En ideell förening är momsbefriad om den inte ska betala inkomstskatt. Om föreningen ska betala inkomstskatt kan den behöva ta ut moms på vissa varor och tjänster som den säljer. Särskilda regler gäller om föreningen gör inköp från andra länder.
Här hittar du exempel på hur KU55 ska fyllas i vid olika situationer, till exempel vid försäljning av en del av bostadsrätten eller när bostadsrätten har överlåtits eller förvärvats i flera steg.
En delägare i en fastighet som tillhör en samfällighet ska deklarera samfällighetens intäkter och kostnader fördelade utifrån fastigheternas andel i samfälligheten. Det kallas att samfälligheten är delägarbeskattad.
Varje gång en medlem säljer hela eller delar av sin bostadsrätt ska bostadsrättsföreningen skicka in en kontrolluppgift.
När du ska starta en ekonomisk förening ska du kontakta Bolagsverket. Hos Verksamt.se hittar du all information som du behöver. En bostadsrättsförening är en form av ekonomisk förening.
Du som driver en stiftelse ska sammanställa stiftelsens inkomster och utgifter varje år. Uppgifterna ska du redovisa till Skatteverket i en deklaration som heter Inkomstdeklaration 3.
Inkomstdeklaration 3 består av en första sida och fyra bilagor. Om du är osäker på vilka bilagor du ska fylla i och lämna in till Skatteverket kan du ta hjälp av vår deklarationsguide.
Om du betalar ut ersättning för arbete, till exempel lön eller arvode, i en ideell förening så ska du lämna uppgift om det i en arbetsgivardeklaration eller på en kontrolluppgift. Du kan även behöva dra skatt och betala arbetsgivaravgifter.
Du som deklarerar åt en ideell förening eller ett trossamfund ska vanligtvis lämna Inkomstdeklaration 3 efter varje räkenskapsår. Vilka delar av deklarationen du ska fylla i beror på vilken typ av verksamhet föreningen eller trossamfundet bedriver.
Ibland är det en samfällighetsförening som ska deklarera samfällighetens intäkter och kostnader. Det kallas att samfälligheten är föreningsbeskattad. En föreningsbeskattad samfällighet ska lämna Inkomstdeklaration 2.