När du säljer tjänster ska du i regel ta ut moms på försäljningen. Vid försäljning av en tjänst till en beskattningsbar person (till exempel ett företag) i ett annat EU-land ska du under vissa förutsättningar sälja tjänsten utan moms. Då är det normalt köparen som ska redovisa momsen i det andra landet.
Här har vi samlat några av de vanligaste situationerna och det viktigaste du behöver tänka på när du säljer tjänster till köpare i andra EU-länder.
För att avgöra om du ska ta ut moms eller inte på dina tjänster och hur du ska deklarera din försäljning behöver du läsa samtliga steg i detta avsnitt.
För att avgöra om tjänsten som du säljer ska beskattas i Sverige eller i ett annat land behöver du ta ställning till följande:
Först måste du avgöra om den du säljer till är en så kallad beskattningsbar person eller inte. Med beskattningsbar person menas i de flesta fall ett företag. När det gäller tjänster omfattar begreppet beskattningsbar person alla som självständigt driver ekonomisk verksamhet, oavsett om verksamheten är momspliktig eller inte. Den som säljer varor eller tjänster mer än tillfälligt driver en ekonomisk verksamhet.
Exempelvis driver tandläkare vanligtvis momsfri verksamhet, men de är ändå beskattningsbara personer. Det är även de företag som inte är skyldiga att betala moms på grund av det egna landets regler om undantag från momsplikt för småföretagare.
Alla juridiska personer (till exempel aktiebolag, föreningar, stiftelser, myndigheter och kommuner) som är registrerade för moms är också beskattningsbara personer när de köper tjänster, oavsett om de driver ekonomisk verksamhet eller inte.
Med en så kallad icke beskattningsbar person menar vi i de flesta fall en privatperson. Men det kan också vara en beskattningsbar person, till exempel ett företag, som köper en tjänst för privat användning.
Huvudregeln när du säljer en tjänst till någon som är en beskattningsbar person, till exempel ett företag, är att tjänsten ska beskattas i det land där köparen har sin verksamhet. Det är du som säljare som ska kunna visa att köparen är en beskattningsbar person.
Om köparen har ett giltigt VAT-nummer i ett annat EU-land och meddelar dig numret så räcker det vanligtvis för att du ska kunna utgå från att köparen är en beskattningsbar person. Normalt är alltså VAT-numret tillräckligt för att du som säljare ska kunna visa att köparen har köpt tjänsten till sin verksamhet i det andra EU-landet.
Det kan finnas situationer när köparen av tjänsten inte har ett VAT-nummer. Om du inte har tillgång till numret kan du visa med andra uppgifter att köparen är en beskattningsbar person som gör inköpet till sin verksamhet utomlands. Uppgifterna måste också innehålla information om köparens identitet, det vill säga vem köparen är.
Om du saknar uppgift om köparens VAT-nummer behöver du även ha en handling som visar att köparen är en beskattningsbar person. Det kan till exempel vara ett intyg som har ställts ut av skattemyndigheten i det land där köparens verksamhet finns, som bekräftar att köparen självständigt driver ekonomisk verksamhet. Om du säljer en sådan typ av tjänst som normalt köps av en icke beskattningsbar person, till exempel en privatperson, ska du också be att köparen intygar att inköpet görs till verksamheten.
Vilken sorts tjänst du sålt är avgörande för om du ska följa någon av huvudreglerna eller om du behöver ta hänsyn till någon av undantagsreglerna. Det avgör var din tjänst är tillhandahållen och var den ska beskattas.
Det finns två huvudregler för var en tjänst är tillhandahållen och ska beskattas. En som gäller försäljning till beskattningsbara personer (till exempel företag) och en som gäller försäljning till icke beskattningsbara personer (till exempel en privatperson).
Det finns några tjänster som är undantagna från huvudreglerna. Det finns även tjänster som anses tillhandahållna utomlands oavsett huvudregel eller undantag. I vissa fall kan du som säljare också bli skyldig att ta ut moms på din tjänst i ett annat land.
