Så registrerar du en utländsk verksamhet i Sverige

Du registrerar en utländsk verksamhet digitalt med vår e-tjänst Registrera utländsk verksamhet i Sverige. I tjänsten kan du välja att registrera dig för F-skatt, moms och som arbetsgivare. Du behöver inte ha svensk e-legitimation för att använda tjänsten. Du kan också fylla i blanketten nedan och posta den till oss.

Blanketten ska du fylla i, skriva ut, underteckna och skicka in i original via post till Skatteverket.

Nedan finns information om hur du fyller i blanketten Skatteanmälan för utländska företagare, SKV 4632. Fyll i blanketten så komplett som möjligt, det förkortar handläggningstiden.

Om något fält inte räcker till kan du lägga in mer information i ruta 10 Övriga upplysningar. Det går också bra att skicka med fritextbrev med kompletterande information, men blanketten ska alltid fyllas i fullständigt i första hand.

1 Sökande

Namn

Du som har enskild näringsverksamhet fyller i ditt efternamn och samtliga förnamn. Juridisk person (aktiebolag med flera) fyller i det namn som registrerats hos registerförande myndighet i det land där den juridiska personen har bildats och har sitt säte (säteslandet).

Identitetsnummer i säteslandet (juridisk person)/födelsedatum (enskild näringsidkare)

Här fyller utländsk juridisk person i det nummer man fått av registreringsmyndigheten i säteslandet. Du som är enskild näringsidkare fyller i stället i din födelsetid (ååmmdd).

Postadress i säteslandet (juridisk person)/Postadress i hemlandet (enskild näringsidkare)

För juridisk person ska det vara den adress som är registrerad hos registreringsmyndigheten i säteslandet. Du som är enskild näringsidkare fyller i din bostadsadress i bosättningslandet.

Momsregistreringsnummer (VAT) utanför Sverige

Här fyller du i momsregistreringsnummer som du har fått i andra länder än Sverige. Om du inte har ett sådant ska du i stället sätta ett streck i rutan.

Postadress i Sverige

Ange den fullständiga adress (gatuadress eller postbox, postnummer och ortnamn) i Sverige till vilken Skatteverket kan skicka post.

Telefon- och mobilnummer utanför Sverige

Ange de utländska telefonnummer företaget kan nås på. Fyll i + och landsnummer följt av telefonnumret utan inledande nolla.

Besöksadress i Sverige

Om du har en adress i Sverige där du tar emot dina kunder (till exempel butik, verkstad eller kontor) ska du fylla i gatuadress och ortnamn.

Telefon och mobilnummer i Sverige

Här fyller du i de svenska telefonnummer som företaget kan nås på.

Adress dit kontoutdrag ska skickas

Om du vill att företagets kontoutdrag ska skickas till en annan adress än företagets egen, till exempel till företagets redovisningsbyrå eller revisor, fyller du i den adressen här.

Bokslutsdatum

Fyll i det datum räkenskapsåret slutar (bokslutsdatum). För dig som är enskild näringsidkare är det alltid 31 december.

2 Uppgifter om juridisk person

Företagsform

Ange den utländska företagsformens beteckning i säteslandet, det vill säga den juridiska form som registrerats hos säteslandets registermyndighet.

Registreringsbevis bifogas

Ett aktuellt (inte äldre än tre månader) registreringsbevis eller motsvarande dokumentation från säteslandet ska bifogas för företaget. Av dokumentationen ska det framgå vem som är behörig firmatecknare, unik identitetsbeteckning, verksamhet och adress.

Tidigare organisationsnummer i Sverige

Om företaget tidigare har blivit tilldelat ett organisationsnummer ska du fylla i detta organisationsnummer.

Om företaget är filialregistrerat i Sverige, ange organisationsnummer - Om företaget har ansökt om filialregistrering, ange ärendenummer

Ett företag från ett annat land som ska bedriva verksamhet från ett fast driftställe i Sverige ska ofta registrera en filial hos Bolagsverket. Markera om bolaget är filialregistrerat eller om ansökan lämnats. Läs mer om filialer på bolagsverket.se

Namn på delägare – Identitetsnummer i säteslandet/födelsedatum - Ägd andel i (%)

Här fyller du i namn för den juridiska personens samtliga delägare, deras identitetsnummer i säteslandet, dvs organisationsnummer (juridisk person) , svensk identitet alternativt födelsedatum (fysisk person) och deras procentuellt ägda andel. Finns det många delägare kan du skriva deras namn m.m. i ruta 10 Övriga upplysningar eller i en bilaga. Börsnoterade företag behöver inte lämna någon uppgift om delägare utan i stället ange på vilken börs företaget är noterat.

3 Uppgifter om enskild näringsverksamhet

Avsnittet fylls i av alla som ska bedriva enskild näringsverksamhet i Sverige.

Vistelsetid i Sverige (fr.o.m. - t.o.m. datum för varje vistelseperiod)

Uppgifterna används för att avgöra om du i egenskap av enskild företagare är begränsat eller obegränsat skattskyldig i Sverige. Det är viktigt att fylla i datum för varje enskild vistelseperiod i Sverige så att eventuella avbrott framgår.

