-
Vi ska gifta oss och göra en hindersprövning. Vad innebär det?
Om ni båda är svenska medborgare och ska gifta er i Sverige gäller följande:Innan man får gifta sig ska Skatteverket göra en hindersprövning. Syftet är att kontrollera att det inte finns några hinder för er att gifta er. Det finns tre äktenskapshinder:- Den som är under 18 år får inte gifta sig.
- De som är nära släkt får inte gifta sig med varandra.
- Den som redan är gift eller partner i ett registrerat partnerskap får inte ingå äktenskap. De som är registrerade partner kan omvandla sitt partnerskap till ett äktenskap.
Hindersprövning begärs gemensamt. Ni ska skriftligen försäkra att det inte finns något äktenskapshinder. Försäkran lämnas på en särskild blankett till Skatteverket.När hindersprövningen är klar får ni dels ett intyg om hindersprövning, dels ett vigselintyg från Skatteverket. Intygen skickas hem till er och gäller i fyra månader. Kontakta sedan vigselförrättaren i god tid före er vigsel. Ni ska lämna båda intygen till vigselförrättaren men tänk på att många anordnare av vigslar, till exempel kommuner, kan behöva ha intygen tidigare för att kunna planera vigseln. Efter vigseln fyller vigselförrättaren i intygen och skickar dem till Skatteverket. Du behåller ditt efternamn som det är när du gifter dig – om du inte ansöker om att byta det eller lägga till ett efternamn. Utländsk medborgare, bosatt i Sverige, ska hindersprövas enligt svensk lag. Utländsk medborgare som inte är bosatt i Sverige bör ta kontakt med Skatteverket för mer information.
-
Vi är folkbokförda i Sverige och svenska medborgare men vi vill gifta oss utomlands. Kan vi göra det?
Ni kan gifta er utomlands enligt svensk lag. Vigsel sker då normalt inför en präst i svenska kyrkan i utlandet eller inför en tjänsteman vid en svensk ambassad eller ett konsulat.Ni kan också gifta er utomlands enligt utländsk lag. Vigsel sker då inför en utländsk vigselmyndighet.
-
Kan man vigas av en svensk vigselförrättare utomlands?
Ja, man kan vigas av en svensk vigselförrättare på vissa orter utomlands. Ett vanligt krav är att åtminstone en av de blivande makarna är svensk medborgare. För att få information om vilka dessa orter är bör du ta kontakt med svenska kyrkan i utlandet eller utrikesdepartementet.När man gifter sig enligt svensk lag utomlands sker vigseln normalt inför en präst i svenska kyrkan i utlandet eller inför en tjänsteman vid en svensk ambassad eller ett konsulat. Precis som om ni gifter er i Sverige ska en hindersprövning göras. Ska ni gifta er utomlands ansöker ni om hindersprövning hos oss på Skatteverket eller på svensk ambassad eller konsulat. Ska hindersprövningen göras på ambassad eller konsulat bör ni ta kontakt med dem för mer information.
-
Vi ska gifta oss utomlands och där finns ingen svensk vigselförrättare. Vad gäller då?
Om ni gifter er i utlandet enligt lagen där, gäller ni som gifta också i Sverige. Någon svensk hindersprövning krävs normalt inte för vigsel inför en utländsk myndighet. För att få information om vad som krävs för att ingå äktenskap i det aktuella landet bör ni vända er till den utländska vigselmyndigheten. Landets ambassad eller konsulat i Sverige brukar också kunna lämna information.Den utländska vigselmyndigheten kan kräva att hindersprövning gjorts i Sverige. Ni ska då uppvisa ett så kallat äktenskapscertifikat. För att få ett certifikat måste ni vara svenska medborgare. När ni ansöker om certifikat prövas samtidigt om det finns några äktenskapshinder. Den utländska vigselmyndigheten kan i stället för certifikat kräva att ni visar personbevis om civilstånd.En svensk hindersprövning för en man och en kvinna gäller alltid för vigsel i något av de andra nordiska länderna.Ni kan beställa ansökningshandlingar för äktenskapscertifikat och personbevis om civilstånd hos Skatteverket.Om ni har blivit vigda inför en utländsk vigselförrättare ska ni vända er till Skatteverket för att få äktenskapet registrerat i folkbokföringen. Ni ska då ha med er ett vigselbevis. Det ska vara i original eller bestyrkt kopia.