Innan du läser vidare rekommenderar vi att du kontrollerar om din tjänst finns med på sidan Undantagsregler vid tjänstehandel inom EU. Om tjänsten inte står med där är det någon av huvudreglerna som gäller för den.
Huvudregeln när du säljer en tjänst till en beskattningsbar person, till exempel ett företag, är att tjänsten ska beskattas i det land där köparen är etablerad.
För att bestämma beskattningsland enligt denna huvudregel måste du avgöra
Villkoret att köparen ska agera i egenskap av beskattningsbar person betyder att köparen ska göra inköpet till sin verksamhet. Om tjänsten till exempel bara är avsedd för privat användning ska du hantera den som en försäljning till en icke beskattningsbar person. Du kan läsa om vad som gäller i så fall under rubriken Huvudregel när du säljer tjänster till icke beskattningsbara personer.
Om köparen agerar i egenskap av beskattningsbar person måste du bedöma i vilket land köparen är etablerad. Det är vanligt att köparen är etablerad i landet där sätet för verksamheten finns. Köparen kan också ha flera fasta etableringar i olika länder, och i så fall måste du avgöra vilken av etableringarna som köper tjänsten av dig. Om köparen inte har något säte eller fast etableringsställe är tjänsten i stället tillhandahållen där köparen är bosatt eller stadigvarande vistas.
Om du kommer fram till att du tillhandahåller tjänsten till en köpare utomlands enligt förutsättningarna ovan, ska du inte ta ut moms på försäljningen.
När du sålt en tjänst enligt huvudregeln till en beskattningsbar person, till exempel ett företag, i ett annat EU-land ska du inte ta ut moms på försäljningen. Då är det i stället köparen som ska räkna fram och redovisa moms på inköpet i det andra landet. Du behöver ändå deklarera försäljningen i din momsdeklaration. Det gör du genom att du fyller i beloppet som du sålt för i svenska kronor i fält 39.
När du har sålt en tjänst till ett annat EU-land ska du också lämna uppgifter om köparens momsregistreringsnummer och beloppet som du sålt för i en periodisk sammanställning.
Om du inte har tillgång till köparens VAT-nummer men ändå kan visa att köparen är en beskattningsbar person, ska du inte lämna uppgifter om försäljningen i en periodisk sammanställning. Däremot ska du fylla i beloppet som du sålt för i fält 39 i momsdeklarationen. Du kan läsa om hur du kan visa att köparen är en beskattningsbar person under rubriken Köparens momsregistreringsnummer (VAT-nummer) ovan.
Huvudregeln när du säljer en tjänst till en icke beskattningsbar person, till exempel en privatperson, är att tjänsten är tillhandahållen och ska beskattas i det land där du som säljare har din verksamhet. Om din verksamhet har sitt säte eller sin etablering i Sverige ska ta ut svensk moms på tjänsten, oavsett i vilket land köparen finns.
När du sålt en tjänst enligt huvudregeln till en icke beskattningsbar person, till exempel en privatperson, i ett annat EU-land ska du ta ut svensk moms och redovisa försäljningen i din momsdeklaration. Det gör du genom att du fyller i beloppet som du sålt för i svenska kronor i fält 05 och den utgående momsen i något av fälten 10–12. Vilket av fälten för utgående moms som du ska fylla i beror på vilken momssats som gäller för tjänsten du har sålt.
Hej och välkommen till den här filmen som ska handla om hur de svenska reglerna för moms fungerar när du säljer tjänster till privatpersoner inom EU. Jag heter Karin.
Och jag heter Maria. Men innan vi börjar med dagens ämne så skulle vi bara vilja påminna dig om introduktionsfilmen som jag hoppas du har sett. För i den visar vi vad som är en vara och vad som är en tjänst. Du får också veta vad vi menar med EU:s momsområde så du vet när du handlar inom EU eller om du handlar utanför EU. Har du missat den hittar du länk till den under den här filmen.
Som jag sa nyss ska det handla om vilka momsregler vi har när man säljer tjänster till privatpersoner inom EU.
