När du köper varor till ditt företag som transporteras från en momsregistrerad säljare i ett annat EU-land gäller särskilda regler. Vanligtvis ska säljaren inte ta ut någon moms på försäljningen till dig. Istället ska du redovisa svensk moms på inköpet.
Här har vi samlat några av de vanligaste situationerna och de viktigaste sakerna du behöver tänka på när du köper varor från andra EU-länder. Vanligtvis ska säljaren inte ta ut någon moms på försäljningen. Istället ska du som köpare redovisa svensk moms på inköpet i din momsdeklaration.
Om du köper varor utan moms från ett annat EU-land ska du redovisa svensk utgående moms på inköpet i din momsdeklaration. För att du ska kunna köpa varor utan moms från företag i andra EU-länder behöver följande krav vara uppfyllda:
VAT är en förkortning av Value Added Tax som betyder mervärdesskatt (moms) på engelska. Du som är registrerad för moms i Sverige har ett giltigt VAT-nummer. Ditt VAT-nummer är den internationella varianten av ditt svenska momsregistreringsnummer.
I Sverige börjar alla VAT-nummer med bokstäverna SE (landskoden) och avslutas med siffrorna 01. Om du har en enskild firma följs landskoden av de 10 siffrorna i ditt personnummer. Om du har ett bolag eller en förening följs landskoden av de 10 siffrorna i organisationsnumret. VAT-numret skrivs utan bindestreck.
Annas bolag är momsregistrerat i Sverige och har organisationsnummer 999999-9999. Det betyder att bolagets VAT-nummer är SE 999999999901.
Det kan vara bra att känna till att den här typen av momsfria inköp från momsregistrerade säljare i andra EU-länder kallas för unionsinterna förvärv. På motsvarande sätt kallas säljarens försäljningar i dessa fall ibland för unionsinterna leveranser.
Du ska inte räkna fram och redovisa svensk utgående moms om du köper varor från en säljare i ett annat EU-land som inte är momsregistrerad. Det gäller till exempel om säljaren är en privatperson.
Om du säljer varorna vidare ska du normalt ändå ta ut moms på din försäljning och redovisa den i momsdeklarationen, även om du köpt varorna av någon som inte är momsregistrerad. Om det rör sig om begagnade varor har du i vissa fall möjlighet att välja om du vill använda reglerna om vinstmarginalbeskattning för begagnade varor (VMB) på din försäljning.
När du har köpt varor utan moms från en momsregistrerad säljare i ett annat EU-land ska du redovisa inköpet i din momsdeklaration i Sverige.
Om du har betalat för varorna i en annan valuta måste du räkna om beloppet till svenska kronor.
Du fyller i beskattningsunderlaget, det vill säga vad du har betalat för varorna, i fält 20. I beskattningsunderlaget ska du ta med eventuella bikostnader som säljaren har tagit ut för varorna, till exempel kostnader för transport och emballage.
Du räknar själv fram svensk utgående moms på beskattningsunderlaget i fält 20 och redovisar momsen i något av fälten 30–32. Vilket av fälten du ska fylla i beror på vilken momssats som gäller för varorna du köpt. På de flesta varor är momsen 25 procent.
Om du har gjort inköpet till din momspliktiga verksamhet har du vanligtvis också rätt att dra av den utgående momsen du redovisar i något av fälten 30–32. Avdraget gör du genom att du fyller i beloppet som ingående moms i fält 48. Du som är momsregistrerad enbart för att kunna redovisa utgående moms på inköp från andra EU-länder har däremot inte rätt att dra av beloppet som ingående moms.
Adams företag i Sverige köper en maskin från Ivanas företag i Slovenien. Priset inklusive frakt är 5 000 euro. Både Adam och Ivana är momsregistrerade i sina respektive hemländer. Adam ska använda maskinen i sin momspliktiga verksamhet och lämnar uppgift om sitt giltiga VAT-nummer när han gör beställningen. Maskinen ska transporteras från Slovenien till Sverige.
Eftersom Adam har lämnat uppgift om sitt giltiga VAT-nummer tar Ivana inte ut någon moms i Slovenien på försäljningen. Adam ska alltså själv räkna fram och redovisa momsen på inköpet i sin momsdeklaration i Sverige.