Tidigare identitets-/registreringsnummer i Sverige

Om du tidigare tilldelats ett personnummer, samordningsnummer eller GD-nummer (vanligtvis ett 302-nummer) ska du ange detta. Alla numren är tiosiffriga.

Vistelseadress i Sverige

Ange den adress där du bor under vistelsen i Sverige.

Kopia av pass/nationell id-handling bifogas

Bifoga kopia på giltigt pass eller nationellt id-kort som styrker din identitet. För id-kort behöver du bifoga kopior på både fram- och baksidan. Kopian ska vara i färg.

4 Frågor och beskrivning av verksamheten i Sverige

Fylls i av både juridiska personer och enskilda näringsidkare. Det är viktigt att samtliga frågor besvaras och att svaren är så fullständiga som möjligt. Skatteverket behöver uppgifterna för att kunna bedöma om du eller ditt företag har fast driftställe och/eller fast etableringsställe i Sverige och för att kunna bedöma om du bedriver näringsverksamhet i Sverige.

Verksamhet 1-3 - Andel av total verksamhet (%)

Ange vilken typ av verksamhet företaget sysslar med i Sverige, exempelvis tillverkning, byggnadsverksamhet, handel, reparationer eller någon annan typ av verksamhet.
Verksamheten bör anges detaljerat, tydligt och avgränsat. Du bör till exempel ange vilken typ varor du ska handla med eller inom vilket område du ska bedriva konsultverksamhet. Har företaget flera verksamheter lämnar du uppgift på respektive rad om vad verksamheten avser och en procentuellt uppskattad del av den totala omsättningen.

Ange också gärna den kod enligt standard för svensk näringslivsindelning (SNI) som är tillämplig för er verksamhet i Sverige. Ni kan hitta mer information om SNI-koder på Statistiska Centralbyråns webbplats.

Varifrån bedrivs verksamheten i Sverige? – Beskriv platsen – Platsens adress

Markera vilken/vilka geografisk plats(er) verksamheten bedrivs ifrån. Det spelar ingen roll om företaget äger, hyr eller på annat sätt förfogar över platsen. Notera att med begreppet "stadigvarande" avses normalt sex månader eller mer. Platsen ska alltid beskrivas och adressen ska alltid framgå. Om du inte markerar något alternativ alls eller enbart kryssar i "annan stadigvarande plats" eller ”inte stadigvarande plats" så ska platsen anges i "beskriv platsen" eller beskrivas i ruta 10 Övriga upplysningar eller i bilaga så att Skatteverket kan bedöma om platsen är stadigvarande eller inte.

Var finns arbetsledning eller annan företagsledning?

Beskriv varifrån verksamheten i Sverige leds samt varifrån de som arbetar i Sverige har sin arbetsledning. Det behöver inte vara företagets VD eller någon styrelseledamot som beskrivs utan det kan t.ex. vara en person som har verksamhets- och arbetsledningsansvar. Om sådan person finns i Sverige ska dennes plats alltid anges.

Har företaget någon agent eller representant i Sverige som sluter bindande avtal i företagets namn? - Om ja, bifoga kopia av eventuell fullmakt

Ange om någon person är verksam för företaget i Sverige och har fullmakt och regelmässigt ingår avtal för företaget. En sådan person kan vara exempelvis anställd, uppdragstagare, VD, styrelseledamot, ett dotterbolag etc. Det behöver inte vara en formaliserad fullmakt utan faktiska behörigheter och agerande, såsom att personen förhandlar om villkor som ska utgöra avtalsinnehåll mellan det utländska företaget och kunden, är indikation på att behörighet har getts till personen.

Varifrån marknadsförs varorna eller tjänsterna?

Ange plats eller adress varifrån varorna eller tjänsterna marknadsförs.

Varifrån upprättas eller administreras avtalen om varorna eller tjänsterna?

Ange plats eller adress där avtal upprättas eller administreras.

Beskriv de anställdas arbetsuppgifter och befogenheter att agera i företagets namn

Beskriv de arbetsuppgifter och befogenheter som anställda har som är verksamma i Sverige åt företaget.

Varor eller tjänster säljs i Sverige till

Ange vilken/vilka typer av kunder företaget säljer till.  

Varor som säljs i Sverige levereras till kund från

Ange från vilken plats eller adress varor levereras.

5 Beskrivning av verksamheten i Sverige

Fylls i av fysiska personer, enskilda näringsidkare, som utför tjänster i Sverige. Det är viktigt att beskrivningen av verksamheten är så utförlig som möjlig.

Beskriv vilken verksamhet du bedriver och vilka kunder du tänker vända dig till

Ange utöver den information du fyllt i avsnitt 4 vilka kunder du vänder dig till. Ange det för varje verksamhet.

Bedrivs samma verksamhet även i andra länder? (Om ja, bifoga registreringsbevis)

Ange om du bedriver samma verksamhet aktivt i det landet där du bor eller i något annat land än Sverige.