Ja det är alltså frågan om när du som säljare är en beskattningsbar person i Sverige, och du tillhandahåller tjänster till personer som inte är beskattningsbara enligt momslagen, utan till exempel privatpersoner, och de här privatpersonerna finns i andra länder inom EU.
Ett begrepp vi använder är ”beskattningsbar person”. Med det menas någon som självständigt bedriver en ekonomisk verksamhet. Lite förenklat kan vi säga att det oftast handlar om ett företag. Dessutom gäller det att ta reda på om tjänsten tillhandahålls här eller utomlands, eftersom det avgör var momsen ska redovisas och betalas.
Just tillhandahållanden kommer vi att prata mycket om i den här filmen. Med det menar vi framför allt försäljningar, även om begreppet kan innehålla mer. Den här informationen handlar om att du ska förstå i vilket land tjänsten tillhandahålls eftersom det är avgörande för var momsen ska redovisas.
Vi berättar om den huvudregel som gäller när du säljer till privatpersoner inom EU. Vi går också igenom de undantag som gäller. Avslutningsvis så visar vi hur du redovisar dina försäljningar.
Karin, du kan väl börja med att visa vår metod för att reda ut vilken regel som man ska använda.
Ja, det kan jag göra. Reglerna är olika beroende på vem du säljer till, om det är ett annat företag eller en privatperson. Så därför tycker vi att det är bra för dig som säljare att resonera så här, när du funderar på om det ska vara svensk moms på fakturan eller inte.
Första frågan är: Vem är min köpare?
Anledningen till detta är att vi har olika huvudregler, en som gäller när köparen är företagare och en som gäller när köparen inte är företagare.
Här finns en hel del undantag från de här huvudreglerna, de kommer vi tillbaka till såklart.
En som inte är företagare kan till exempel vara en privatperson som jag nämnde. Man kan bland annat titta på om köparen bedriver en ekonomisk verksamhet eller inte. Vi kommer som sagt fokusera på försäljningar till privatpersoner i den här informationen.
Nästa fråga du måste ställa dig är: Vad är det för tjänst?
Detta har betydelse eftersom det är tjänsten som du säljer som styr om du ska använda huvudregeln eller något av undantagen.
Maria, hur är det med undantagen?
Jo, eftersom undantagen från huvudregeln gäller vid speciella tjänster så börjar vi med en snabb överblick över vilka sorters tjänster det handlar om.
Det finns fem tjänster som är undantagna oavsett vem som är köpare, alltså om du säljer till ett annat företag eller till en privatperson. Då har vi fastighetstjänster, persontransporter, inträden till evenemang, restaurang- och cateringtjänster och korttidsuthyrning av transportmedel.
Sedan finns det fler undantag som bara gäller när man säljer till privatpersoner.
Som du ser så är det förmedlingstjänster, varutransporter inom EU, kulturella och liknande tjänster, transportanknutna tjänster, arbete på varor, digitala tjänster och långtidsuthyrning av transportmedel.
Vi ska gå igenom alla dessa undantag längre fram i informationen, men vi tittar först på vad huvudregeln innebär.
Och den innebär att för den som säljer till privatpersoner så tillhandahålls tjänsten och beskattas där säljaren finns, eller är etablerad. Så är du ett svenskt företag, blir det svensk moms på försäljningen oavsett var din kund befinner sig.
Som vi har sagt finns många undantag från denna regel, men innan vi krånglar till det kan vi väl ta ett exempel med huvudregeln, eller hur Karin?
Ja, då brukar det bli tydligare. Hur blir det när man säljer en tjänst till en privatperson inom EU?
Här är ett svenskt företag som säljer en konsulttjänst till en privatperson i Tyskland. Vi tittar på vår metod och företaget får ställa sig följande frågor:
Vem är min köpare? – Ja, det är en tysk privatperson, det vill säga inte företagare.
Och sedan – Vad är det för typ av tjänst? – Jo, en konsulttjänst.
Gäller huvudregeln eller undantag? Ja, konsulttjänster följer huvudregeln. Hur vet du det? – Ja, vi såg ju på uppräkningen av undantag som Maria visade på förrförra bilden att det finns inte något undantag som passar för en konsulttjänst till privatperson inom EU, och då blir det huvudregeln som gäller.