Först räknar han om beloppet i fakturan från euro till svenska kronor. 5 000 euro motsvarar vid tidpunkten 55 000 svenska kronor. Sedan räknar han fram den utgående momsen på inköpet. Maskinen omfattas av momssatsen 25 procent i Sverige, så momsen blir 13 750 kr (25 procent på 55 000 kronor). Eftersom Adam ska använda varan i sin momspliktiga verksamhet får han också dra av momsen han själv beräknat som ingående moms.
Om förutsättningarna för att köpa varor utan moms från ett annat EU-land är uppfyllda men säljaren felaktigt har tagit ut moms i ett annat EU-land, måste du ändå räkna fram och redovisa svensk moms på inköpet i din momsdeklaration. Du beräknar momsen på varans pris inklusive den utländska momsen.
Om du har köpt varan till din momspliktiga verksamhet har du oftast rätt att dra av momsen du räknat fram som ingående moms. Däremot får du inte göra avdrag för den utländska momsen som säljaren har tagit ut av dig.
För att du ska slippa betala moms för varan i både Sverige och det andra EU-landet behöver du kontakta säljaren och be säljaren skicka en ändringsfaktura (till exempel en kreditfaktura) på den moms som tagits ut felaktigt. Säljaren kan också kreditera den felaktiga fakturan helt och hållet och skicka en ny faktura till dig.
Ella köper skor till sin verksamhet i Sverige från ett momsregistrerat företag i Italien. Förutsättningarna för att köpa varorna utan moms är egentligen uppfyllda, men Ella glömmer bort att lämna uppgift om sitt VAT-nummer i samband med inköpet. Säljaren tar därför ut moms för varorna i Italien. Ella får betala totalt 10 000 euro inklusive italiensk moms.
Ella ska räkna fram svensk moms på inköpet och redovisa i sin momsdeklaration i Sverige, även om hon har betalat moms till säljaren i Italien.
Först räknar Ella om beloppet i fakturan, inklusive den italienska momsen, från euro till svenska kronor. 10 000 euro motsvarar vid tidpunkten 110 000 svenska kronor. Sedan räknar hon fram den utgående momsen på inköpet. Momssatsen på skor är 25 procent i Sverige, så därför blir momsen 27 500 kr (25 procent på 110 000 kronor). Eftersom Ella ska använda varorna i sin momspliktiga verksamhet får hon också dra av momsen som hon själv beräknat som ingående moms.
Den moms som säljaren har tagit ut i Italien får Ella däremot inte dra av i momsdeklarationen.
Trepartshandel är en form av kedjetransaktion där en vara säljs i två led mellan tre olika företag. Under vissa förutsättningar ska du inte redovisa någon utgående moms på varor som du köper vid trepartshandel.
Det är datumet då varorna levereras och datumet när säljaren utfärdar fakturan som styr när du ska redovisa inköp av varor från andra EU-länder.
Adams företag i Sverige köper en maskin från Ivanas företag i Slovenien. Både Adam och Ivana är momsregistrerade i sina respektive hemländer. Adam ska använda maskinen i sin verksamhet och lämnar uppgift om sitt giltiga VAT-nummer när han gör beställningen. Maskinen transporteras från Slovenien till Sverige under mars månad. Ivana tar inte ut någon moms på försäljningen.
Adam redovisar moms en gång per kvartal (var tredje månad).
Ivana levererar maskinen till Adam i Sverige den 11 mars och hon utfärdar fakturan den 17 mars. I det här fallet är fakturan utfärdad i samma månad som leveransen sker, det vill säga i mars. Det innebär att Adam ska redovisa inköpet i momsdeklarationen för perioden januari– mars.
Ivana levererar maskinen till Adam i Sverige den 11 mars, men hon dröjer med att utfärda fakturan till den 17 maj. I det här fallet har Ivana utfärdat fakturan för sent. Då ska Adam redovisa inköpet i den period som omfattar den 15:e dagen i månaden efter leveransmånaden, alltså i april. Adam redovisar därför inköpet i momsdeklarationen för perioden april-juni.
Ivana levererar maskinen till Adam i Sverige den 14 maj, men hon utfärdade fakturan redan den 17 mars. I det här fallet har Ivana utfärdat fakturan i förskott, alltså innan leveransen. Då är det leveransen som styr redovisningstidpunkten. Eftersom varorna levereras i maj ska Adam redovisa försäljningen i momsdeklarationen för perioden april-juni.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.