Registreringsbevis bifogat

Bifoga ett aktuellt registreringsbevis (inte äldre än tre månader) från registreringsmyndigheten i hemlandet/annat land om du bedriver aktiv verksamhet i ditt hemland eller i något annat land än Sverige.  

6 Uppgifter om uppdragsgivare i Sverige

Fylls i av alla bygg- och anläggningsföretag som söker någon slags registrering och utför byggnads-, anläggnings- eller installationsarbeten i Sverige. Med uppdragsgivare menas här den som betalar ditt företag för utfört arbete. Informationen är nödvändig för bedömning av fast driftställe och förutsättningarna för momsregistrering.

Under vilka tidsperioder pågår arbetet?

Beskriv de planerade projekttiderna för samtliga arbeten inom respektive byggprojekt i Sverige.

Vilka uppdragsgivare har företaget?

Skatteverket behöver uppgiften om vilken typ av kunder man har för att kunna avgöra om företaget ska vara registrerad för moms.

Överförs varor från annat EU-land till Sverige?

Med överföring av varor avses en fysisk transport från ett EU-land till ett annat EU-land utan att äganderätten övergår. Det kan till exempel gälla byggmaterial från eget lager utomlands. När någon för över en vara från ett annat EU-land till Sverige ska själva överföringen redovisas i en svensk momsdeklaration varför man ska anmäla sig till registrering för moms hos Skatteverket.

Anlitar företaget underentreprenörer i Sverige?

I Sverige gäller regler om obligatorisk omvänd betalningsskyldighet inom byggsektorn. Det innebär att det är köparen som blir betalningsskyldig för tillhandhållandet av bygg- och anläggnings¬tjänster. Detta gäller oavsett om köparen är ett svenskt eller utländskt företag, d.v.s. oavsett var köparen är etablerad. Den som köper in sådana tjänster ska därför anmäla sig till registrering för moms.

7 Uppgifter för godkännande för svensk F-skatt

För att få ett godkännande för F-skatt är villkoren bland annat att man:

  • bedriver näringsverksamhet, eller avser att bedriva näringsverksamhet fysiskt på plats i Sverige, och
  • har fullgjort sina skyldigheter att redovisa och betala skatter och avgifter i Sverige och i andra länder där verksamhet bedrivs eller har bedrivits.
Handlingar som visar att företaget saknar skulder för skatter och avgifter bifogas

Utländska företag som ansöker om godkännande F-skatt ska bifoga
handlingar som visar att företaget inte har förfallna skulder för skatter och
avgifter i de länder där verksamhet bedrivs/har bedrivits. Enskilda
näringsidkare ska även bifoga handlingar från de länder man varit bosatt i
de senaste två åren. Handlingarna ska vara utfärdade av behörig/a
myndighet/er i respektive land och inte äldre än tre månader.

8 Uppgifter för momsregistrering i Sverige

Avsnittet fylls i av företag som anmäler sig till registrering för moms.

Du som anmäler företaget till registrering för moms med anledning av frivillig beskattning för uthyrning av fastighet under uppförandeskede måste också ansöka om frivillig beskattning på blankett 5704.

Momsregistreringen avser

Ange grunden/grunderna för momsregistrering här.

Obligatorisk betalningsskyldighet

Välj detta om företaget måste redovisa och betala svensk moms, för egen försäljning eller för annans försäljning, i samband med ett inköp (omvänd betalningsskyldighet) eller för inköp eller överföring från annat EU-land (unionsinternt förvärv). Annans försäljning kan t.ex. vara ett byggföretags inköp av bygg- eller anläggningstjänst från underentreprenör.

Obligatorisk betalningsskyldighet efter import

Välj detta om företaget tar in varor från ett land utanför EU (import) och står för tull och importmoms till Sverige och företaget måste redovisa och betala svensk moms på försäljningen i Sverige. Exempel är e-handel med varor till privatpersoner eller andra köpare som inte är registrerade för moms i Sverige.

Obligatorisk betalningsskyldighet för distansförsäljning till Sverige

Välj detta om företaget säljer varor och står för transporten från ett EU-land till köpare i Sverige när köparen inte ska redovisa moms på inköpet. Exempel är e-handel med varor till privatpersoner.

Begäran att bli frivilligt betalningsskyldig vid försäljning till köpare som är momsregistrerad i Sverige

Välj detta om företaget inte är etablerat i Sverige och säljer varor eller tjänster till en i Sverige momsregistrerad köpare och begär att få bli registrerad för moms. Tjänsterna måste ha anknytning till en fastighet i Sverige och varorna måste vara omsatta i Sverige. Ett exempel är företag som köper varor i Sverige och begär frivillig betalningsskyldighet för sin försäljning av dessa varor till i Sverige momsregistrerade köpare.

Överföring eller förvärv av varor inom EU till Sverige utan att betalningsskyldighet och skatteplikt uppstår

Välj detta om det utländska företaget köper in varor till Sverige eller för över varor till Sverige från annat EU-land utan att skatteplikt för moms uppkommer, men måste redovisa värdet på varorna. Det inträffar när företaget ändå skulle ha haft rätt att återfå hela momsen med anledning av förvärvet om det hade bedömts som skattepliktigt.