Och nästa fråga är: Var är tjänsten tillhandahållen? – Det blir Sverige. Som Maria visade på förra bilden blir denna typ av tjänst till någon som inte är företagare tillhandahållen och beskattad där säljaren är etablerad. I det här fallet Sverige. Det finns inga ytterligare undantag och det är säljaren som ska redovisa momsen.
Alltså, det svenska företaget utfärdar en faktura med svensk moms. I bokföringen behandlas detta som en vanlig försäljning inom Sverige. Det leder över till den administrativa biten, eller hur Maria?
Då handlar det framför allt om bokföringen som du nämnde och om momsdeklarationen. Vi börjar med bokföringen. Vi rekommenderar att du har särskilda bokföringskonton för internationell handel. Då blir det enklare för dig eftersom du ska redovisa en del av de här transaktionerna i särskilda fält i momsdeklarationen. Bokför du i bokföringsprogram är det viktigt att du använder baskontoplanens konton eftersom de oftast är direkt kopplade till momsdeklarationen.
Sedan är det dags för momsdeklarationen. Eftersom tjänster som följer huvudregeln tillhandahålls där säljaren är etablerad ska du också göra redovisningen där. I vårt fall är säljaren etablerad i Sverige och då blir försäljningen som en vanlig svensk försäljning. Vi visar i slutet av föreläsningen vilka fält på momsdeklarationen som du ska använda.
Det här var försäljning enligt huvudregeln, känns kanske inte så svårt. Men nu kommer vi till undantagen och de är ganska många när det handlar om försäljning till privatpersoner. Karin, vad gäller generellt för undantagen?
Lagstiftningen är väldigt detaljerad kring de olika tjänsterna. Det finns dessutom olika sätt att redovisa de här försäljningarna. Vissa sätt är frivilliga och vissa sätt är obligatoriska.
Vid några undantag inom EU ska det vara moms i ett annat land än Sverige. Då ska du som säljare redovisa det andra landets moms. Det kan du göra antingen genom att registrera dig och lämna momsdeklaration i det andra landet eller redovisa i ett EU-gemensamt system som heter One Stop Shop.
Nu tänker jag berätta lite mer om de olika redovisningarna som kan bli aktuella innan vi går igenom undantagen.
Redovisningen kan göras på tre olika sätt beroende på i vilket land tjänsterna tillhandahålls. Antingen ska du redovisa i en svensk momsdeklaration, som en vanlig svensk försäljning. Eller så ska momsen redovisas i det land där tjänsten utförts eller köparen finns. I så fall kan du behöva registrera dig i det andra landet och redovisa momsen där och då måste du kontakta det landets skattemyndighet.
För dig som säljer tjänster enligt undantagen inom EU, men vill slippa registrera dig i varje EU-land som du har sålt till, så finns det ett tredje alternativ – att registrera dig i Skatteverkets e-tjänst One Stop Shop, även kallat OSS.
One Stop Shop är ett EU-gemensamt redovisningssystem som gör det enklare för dig. Istället för att registrera dig och redovisa momsen i varje land, så lämnar du uppgifter om din EU-försäljning och redovisar momsen i en enda OSS-deklaration till Skatteverket. Sedan ser Skatteverket till att momspengarna betalas till rätt länder. Du behöver förstås ta reda på vilken momssats som gäller för just din tjänst i respektive land. Så EU-kommissionen har därför utvecklat en söktjänst till din hjälp. Du kan också kontakta det andra landets skattemyndighet om du har frågor.
Väljer du att inte använda OSS ja då måste du registrera dig och redovisa i de andra länderna. Vi återkommer till OSS i slutet av informationen.
Nu är det dags att titta på undantagen men Maria, var kan man hitta mer information om det här på skatteverkets webbplats.
Jo, det enklaste sättet är att använda sökrutan på skatteverket.se. Här söker du efter ”Undantagsregler vid tjänstehandel inom EU”.
