När du startar, driver eller övertar en verksamhet kan du behöva registrera ditt företag för moms.
De flesta verksamheter är momspliktiga, men vissa är momsfria, som till exempel verksamheter inom vård, omsorg, bank och försäkringar. Om du har en momspliktig verksamhet så kan du behöva registrera ditt företag för moms.
Momssatser och undantag från moms
Du ska registrera ditt företag för moms om båda dessa förutsättningar gäller för dig:
Ett företag som har en årsomsättning på högst 120 000 kronor kan i vissa fall vara undantaget från momsplikt.
I vissa fall behöver du inte registrera ditt företag för moms
Ett företag som är undantaget från momsplikt på grund av liten årsomsättning ska i vissa fall ändå vara registrerat för moms när företaget köper byggtjänster med omvänd betalningsskyldighet.
Du som handlar med andra länder måste registrera ditt företag för moms om du
Du måste också registrera ditt företag för moms om du har köpt tjänster från en beskattningsbar person (till exempel ett företag) i ett annat land. Det gäller under förutsättning att du är betalningsskyldig för momsen och att tjänsten ska beskattas i Sverige. Det gäller däremot inte om säljaren i ett annat EU-land är undantagen från momsplikt enligt reglerna för små företag med låg årsomsättning.
Vem ska registreras? (Rättslig vägledning) Länk till annan webbplats.
För att kunna registrera ditt företag för moms, ska du kunna visa att du har för avsikt att driva en ekonomisk verksamhet. Det visar du med så kallade objektiva omständigheter, som du kan behöva styrka med hjälp av till exempel avtal, fakturor eller ritningar på lokaler.
Här är några exempel på objektiva omständigheter:
Vad som avses med ekonomisk verksamhet (Rättslig vägledning) Länk till annan webbplats.
Om ditt företag har en årsomsättning som är 120 000 kronor eller lägre kan du frivilligt välja att registrera företaget för moms. Då behöver du ansöka om det. Om du uppfyller förutsättningarna för att få registrera ditt företag för moms får du ett beslut av Skatteverket. Du kan ha rätt till avdrag och bli betalningsskyldig för moms bakåt i tiden, dock tidigast från 1 januari året före det år som du skickar in din ansökan.
I mars 2025 skickar du in en ansökan om att bli registrerad för moms. Du vill bli registrerad från ett tidigare datum. Det tidigaste datum du kan bli betalningsskyldig för moms är från den 1 januari 2024.
När du fått ett beslut om att vara frivilligt registrerad för moms dröjer det innan du kan bli undantagen från momsplikt igen. Då behöver du ansöka om att bli avregistrerad för moms. Du kan bli avregistrerad först från den 1 januari det tredje kalenderåret efter det år som Skatteverket fattade beslutet om registrering. Det kallas för fördröjningsregeln.
Du har startat ett företag och beräknar att ha en årsomsättning på 95 000 kronor. Du har frivilligt valt att registrera företaget för moms. Skatteverket har fattat ett beslut om att registrera företaget för moms från den 21 mars 2025. Det innebär att ditt företag tidigast kan bli undantaget från momsplikt från den 1 januari 2028.
Innan du registrerar ditt företag för moms behöver du fundera på vilken redovisningsmetod du ska använda och hur ofta du ska redovisa moms. Du kan läsa om redovisningsmetoder och redovisningsperioder på sidan För dig som vill starta företag.
Välj redovisningmetod för moms
Det enklaste sättet att registrera ditt företag för moms är att använda e-tjänsten på Verksamt.se.
Använder du e-tjänsten kan du kontrollera att din registrering har kommit in och du kan även följa ditt ärende på Mina sidor på verksamt.se. Handläggningstiden för din registrering går också oftast snabbare om du använder e-tjänsten.
Du kan logga in på Mina sidor på Verksamt.se.
Om du inte har möjlighet att använda e-tjänsten kan du fylla i och skicka in blanketten Företagsregistrering på papper.
Företagsregistrering (SKV 4620)
När Skatteverket har registrerat ditt företag för moms får du ett registerutdrag med ditt momsregistreringsnummer (VAT-nummer). Om du har digital brevlåda får du registerutdraget skickat dit, annars skickar vi det med papperspost till företagets adress. Du kan också se ditt registerutdrag om du loggar in på Mina sidor på skatteverket.se.
På registerutdraget står också hur ofta ditt företag ska deklarera moms och vilken redovisningsmetod ditt företag har blivit registrerat för.
Om du är utländsk företagare registrerar du dig i e-tjänsten Registrering av utländska företag i Sverige. Du kan även registrera dig genom att fylla i och skicka in blanketten Skatteanmälan – begränsad skattskyldighet i Sverige.
Skatteanmälan – begränsad skattskyldighet i Sverige (SKV 4632)
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.