Avdragsrätt för ingående mervärdesskatt utan betalningsskyldighet

Välj detta om det utländska företaget har rätt att få tillbaka moms i Sverige men inte har rätt till återbetalning via det elektroniska återbetalningsförfarandet i landet för företagets huvudetablering och saknar andra grunder för momsregistrering i Sverige. Exempel är export eller försäljning av varor från Sverige till beskattningsbar person i annat EU-land som uppgett sitt VAT-nummer till säljaren. I det senare fallet ska uppgift om leveransen av varor även lämnas i en periodisk sammanställning.

Avdragsrätt för ingående mervärdesskatt (företag utanför EU)

Välj detta om företaget har fast etablering i Sverige och inte kan ansöka om återbetalning av ingående skatt via blankett.

Skyldighet att lämna en periodisk sammanställning - tjänster

Välj detta om företaget är etablerat i Sverige och etableringen enbart säljer tjänster i annat EU-land till andra företag som ska betala och redovisa momsen på tjänsterna. Detta alternativ gäller företag som måste vara registrerade för att kunna lämna en periodisk sammanställning i Sverige.

Redogör för vilken sorts affärshändelse som medför registreringsskyldighet

Beskriv de affärshändelserna som ligger till grund för dina markerade val i avsnittet ovanför, ”Momsregistreringen avser”. Om flera val, beskriv dem var för sig.

Är företaget registrerat för moms i OSS (”One Stop Shop”)?

I e-tjänsten OSS kan du registrera dig och sedan redovisa och betala moms i ett och samma land även om köparna finns i olika länder inom EU enligt de tre särskilda ordningarna, nämligen unionsordningen, importordningen (IOSS) och tredjelandsordningen. Inbetalningen av skatten görs i Euro till ett specifikt bankkonto hos Danske Bank.

Ange datum för den första affärshändelse som medför registreringsskyldighet för moms i Sverige

Det tidigaste datumet för inköp eller försäljning av varor eller tjänster blir det första datumet för affärshändelsen som medför skyldighet att registreras för moms i Sverige. Om du varken köpt eller sålt något ännu kan du i stället lämna information om när du beräknar att göra ditt första inköp eller ha din första försäljning.

Finns ett fast etableringsställe i Sverige?

Fast etableringsställe kan ha betydelse för att avgöra vem som ska redovisa och betala momsen vid en försäljning inom Sverige eller på vilket sätt moms kan återfås.

Tre förutsättningar krävs för att ett fast etableringsställe ska finnas:

  • Det ska finnas en etablering som drivs av människor, d.v.s. personella resurser.
  • Det ska finnas tekniska resurser, t.ex. lokal eller maskiner, som hör till etableringen.
  • Etableringen ska vara så pass stadigvarande att den har potential att kunna tillhandahålla eller förvärva och konsumera varor eller tjänster.
Uppskattat beskattningsunderlag (exklusive unionsinterna förvärv och import)

Här ska du ange det beräknade beskattningsunderlaget exklusive unionsinterna förvärv och import. Beskattningsunderlaget är det värde på vilket du ska beräkna momsen. Du beräknar vanligtvis momsen vid försäljning men vid omvänd betalningsskyldighet ska du beräkna momsen på dina inköp. Beskattningsunderlaget styr vilken redovisningsperiod som får användas. Du ska beräkna beskattningsunderlaget för ett räkenskapsår (12 månader) eller den tid du avser att bedriva verksamhet i Sverige om den är kortare än ett helt år.

Uppskattad försäljning som inte ger rätt till avdrag för ingående mervärdesskatt

Fyll i det beräknade värdet av leveransen av varor och tillhandahållandet av tjänster som är undantagen från moms och som inte ger rätt till avdrag. Det kan vara till exempel utbildningstjänster, hasardspel/lotterier, banktjänster och sjukvård. I det beräknade beloppet ska även momsfria uttag av varor och tjänster ingå. Beloppet ska avse försäljning både inom Sverige och till andra länder. Du ska beräkna ett belopp som motsvarar försäljningen under ett räkenskapsår (12 månader) eller den tid du avser att bedriva verksamhet i Sverige (om tiden är kortare än ett helt år).

Välj redovisningsperiod - Redovisningstidpunkt (anges vid redovisningsperiod ”1 månad”)

Här ska du ange hur ofta du ska redovisa moms. Beroende på din redovisningsperiod ska du redovisa din moms en gång per månad, en gång per kvartal eller en gång per år. Vilken period du ska ha eller får använda beror i första hand på ditt beräknade beskattningsunderlag exklusive unionsinterna förvärv och import för 12 månader.

Beskattningsunderlag

Redovisningsperiod

Alternativ

Högst 1 miljon kronor per år

Beskattningsår

En gång per kalenderkvartal eller en gång per kalendermånad

Högst 40 miljoner kronor per år

Kalenderkvartal

En gång per kalendermånad

Över 40 miljoner kronor per år

Kalendermånad

-


Fullmakt (blankett SKV 5703) för momsombud bifogas

En beskattningsbar person som inte är etablerad i Sverige men som är skyldig att betala mervärdesskatt här enligt mervärdesskattelagen, ska företrädas av ett ombud. Är den beskattningsbara personen från annat EU-land eller nordiskt land är det frivilligt att utse ett ombud.

