Om du får en gåva från din arbetsgivare är det oftast en skattepliktig förmån. Men det finns några undantag. Julgåvor, jubileumsgåvor och minnesgåvor är skattefria om marknadsvärdet inte överstiger ett visst belopp.
Huvudregeln är att om du som anställd får en gåva från din arbetsgivare så är den skattepliktig.
Undantaget är julgåvor, jubileumsgåvor och minnesgåvor. De är skattefria för dig som anställd så länge gåvans marknadsvärde inte överstiger det skattepliktiga beloppet. Men om värdet på gåvan överstiger det beloppet så är gåvan skattepliktig från första kronan.
En julgåva är skattefri om värdet inte överstiger 550 kronor (inklusive moms), gäller både inkomstår 2024 och inkomstår 2025.
En jubileumsgåva är en gåva till dig som anställd i samband med att företaget firar 25-, 50-, 75- eller 100-årsjubileum. Den är skattefri om värdet inte överstiger 1 650 kronor (inklusive moms) för inkomstår 2024 och inkomstår 2025.
Om du är varaktigt anställd kan du få en minnesgåva i samband med
Minnesgåvan är skattefri för dig om värdet inte överstiger 15 000 kronor (inklusive moms) och inte ges vid mer än ett tillfälle utöver när din anställning upphör.
Som varaktigt anställd räknas du om din sammanlagda anställningstid är minst sex år.
Gåvor som lämnas i pengar är inte skattefria. Som pengar räknas även andra betalningsmedel som check, postväxel och presentkort som kan bytas mot pengar. Presentkort som inte kan bytas mot pengar kan däremot vara en skattefri gåva.
Om du ber din arbetsgivare att skänka pengar till en ideell organisation istället för en julgåva så ska du beskattas för gåvans värde som lön. Detta eftersom gåvan jämställs med kontanter.
Om arbetsgivaren själv bestämmer att istället för att ge julgåvor till er anställda skänka pengar till en ideell organisation beskattas inte du som anställd för den gåvan.
Om du som anställd väljer att hela eller delar av din lön ska skänkas till välgörenhet så blir du beskattad för gåvan på samma sätt som om du själv fått lönen utbetald.