En av de första träffarna du får upp då är en sida med alla undantag och en kort förklaring. De är grupperade utifrån om undantaget gäller försäljning både till företag och privatpersoner eller är speciellt just vid försäljning till privatpersoner.
Men vad innebär då de här olika undantagen? Karin, nu börjar vi titta på dem.
Ja, vi har valt att sortera dem utifrån var de blir beskattade. Vi börjar med de som tillhandahålls i det land där tjänsten utförs. Först ut är fastighetstjänster.
Tjänster med anknytning till en fastighet tillhandahålls i det land där fastigheten finns. Det kan till exempel vara bygg- och anläggningsarbeten, lokalstädning, uthyrning av rum i hotellrörelser och fastighetsmäklartjänster.
Säljer du fastighetstjänster och fastigheten finns här ja, då är tjänsten tillhandahållen i Sverige och du ska skicka en faktura med svensk moms. Det spelar ingen roll om köparen har en annan nationalitet, ligger huset i Sverige då ska tjänsten beskattas här.
Men ligger fastigheten i till exempel Tyskland, då är tjänsten omsatt utomlands. Inte svensk moms men sannolikt tysk. Du får ta kontakt med tyska skattemyndigheten för eventuell momsregistrering där eller så kan du välja att redovisa i One Stop Shop.
Nästa undantag handlar om restaurangtjänster, eller rättare sagt, restaurang- och cateringtjänster. Vad är då detta? Jo, här ingår, förutom mat och eller dryck, andra tjänster som anknyter till mat eller dryck; till exempel dukning, servering, avdukning, diskning och rätt att använda lokal och bord och stolar.
Restaurangtjänster de tillhandahålls där de fysiskt utförs. En restaurang i Sverige ska ta ut svensk moms eftersom tjänsten faktiskt utförs här. Detsamma gäller för en cateringtjänst som utförs i Sverige, alltså där den slutligen konsumeras, inte var den tillagas som avgör. Så om du säljer cateringtjänster som utförs i ett annat land så får du kontakta det landets skattemyndighet för att ta reda på vad som gäller.
Därefter kommer vi in på kulturella tjänster och evenemang, och det kan ju du berätta mer om Maria.
Ja, här menar vi tjänster i samband med aktiviteter och evenemang som är kulturella, konstnärliga, idrottsliga, pedagogiska, eller vetenskapliga. Det kan även vara aktiviteter av underhållningskaraktär och även mässor och utställningar. Som du ser så är det ganska många tjänster som passar in här.
De här tjänsterna tillhandahålls i det land där de faktiskt utförs. Utförs de i Sverige, ja då ska de beskattas i Sverige, med svensk moms. Utförs de däremot utomlands då blir det eventuellt moms i det andra landet. Om det är inom EU så kan du i så fall redovisa i One Stop Shop. Pedagogiska aktiviteter är bland annat utbildningstjänster, till exempel utbildning via internet. En vanlig förväxling här är om det istället kan vara en elektronisk tjänst. Vi kommer till dem lite längre fram. Men om läraren sitter i Sverige och lär ut via internet, live, då är den elektroniska delen bara ett verktyg för kommunikation mellan läraren och eleven och då tillhandahålls tjänsten i Sverige.
Det finns även ett undantag för inträden till evenemang inom samma områden som räknas upp på bilden. Enligt det här undantaget tillhandahålls inträden till evenemang i det land där evenemanget äger rum. Men Karin, hur blir det då om man utför arbete på varor och vad är det för något egentligen?
Jo, det kan vara montering och installation, bearbetning, värdering och liknande på lös egendom. Sådana här tjänster tillhandahålls också där de fysiskt utförs. Det ska därför vara svensk moms om du utför de här tjänsterna i Sverige.
I momsvärlden där räknas även djur som lös egendom. Så har du till exempel ett företag som säljer hundtrimning och så utför du den här tjänsten till privatpersoner i Sverige, ja då är tjänsten tillhandahållen i Sverige. Men åker du till Finland och trimmar hundar där, då är tjänsten tillhandahållen i Finland och då får du kontakta den finska skattemyndigheten för besked om eventuell momsregistrering där eller redovisa i OSS.