För att ombudet ska kunna fullgöra sin funktion och underlätta kontakterna mellan den beskattningsbara personen som inte är etablerad i Sverige och Skatteverket, är det en förutsättning att ombudet finns i Sverige. Skatteverket godkänner därför normalt en fysisk person som ombud om personen är bosatt eller stadigvarande vistas i Sverige. För en juridisk person gäller att personen (ombudet) måste ha sätet för sin ekonomiska verksamhet eller ett fast etableringsställe i Sverige.

Anmälan om momsombud kan man göra via blankett SKV 5703 eller via handling som visar att ombudet för huvudmannens räkning ska svara för redovisningen av mervärdesskatt och i övrigt företräda denna i frågor som gäller mervärdesskatt i Sverige.

9 Uppgifter för arbetsgivarregistrering (skatteavdrag, socialavgifter)

Uppgifterna ska fyllas i så utförligt som möjligt och avse verksamheten som bedrivs i Sverige. Tänk på att även om företaget inte har någon verksamhet i Sverige men betalar ut ersättning åt någon som utför arbete i Sverige för en verksamhet i utlandet, ska skatteavdrag göras och i vissa fall även socialavgifter betalas i Sverige.

Datum för första löneutbetalning

Ange datum för första löneutbetalning. Som första datum gäller också tidpunkten då du första gången ger ut förmåner.

Beräknad kostnad för utbetald lön till anställda under en tolvmånadersperiod

Här anger du summan av beräknad lön till anställda för den tid de arbetar i Sverige under en tolvmånadersperiod.

Beräknat antal anställda

Ange uppskattningsvis hur många anställda som utför arbete i Sverige. I antalet anställda ska du även räkna med de personer som du har anställt som tillhör svensk socialförsäkring men som arbetar utomlands.

Varav socialförsäkrade i annat land

Ange hur många av dina anställda som är utsända eller av annan anledning kvarstår i ett annat lands socialförsäkringssystem.

Skatteverket behöver uppgifterna för att kunna avgöra om du ska betala socialavgifter i Sverige eller inte. Observera att de krav som finns i reglerna för utsändning avseende socialförsäkringstillhörighet måste vara uppfyllda. Om utsändning sker från ett land utanför EU, beskriv omständigheterna i ruta 10 Övriga upplysningar.

Beräknad vistelsetid i dagar för utsänd personal

Ange antal dagar för den utsända person som vistas längst tid i Sverige under en tolvmånadersperiod.

Hyrs personal ut till kund i Sverige? Om ja, ange kundernas namn och org.nr.

Numera saknar det betydelse om en arbetsgivare har fast driftställe eller inte när det gäller skyldigheten att göra skatteavdrag. Den som är skyldig att göra skatteavdrag ska vara registrerad som arbetsgivare.

Om en arbetsgivare, det vill säga en utbetalare av lön och andra ersättningar, hyr ut eller på annat sätt ställer en anställd till förfogande för en svensk uppdragsgivares verksamhet anses det vara uthyrning av arbetskraft. Det gäller också uthyrning till en utländsk uppdragsgivare som är skattskyldig för näringsverksamhet från ett fast driftställe i Sverige. Vid bedömning av om det är uthyrning av arbetskraft ska du ta hänsyn till bland annat vem som har ansvar för platsen där arbetet utförs, vem som står för det material som används i arbetet och vem som bestämmer vilken arbetstagare som ska utföra arbetet.

Den som hyr ut arbetskraft är skyldig att göra skatteavdrag med undantag för om arbete i Sverige utförs under högst 15 dagar i följd så länge arbetet inte överstiger 45 dagar under ett kalenderår. Som dagar i Sverige räknas här bara arbetsdagar.

Kopia av intyg om socialförsäkring i annat land bifogas för alla utsända

Bifoga intyg från socialförsäkringsmyndigheten i försäkringslandet för sådana anställda som ska arbeta i Sverige men som kvarstår i ett annat lands socialförsäkringssystem. Intygen styrker att företaget inte behöver betala socialavgifter på ersättning till sådana anställda i Sverige. Intygen inom EU/ESS har beteckningen A1.

Företaget anmäler sig för registrering - Registreringen avser

Ange om företaget anmäler sig för svensk arbetsgivarregistrering. Markera om anmälan avser skatteavdrag, socialavgifter eller både och.

10 Övriga upplysningar

Här kan du tillföra upplysningar som du bedömer vara väsentliga för din anmälan men som du inte har kunnat fylla i på annat ställe. Upplysningar kan du även lämna i bilaga.

11 Ombud med fullmakt

Om du nedan anger en person som ombud ger du denna person fullmakt att företräda dig och ta del av all information från Skatteverket i detta ärende.

Du kan lägga till flera ombud. Vi skickar alltid beslut till den som anmälan gäller.

