Företaget lämnar särskilda uppgifter i Skatteverkets e-tjänst Särskilda uppgifter – Utländskt företag utan fast driftställe i Sverige. Du behöver inte ha e-legitimation för att kunna använda e-tjänsten. Du använder en e-postadress för att beställa en tillfällig kod för att logga in i tjänsten.
I e-tjänsten ska man besvara ett antal frågor. De särskilda uppgifterna ska företaget underteckna med datormus eller annan digital pekare. Är företaget en juridisk person ska en behörig ställföreträdare underteckna uppgifterna. Är du enskild näringsidkare är det du själv som ska underteckna uppgifterna.
I e-tjänsten använder du som bedriver enskild näringsverksamhet det svenska registreringsnummer som du har fått vid registreringen av verksamheten hos Skatteverket. En utländsk juridisk person använder det svenska organisationsnummer som företaget har fått vid registreringen hos Skatteverket eller Bolagsverket.
Företaget ska lämna särskilda uppgifter i Skatteverkets formulär.
Har du inte möjlighet att använda e-tjänsten kan du kontakta Skatteverket för att få en pappersblankett.
Du som är begränsat skattskyldig enskild näringsidkare med samordningsnummer kan inte använda e-tjänsten. Du behöver kontakta Skatteverket för att få en pappersblankett.
Ett utländskt företag som ska lämna särskilda uppgifter men som ännu inte har registrerat sig och därför saknar ett svenskt registrerings- eller organisationsnummer ska anmäla sig till Skatteverket för att få ett nummer.
Från och med den 1 januari 2021 har vissa utländska företag som inte har fast driftställe i Sverige en skyldighet att lämna särskilda uppgifter till Skatteverket. Företagen ska lämna de särskilda uppgifterna årligen från och med år 2022. Uppgifterna ska lämnas in vid samma tidpunkt som inkomstdeklarationer ska lämnas.
Med utländskt företag menas här en utländsk juridisk person eller en fysisk person som bedriver enskild näringsverksamhet och som är begränsat skattskyldig i Sverige. Det är alltså begränsat skattskyldiga personer som ska lämna särskilda uppgifter och med det menas en fysisk person som inte bor i eller vistas stadigvarande i Sverige eller har väsentlig anknytning till Sverige. En utländsk juridisk person är alltid begränsat skattskyldig.
Företaget ska lämna särskilda uppgifter för att Skatteverket ska kunna bedöma om företaget har fast driftställe och om det är skyldigt att lämna inkomstdeklaration i Sverige.
Skyldigheten att lämna särskilda uppgifter gäller för utländska företag som inte lämnar inkomstdeklaration men som
Utländska företag som bedriver verksamhet från ett fast driftställe i Sverige ska lämna inkomstdeklaration och inte särskilda uppgifter. Det innebär att företaget måste göra en egen bedömning av om det ska lämna inkomstdeklaration eller särskilda uppgifter.
Företaget ska lämna uppgifter om
När du ska lämna särskilda uppgifter beror på vilket beskattningsår företaget har. Med beskattningsår menas företagets räkenskapsår. Ett räkenskapsår ska normalt omfatta 12 kalendermånader. Ett räkenskapsår får i vissa fall omfatta antingen en kortare eller en längre tidsperiod men det får aldrig vara längre än 18 månader.
Om du bedriver enskild näringsverksamhet och inte kan lämna särskilda uppgifter i tid, till exempel för att du saknar uppgifter som behövs eller är sjuk, kan du ansöka om anstånd med att lämna de särskilda uppgifterna.
Sista dag att ansöka om anstånd är samma dag som de särskilda uppgifterna ska lämnas in, alltså den 2 maj året efter det år de särskilda uppgifterna ska lämnas för. Du kan få anstånd längst till den 31 maj om det finns särskilda skäl. För att få längre anstånd än till den 31 maj med att lämna särskilda uppgifter måste du ha synnerliga skäl. Sådant anstånd kan man därför endast få i rena undantagsfall.
För juridiska personer krävs synnerliga skäl för att överhuvudtaget få anstånd med att lämna särskilda uppgifter. Det innebär att juridiska personer endast kan få anstånd i rena undantagsfall.
Skatteverket kan besluta att ett företag inte behöver lämna särskilda uppgifter om uppgifterna inte behövs för att Skatteverket ska kunna kontrollera om företaget är skattskyldigt. Ett sådant beslut förutsätter att företaget kan visa eller göra det troligt att det inte är skattskyldigt i Sverige. Beslutet ska avse en viss tid och kan återkallas av Skatteverket.
Om du lämnar in särskilda uppgifter för sent eller inte alls kan företaget behöva betala förseningsavgift. Skulle det bli aktuellt med förseningsavgift skickar vi ett förslag till beslut om förseningsavgift till företaget. Innan vi fattar beslut får företaget möjlighet att svara på förslaget.