Och då kommer vi in på vår nästa grupp av undantag, som handlar om olika former av transporter. Vi börjar med persontransporter och det är precis vad det låter som. Du transporterar personer i något fordon, till exempel bil, båt eller tåg, från punkt A till punkt B. Dessa tjänster är tillhandahållna i Sverige om transporten i sin helhet genomförs här. Då blir det alltså svensk moms.
Men om persontransporterna går mellan Sverige och andra länder tillhandahålls de utomlands, och då blir det ingen svensk moms. Så kör du till exempel taxi och en kund ska till Köpenhamn, ja då tillhandahålls den körningen utomlands. Kontakta den danska skattemyndigheten så du vet vad som gäller där. Ska det vara moms i Danmark så kan du om du vill registrera dig i OSS och redovisa den danska momsen där.
Sedan finns det även undantag för uthyrning av transportmedel, till exempel bilar. Här blir det olika beroende på hur lång uthyrningstiden är. Så korttidsuthyrning är högst 30 dagar. Då är uthyrningstjänsten omsatt i det land där kunden hämtar till exempel hyrbilen. Så hämtar kunden bilen här i Sverige ska du ta ut svensk moms. Och det ska du göra även om kunden sedan får för sig att köra till ett annat land.
Om du hyr ut ett transportmedel för längre tid än 30 dagar, ja då är det långtidsuthyrning och då blir det annorlunda. Då blir istället uthyrningstjänsten omsatt där köparen finns.
När det gäller båtar och fritidsbåtar då finns det specialregler och de kan du läsa mer om på skatteverket.se Skriv bara in Långtidsuthyrning i sökrutan.
Och då går vi vidare till nästa område Maria, och det är väl varutransporter?
Ja, när det gäller varutransporter och transportanknutna tjänster så finns det två olika undantag. Vi börjar med varutransporterna.
Varutransporter som görs inom Sverige åt privatpersoner tillhandahålls i Sverige. Det låter ju enkelt. Men om varutransporten görs i samband med en export eller import så kan transporten bli tillhandahållen utomlands, även om den går helt och hållet inom Sverige. Ett exempel: Du har ett transportföretag och får ett uppdrag där du ska hämta ett paket hos en person i Stockholm och transportera det till Arlanda, där det sedan ska skickas med flyg till USA. Om adressen i USA står i exporthandlingarna så blir transporten en del av exporten och då ska du inte lägga på någon svensk moms.
Varutransporter som görs mellan två EU-länder för privatpersoner tillhandahålls i det land där transporten börjar, alltså i det land där varorna lastas på.
Varutransporter som till någon del sker utanför EU tillhandahålls utomlands. Så om en privatperson köper en varutransporttjänst och den går via Norge för att sedan avslutas i Sverige, ja då tillhandahålls denna varutransporttjänst utomlands och du som företagare då får kontakta norska skattemyndigheten.
Sedan gäller det de transportanknutna tjänsterna, till exempel lastning eller lossning. De här tjänsterna tillhandahålls i det land där tjänsten fysiskt utförs även om den som köper tjänsten är en privatperson. Vi tar ett exempel: En privatperson ska frakta möbler på en lastbil från Sverige till Tyskland och vill ha hjälp med lastning och lossning. Lastningen den blir det svensk moms på eftersom den görs i Sverige, men lossningen den blir tillhandahållen och beskattad enligt tyska regler eftersom den utförs i Tyskland.
Nu byter vi till förmedlingstjänster istället Karin.
Det gör vi. Och förmedling innebär att vi har tre parter. Vi har en säljare och en köpare. Men de har två har inte direktkontakt med varandra utan istället är det en tredje part som förmedlar varan eller tjänsten åt säljaren, men i säljarens namn.