12 Underskrift

Underskrift görs vid enskild näringsverksamhet av sökanden och i övriga fall av behörig ställföreträdare.

Bilagor

Här kan du se vilka uppgifter, handlingar och intyg du kan behöva bifoga till din skatteanmälan.

För enskild näringsidkare

  • Kopia av pass eller fram- och baksida av nationell id-handling (obligatoriskt). OBS! Kopiorna ska vara i färg.
  • Om du är medborgare i ett land utanför EU behöver du även bifoga handling som styrker din rätt att vistas i Sverige.
  • Intyg eller handlingar utfärdade av behöriga myndigheter, t.ex. motsvarande Skatteverket eller Försäkringskassan i Sverige, som visar att du inte har obetalda skatter och avgifter i länder där du bott respektive bedrivit verksamhet de senaste två åren. Intyg och handlingar får vara högst tre månader gamla (obligatoriskt vid ansökan om godkännande av F-skatt).

För juridisk person

  • Registreringsbevis som visar juridisk persons bildande och behöriga ställföreträdare (obligatoriskt). Det kan behövas flera dokument för att visa detta.
  • Intyg eller handlingar utfärdade av behöriga myndigheter, t.ex. motsvarande Skatteverket eller Försäkringskassan i Sverige, som visar att företaget inte har obetalda skatter och avgifter i landet där det bildades (säteslandet). Intyg och handlingar får vara högst tre månader gamla (obligatoriskt vid ansökan om godkännande av F-skatt).

Företräder du en juridisk person som är ett fåmansföretag behöver du dessutom sända in en handling som visar företagets ägarstruktur (obligatoriskt) och handlingar som styrker att det saknas skulder för skatter och avgifter för varje ägare med väsentligt inflytande i fåmansföretaget (obligatoriskt). Med fåmansföretag menas vanligtvis aktiebolag och ekonomiska föreningar som ägs av max fyra personer. Tillsammans äger de aktier som motsvarar mer än hälften av rösterna i företaget.

När du har skickat in blanketten

Skatteverket tar emot och hanterar skatteanmälningarna i den ordning som de kommer in till Skatteverket. Om Skatteverket behöver kompletterande information kommer du att bli kontaktad om detta. Behövs inte några kompletteringar kommer du att få besked om din registrering.

Här kan du se vilka uppgifter, handlingar och intyg du behöver ha tillgängliga när du ska registrera en verksamhet i Sverige.


Alla utländska företag ska bifoga följande:

Enskilda näringsidkare
Bifoga pass eller nationell id-handling. Om du är medborgare i ett land utanför EU behöver du även bifoga en handling som styrker din rätt att vistas i Sverige.

Juridiska personer
Bifoga registerutdrag som visar att den juridiska personen existerar. Det kan till exempel vara utdrag från landets officiella företagsregister där företagets utländska identitet, adress, firmatecknare och företagsform framgår.

Vid ansökan om godkännande av F-skatt ska du bifoga följande:

När du ansöker om F-skatt ska du bifoga en handling som stödjer skuldfrihet.
  • Företräder du en juridisk person behöver du visa att företaget saknar skatteskulder i ditt hemland.
  • Som enskild näringsidkare behöver du visa att du saknar skatteskulder i de länder där du har bott under de senaste två åren.
  • Du beställer handlingarna från korrekt myndighet, till exempel skattemyndigheten eller motsvarande.
  • Intyg får vara högst tre månader gamla när du ansöker om godkännande för F-skatt.

Handling som visar ägarstrukturen om företaget är ett fåmansföretag.

  • Med fåmansföretag menas vanligtvis aktiebolag och ekonomiska föreningar som ägs av högst fyra personer. Tillsammans äger de aktier som motsvarar mer än hälften av rösterna i företaget.
  • Exempel på dokument kan vara utdrag ur aktieboken eller en koncernskiss.

Handlingar som styrker skuldfrihet för varje ägare med inflytande i fåmansföretaget.

  • Handling ska visa att ägaren inte har skulder för skatter och avgifter.
  • Juridiska personer behöver vara fria från skatteskulder i hemlandet. En fysisk person behöver vara skuldfri i de länder där hen har bott under de senaste två åren.
  • Du beställer handlingarna från korrekt myndighet, till exempel skattemyndigheten eller motsvarande.
  • Handlingar får vara högst tre månader gamla.

Vid registrering av moms ska du bifoga följande:

Bifoga en fullmakt för företagets momsombud om du ska momsregistrera ett företag från ett land utanför EU. Du kan använda Skatteverkets fullmakt eller formulera en egen. Om du skriver en egen fullmakt måste följande skrivelse finnas med:

"Enligt 6 kap. 2 § skatteförfarandelagen (SFL) lämnas fullmakt åt nedanstående representant att som ombud för utländsk företagare svara för redovisningen av mervärdesskatt."


Skatteverket kan begära kompletterande information som behövs för att slutföra registreringen. I sådana fall hör vi av oss.

