari ska pengarna vara inne.

– Att någon har betalat för lite skatt kan till exempel bero på att värdepapper eller en bostad har sålts med vinst eller att en arbetsgivare har dragit för lite skatt, säger Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

För att undvika kostnadsränta ska den del av beloppet som överstiger 30 000 kronor ha betalats in till Skatteverket senast den 12 februari, den resterande delen ska ha kommit in senast den 3 maj.

– Datumen gäller alla personer, även enskilda näringsidkare ingår, och juridiska personer som har ett räkenskapsår som slutar den 31 december, säger Eva Bodén.

Kvarskatt på under 30 000 ska vara betalad senast den 3 maj för att ingen ränta ska tillkomma.

Räntan som utgår från den 13 februari ligger för närvarande på 1,25 procent. Räntan, den så kallade basräntan, styrs av 6 månaders statsskuldsväxlar och den bestäms månad för månad.

Kontaktperson för media:

Eva Bodén, verksamhetsutveckklare, 010-573 67 02

Skatteverkets presstjänst, 010-574 89 60

Vid allmänna frågor, kontakta Skatteupplysningen 0771-567 567

Undvik ränta på kvarskatten genom att fyllnadsinbetala
Skatteverket

Till toppen