Sådana här förmedlingstjänster till privatpersoner tillhandahålls där den förmedlade varan eller tjänsten, alltså själva huvudtransaktionen, där den tillhandahålls. Jag tar ett exempel här: En stugförmedling hyr ut en sommarstuga för ägarens räkning och tar då ut en förmedlingsavgift av ägaren. Om sommarstugan ligger i Sverige så blir det svensk moms på själva uthyrningen. Därför blir det också svensk moms på förmedlingsavgiften. Om de skulle få uppdraget att hyra ut en sommarstuga i Tyskland får de kontakta tyska skattemyndigheten för att veta hur det blir med moms på uthyrningen och förmedlingsavgiften.
Vi går vidare till den digitala världen Maria.
Ja då är vi framme vid det sista undantaget som handlar om digitala tjänster. Vad är då det här? Jo det är samlingsnamnet för telekommunikation, radio- och TV-sändningar och elektroniska tjänster. Vi ska titta lite närmare på just elektroniska tjänster. Kraven för att det ska vara en elektronisk tjänst är att försäljningen huvudsakligen är automatiserad, kräver ett minimalt mått av mänsklig inblandning och bara kan utföras med hjälp av någon form av IT. Som exempel kan jag nämna webbplatser, webbhotell och distansunderhåll av programvara och utrustning. Ytterligare exempel är bilder, texter och uppgifter och databasåtkomst. Självklart räknas även musik, filmer och spel hit. Så gör också politiska, kulturella, konstnärliga, idrottsliga, vetenskapliga eller underhållningsbetonade sändningar och evenemang. Men det gäller bara om de inte samtidigt sänds via radio eller tv. Och hit hör faktiskt även till viss del distansundervisning. Nu kanske du undrar, men vänta här nu, sa hon inte tidigare att distansundervisning räknas in i undantagen för kulturella och liknande tjänster? Jo det sa jag. Men bara om undervisningen sänds live och det är en interaktion mellan lärare och elev. En ren inspelad undervisning räknas som en elektronisk tjänst. För en inspelning är ju huvudsakligen automatiserad, har ett minimalt mått av mänsklig inblandning och kan inte ses utan IT-stöd.
Var tillhandahålls då de här digitala tjänsterna? Jo i det land där köparen finns. Hur kan du då veta var köparen är bosatt? Ett bra tips är att försöka bygga in dessa uppgifter i din webbplats, så att dina kunder lägger in var de bor någonstans. I Rättslig vägledning på vår webbplats finns det djupare information om vad som kan avgöra den här bedömningen, välj Rättslig vägledning och sök efter ”Presumtioner”.
När det gäller digitala tjänster så finns det ytterligare en regel som påverkar om det blir svensk moms eller inte, eller hur Karin?
Ja, det stämmer. Inom EU har vi nämligen ett gemensamt tröskelvärde, det är 99 680 kronor per år exklusive moms, och det här tröskelvärdet gäller per säljande företag och i hela EU:s momsområde. Värdet gäller dels försäljning av digitala tjänster men det gäller även för unionsintern distansförsäljning av varor. Så när du har distansförsäljning av varor eller säljer digitala tjänster till privatpersoner i andra EU-länder för mer än 99 680 kronor under ett år, då måste du redovisa momsen i de länder där dina köpare finns. Och det gäller från och med den försäljningen som innebär att du passerar gränsen. Om du har en försäljning under 99 680 kronor kan du ta ut svensk moms eller så kan du faktiskt frivilligt redovisa moms i det andra landet, så där har du en valmöjlighet. När du räknar på om du är under eller över det här värdet ska du bara räkna din distansförsäljning av varor och digitala tjänster till privatpersoner i andra EU-länder. Och när du räknar ska du titta både på det innevarande året och det föregående kalenderåret och det gör du var för sig. Om du redan är etablerad i andra EU-länder då gäller inte tröskelvärdet utan då ska du redovisa moms i de olika länderna från början.
Tänk på att när det gäller andra tjänster än digitala tjänster till privatpersoner gäller inte det här tröskelvärdet. Då gäller de regler som vi redan har gått igenom och om det ska vara moms i ett annat land så gäller det från första kronan.