Vanliga frågor om att registrera utländsk verksamhet i Sverige

Om du driver eller har för avsikt att driva näringsverksamhet i Sverige kan du bli godkänd för F-skatt efter ansökan hos Skatteverket. Om du visar med ett registerutdrag att du är godkänd för F-skatt eller anger att du är godkänd för F-skatt på faktura, offert, anbud eller liknande behöver kunden inte dra skatt eller betala socialavgifter.

Du kan själv välja om du vill ansöka om godkännande för F-skatt, men tänk på att de flesta svenska uppdragsgivare helst anlitar företag med svensk F-skatt. Utländska företag som ska bedriva näringsverksamhet i Sverige bör därför ansöka om att bli godkända för svensk F-skatt. Det gäller även företag som inte ska betala inkomstskatt i Sverige.

Villkoren för att bli godkänd för F-skatt är att du

  • driver näringsverksamhet eller avser att bedriva näringsverksamhet, och
  • har lämnat dina deklarationer och betalat dina skatter och avgifter, både i Sverige och i hemlandet.

Företag som har F-skatt ansvarar för att betala in sin egen preliminärskatt och sina sociala avgifter. Om företaget inte har F-skatt kan uppdragsgivaren bli ansvarig för att betala preliminärskatt och arbetsgivaravgifter för utfört arbete.

När du efter ansökan har fått ett godkännande för F-skatt, får du ett registerutdrag där det framgår att företaget är godkänt för F-skatt.

Ett utländskt företag som driver verksamhet i Sverige kan bli skattskyldigt och redovisningsskyldigt här. Det gäller både om du driver verksamheten som fysisk person (enskild näringsidkare) eller som juridisk person (till exempel aktiebolag).

Är du skattskyldig ska du betala moms i Sverige och är du redovisningsskyldig ska du deklarera vissa köp eller försäljningar här. Därför måste du momsregistrera dig här.

Har du fast etableringsställe eller är bosatt i Sverige?

I vilka situationer du ska registrera verksamheten för moms beror på om företaget har ett fast etableringsställe i Sverige eller inte. För dig som är enskild näringsidkare beror det på om du är bosatt eller vistas stadigvarande i Sverige eller inte.

Fast etableringsställe kan ha betydelse för att avgöra vem som ska registrera sig för moms samt deklarera och betala momsen vid försäljning inom landet. Det kan också ha betydelse för hur återbetalning av moms ska göras.

Tre förutsättningar krävs för att ett fast etableringsställe ska finnas i Sverige:

  • Det ska finnas en etablering som drivs av människor, det vill säga personella resurser.
  • Det ska finnas tekniska resurser, till exempel lokal eller maskiner, som hör till etableringen.
  • Etableringen ska vara så pass stadigvarande att den har potential att kunna tillhandahålla eller köpa och konsumera varor eller tjänster.

Ett fast etableringsställe är inte samma sak som en filial. En filial är ett utländskt företags avdelningskontor med självständig förvaltning i Sverige. En filial ska registreras hos Bolagsverket.

Du anses vara bosatt på den adress där du är folkbokförd eller på annan relevant adress som du har angett till Skatteverket. Går det inte att fastställa var du är bosatt anses du etablerad där du vistas stadigvarande.

Du anses vistas stadigvarande på den plats där du vanligtvis befinner dig till följd av personliga eller yrkesmässiga anknytningar. Om detta är olika länder gäller den plats där du har personliga förbindelser.

Här kan du läsa om de vanligaste situationerna då du ska registrera verksamheten för moms i Sverige beroende på om du har fast etableringsställe i Sverige eller inte/om du är bosatt här eller inte.

Om du inte har ett fast etableringsställe i Sverige eller inte är bosatt här ska du registrera verksamheten för moms från första kronan företaget omsätter. Företag med fast etableringsställe eller enskilda näringsidkare som är bosatta i Sverige ska registrera sig när omsättningen blir större än 30 000 kronor. Den 1 juli höjs omsättningsgränsen från 30 000 kr till 80 000 kr.

Här kan du läsa om de vanligaste situationerna då du ska registrera verksamheten för moms i Sverige:

  • Företaget säljer momspliktiga varor eller tjänster till kunder i Sverige som är privatpersoner eller som inte är momsregistrerade.
  • Från och med den 1 juli 2021 har EU en gemensam omsättningströskel vid unionsintern distansförsäljning på sammanlagt 10 000 Euro (SEK 99 680). Ett företag inom EU behöver inte registrera sig för moms i Sverige, om det enbart säljer varor och vissa elektroniska tjänster till privatpersoner i Sverige och i andra medlemsländer till ett värde upp till tröskelnivån. Det beror på att företaget istället redovisar och betalar moms på sådan distansförsäljning i sitt hemland (säljarens land). Företag som har en sammanlagd unionsintern distansförsäljning som överstiger SEK 99 680 måste registrera sig för moms i Sverige och ska debitera svensk moms på försäljningar från och med den transaktion som omsättningsgränsen överskrids. I beloppet för omsättningströskel ingår normalt inte försäljning från lager i andra medlemsländer än där företaget har sitt säte.*
  • Företaget säljer eller överför varor från Sverige till ett annat EU-land.
  • Företaget köper eller överför varor till Sverige från ett annat EU-land.
  • Företaget är ett utländskt byggföretag och köper byggtjänster från ett annat byggföretag. Byggtjänsterna ska ha anknytning till en fastighet i Sverige.
  • Företaget säljer punktskattepliktiga varor.

