Hur gör jag för att få anstånd? Ansök på blankett Ansökan, Anstånd om betalning av skatt pga. tillfälliga betalningssvårigheter. Det går även bra att skriva ett fritextbrev. Skicka din ansökan till ditt skattekontor.Den som ansöker om anstånd med betalning som ombud för en annan person behöver ha någon form av behörighet, som framtidsfullmakt, anhörigbehörighet eller särskild fullmakt för uppdraget. Det gäller även dig som är godkänt deklarationsombud eftersom du inte endast i din egenskap av deklarationsombud har behörighet att ansöka om anstånd med betalning. Det krävs ingen registrerad behörighet, men du ska kunna styrka behörigheten om Skatteverket begär det, antingen muntligt eller skriftligt.
Jag har skuldsanering/F-skuldsanering, kan jag få anstånd med betalning enligt min betalningsplan? Nej, Skatteverket kan inte bevilja anstånd för betalningar enligt din betalningsplan. När du får skuldsanering tas alla skatter och avgifter som ingår i skuldsaneringen bort från ditt skattekonto. Betalning enligt din betalningsplan sker till Kronofogden som sedan förmedlar betalningarna vidare till borgenärerna.Om det uppkommer andra skatter och avgifter som ska betalas men som inte ingår i din betalningsplan, kan Skatteverket bevilja anstånd med inbetalning av skatt, avgift och ränta på grund av tillfälliga betalningsproblem om du uppfyller kraven.
Jag är inte näringsidkare utan vanlig privatperson, kan jag få anstånd? Skatteverket bedömer att betalningsproblem på grund av följderna av coronapandemin kan anses utgöra synnerliga skäl om din förmåga att betala skatter och avgifter har påverkats av följderna av coronapandemin och om du är hjälpt av en kortare tids anstånd. Du måste även kunna visa att du kan betala efter anståndstidens utgång.
Kostar det något att ansöka om anstånd? Det finns ingen avgift för att få ett anstånd, däremot kommer Skatteverket att beräkna ränta på det belopp du får i anstånd. Vi beräknar räntan från och med dagen efter att vi beviljade anståndet. Kostnadsräntan är 5 procent i dagsläget. Den beräknas dag för dag.
Hur lång tid kan jag få anstånd? Skatteverket bedömer varje ansökan för sig. Normalt sett kan vi medge anstånd med 1 till 2 månader med möjlighet till förlängning. Om följderna av coronapandemin är omfattande, kan vi medge anstånd upp till 4 månader med möjlighet till förlängning. Du ska själv visa orsakerna till betalningssvårigheterna och göra en ansökan. Detta gäller både första ansökan och ansökan om förlängning av anståndet.
Hur stort belopp kan jag få i anstånd? Vi beviljar anstånd med det belopp som är skäligt med hänsyn till omständigheterna. Skatteverket bör normalt inte bevilja anstånd med högre belopp än underskottet på ditt skattekonto.Normalt sett medger inte Skatteverket anstånd med betalning av avdragen skatt på anställdas löner och mervärdesskatt (moms). Det beror på att pengar för dessa skatter förutsätts finnas tillgängliga för inbetalning. Vi kan dock medge anstånd även för dessa skatter om du visar att du har blivit tvungen att använda pengarna för att betala något oförvållat för att mildra följderna av coronapandemin.
Vilka förfallodagar omfattas av detta? Skatteverket medger anstånd på grund av tillfälliga betalningssvårigheter med ett skattebelopp. Det är därför inte knutet till några specifika förfallodagar.
Tillfälligt anstånd med skattebetalning med anledning av coronapandemin
Vilka perioder kan jag få anstånd med momsen? För mervärdesskatten (momsen) som redovisas varje månad gäller att du kan få anstånd för högst tolv redovisningsperioder. Om du redovisar moms kvartalsvis kan du få anstånd för högst fyra redovisningsperioder. Till exempel kan du få anstånd med den moms du har redovisat i din momsdeklaration för redovisningsperioden januari 2020, eller för redovisningsperioden januari–mars 2020 om du lämnar momsdeklaration kvartalsvis. Detta gäller för övriga redovisningsperioder ända fram till och med den deklaration som du ska lämna för redovisningsperioden.Anståndet gäller för följande perioder:
från den 1 januari 2020 till den 31 januari 2021
från den 1 oktober 2021 till den 31 december 2021
från den 1 april 2022 till den 30 juni 2022
helårsmoms som ska redovisas från den 27 december 2019 till den 17 januari 2023
Du som ska lämna momsdeklaration en gång per år (helårsmoms) kan få anstånd för högst två redovisningsperioder. Möjligheten att få anstånd gäller om du ska lämna in momsdeklarationen under perioden 27 december 2019–17 januari 2023. Om ditt räkenskapsår slutar den 30 juni kan du få anstånd för redovisningsperioden juli 2018–juni 2019 eller redovisningsperioden juli 2019–juni 2020.
Jag har fyllt i fel belopp, hur ändrar jag? Om du har ansökt om anstånd enligt de tillfälliga reglerna med anledning av coronapandemin kan du logga in via Mina sidor och ansöka där. Det går fortast. Det är den sist inskickade ansökan som gäller. Du kan dessutom använda webbformuläret eller skicka in blanketten 4839.Om du har ansökt om anstånd för tillfälliga betalningsproblem enligt skatteförfarandelagen ska du skicka in en ny ansökan. Det är den sist inskickade ansökan som gäller. Du skickar in ansökan på blankett 4305 eller per fritextbrev.
Kan jag ansöka om anstånd för framtida perioder? Nej, du kan inte ansöka om anstånd för framtida perioder. Du kan endast ansöka om anstånd för perioder som du har redovisat i din arbetsgivardeklaration eller momsdeklaration. Det betyder att du kan ansöka flera gånger, maximalt tolv perioder vardera när det gäller moms och arbetsgivaravgifter/avdragen skatt.
Måste perioderna vara i sträck? Nej, det är tolv valfria perioder för moms och tolv för arbetsgivaravgifter och avdragen skatt. Du som redovisar moms varje kvartal kan få anstånd med betalning för fyra valfria perioder. Du som redovisar moms en gång per år får anstånd med betalning för två perioder.
Måste jag ansöka om samtliga perioder samtidigt? Nej, du kan ansöka flera gånger. Du kan maximalt få anstånd med tolv perioder för moms om du redovisar månadsvis, eller fyra om du redovisar per kvartal, eller två om du har årsredovisning. Du kan maximalt få anstånd med tolv redovisningsperioder för inbetalning av arbetsgivaravgifter och avdragen skatt.