Men hur blir det om vi säljer en elektronisk tjänst via en marknadsplats eller plattform som de också kallas? – Det beror på dels hur delaktig marknadsplatsen blir i försäljningen och dels om marknadsplatsen är etablerad i Sverige eller utomlands. Om marknadsplatsen fungerar mer som en annonstjänst och kunderna skickas vidare till din webbsida så blir du säljaren gentemot privatpersonen. Men om du laddar upp din tjänst till en marknadsplats som sedan tar hand om allting från beställning och betalning till leverans och nedladdning av tjänsten, ja då gör du faktiskt affärer med ett annat företag. Och då blir det alltså marknadsplatsföretaget som säljer direkt till privatpersonerna.
Då är vi färdiga med genomgången av reglerna och går vidare till hur du ska redovisa.
Det gör vi och det gör vi genom att vi ska titta på momsdeklarationen. Här har vi loggat in på e-tjänsten momsdeklaration.
Om de tjänster du har sålt är tillhandahållna i Sverige, så ska du redovisa dem som vilken svensk försäljning som helst. Det kan vara tjänster som du har sålt enligt huvudregeln eller tjänster med undantag som blir tillhandahållna i Sverige.
Då ska du fylla i försäljningen i fält 05 högst upp på formuläret. Försäljningssumman hittar du i din bokföring. Sedan är det dags att redovisa den utgående momsen som du har tagit ut av dina kunder.
I spalten till höger hittar vi fälten 10, 11 och 12 som du använder beroende på vilken momssats det gäller. Eftersom det är svensk moms ja då är det naturligtvis svensk momssats. Den moms som du ska redovisa den hittar du också i din bokföring.
Har du valt att redovisa momsen i de andra länderna genom att registrera dig där, då ska du ändå redovisa de försäljningarna i momsdeklarationen i fält 40 och naturligtvis också redovisa det i det andra landet också. Men har du valt att redovisa enligt One Stop Shop ska du INTE använda fält 40. Då räcker det att du har redovisat i OSS-deklarationen.
Ja Maria vi börjar närmar vi oss slutet, vi har nämnt OSS och One Stop Shop flera gånger, var kan man hitta mer information om det?
Jo, det enklaste sättet är att gå in på skatteverket.se och söka efter OSS.
Här finns det information om OSS och redovisning enligt de särskilda ordningarna och du hittar även e-tjänsten One Stop Shop. Här finns också fyra filmer. Under rubriken Filmer om moms vid försäljning till privatpersoner inom EU hittar du först en lite längre film om reglerna. Här får du veta mer om var du ska redovisa och betala moms och vilka regler som gäller.
Sedan finns det två filmer där vi berättar mer om hur du använder e-tjänsten One Stop Shop. Den ena handlar om hur du registrerar ditt företag och den andra om hur du ska deklarera i OSS.
Den sista filmen riktar sig speciellt till dig som använder någon form av elektronisk marknadsplats eller plattform för att sälja varor eller tjänster till dina kunder. Här berättar vi hur det fungerar tillsammans med OSS-reglerna.
Ja, då så är vi klara och du vet förhoppningsvis nu att det finns en huvudregel och många undantag när du säljer tjänster till privatpersoner i andra länder.
Vi har även webbseminarier som riktar sig till dig som säljer varor och tjänster till andra företag, både inom och utom EU. Så klart har vi många andra webbseminarier och hela utbudet kan du se på skatteverket.se/webbseminarier.
Du hittar oss också på Facebook och Instagram. Där heter vi @skatteverketforetag. Följ oss gärna där för att få uppdateringar om nyheter som är på gång.
Med det sagt vill du och jag säga hej för denna gång och stort tack för att du tittade!
Vissa tjänster är undantagna från de huvudregler som vi skriver om på denna sida, se rubrikerna Huvudregel när du säljer tjänster till beskattningsbara personer och Huvudregel när du säljer tjänster till icke beskattningsbara personer. Det finns även tjänster som ses som tillhandahållna utomlands oavsett huvudregel eller undantag. I en del fall kan du som säljare också bli skyldig att ta ut moms på tjänsten i ett annat land. Läs mer på sidan Undantagsregler vid tjänstehandel inom EU.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.