* Ett annat alternativ är att registrera sig i OSS-systemet.

Du måste också momsregistrera verksamheten om du säljer varor och tjänster men inte får använda dig av omvänd beskattning. Det gäller till exempel i följande fall:

  • Företaget säljer restaurangtjänster eller cateringtjänster.
  • Företaget säljer tjänster inom korttidsuthyrning av transportmedel eller uthyrning av verksamhetslokal.
  • Företaget säljer entrébiljetter till evenemang som är kulturella, konstnärliga, idrottsliga, pedagogiska, vetenskapliga, av underhållningskaraktär eller liknande.

Frivillig momsregistrering

En momsregistrering är vanligtvis inte frivillig. En utländsk företagare har dock i vissa situationer möjlighet att frivilligt registrera sig för moms och därmed själv bli skattskyldig för en försäljning som en i Sverige momsregistrerad köpare annars skulle vara skattskyldig för. Detta gäller huvudsakligen försäljning av varor men även i vissa fall tjänster med anknytning till i Sverige belägen fastighet.

Återbetalning av moms till utländska företag som inte är momsregistrerade i Sverige

Du som har ett företag etablerat inom EU ska inte registrera företaget för moms om du söker återbetalning av svensk moms via den digitala portalen i ditt hemland.

Du ska inte registrera företaget för moms om företaget är etablerat utanför EU och ska få tillbaka moms på grund av inköp i verksamhet utanför hemlandet.

Om du har ett fast etableringsställe i Sverige eller är bosatt här ska du registrera verksamheten för moms när omsättningen överstiger 30 000 kronor. Den 1 juli höjs omsättningsgränsen till 80 000 kronor. Du som har ett fast etableringsställe i Sverige eller är bosatt här räknas som svensk företagare och följer därför svenska momsregler.

  • Om företagets verksamhet i Sverige uppfyller någon av punkterna nedan ska du registrera verksamheten för moms.
  • Företaget ska debitera och betala svensk moms för all momspliktig försäljning som sker från det fasta etableringsställe i Sverige.
  • Företaget köper eller överför varor till Sverige från ett annat EU-land och blir redovisningsskyldig men inte skyldig att betala moms.
  • Återbetalning av moms (företag inom EU). Företaget har inte någon annan registreringsgrund för moms än att registrera sig för att få återbetalning av moms, men kan inte göra det via EU:s digitala momsåterbetalningsportal.
  • Återbetalning av moms (företag utanför EU). Företaget har fast etablering i Sverige och kan inte ansöka om återbetalning av moms på blankett.
  • Företaget säljer eller överför varor eller tjänster med omvänd beskattning från Sverige till ett annat EU-land och blir redovisningsskyldigt här.

De flesta företag, enskilda näringsidkare och juridiska personer som har verksamhet med anställda i Sverige ska registrera företaget som arbetsgivare, betala och redovisa arbetsgivaravgifter samt göra avdrag från de löner och ersättningar som betalas ut.

Huvudregeln är att du ska registrera företaget som arbetsgivare om

  • företaget har anställda som är stadigvarande bosatta i Sverige
  • företaget har ett fast driftställe i Sverige
  • företaget inte har ett fast driftställe i Sverige men har svenska anställda eller utsända
  • du behöver göra skatteavdrag på löner och ersättningar till de anställda.

Det finns undantag från reglerna. Dessa kan du läsa mer om här:

Företag som har med sig personal till Sverige behöver i vissa fall inte betala arbetsgivaravgifter här. Det beror på att de anställda vanligtvis anses vara utsända, och därför ska de tillhöra sitt hemlands socialförsäkringssystem. Det är olika regler beroende på vilket land personen sänds ut ifrån och hur lång tid personen ska vara i Sverige.

För att företaget inte ska behöva betala arbetsgivaravgifter i Sverige behövs i de flesta fall ett intyg som styrker att den anställda tillhör ett annat lands socialförsäkring. För anställda inom EU/EES och Schweiz kallas intyget för A1 eller E101. För anställda som kommer från ett land som Sverige har socialförsäkringskonvention med kallas intyget konventionsintyg. Arbetsgivaren ska informera socialförsäkringsmyndigheten i det land vars socialförsäkring den anställda ska tillhöra.

Företag med fast driftställe kan behöva registrera sig som arbetsgivare även om företaget inte behöver betala arbetsgivaravgifter. Det beror på att företaget ska göra skatteavdrag.

Som arbetsgivare behöver du meddela Skatteverket om du anställer eller sänder ut en person till Sverige, och personen är medborgare i ett land utanför EU/EES eller Schweiz. Använd blanketten Anställning av utlänning (SKV 1160).

Som arbetsgivare bör du fundera på hur lång tid dina anställda får vistas i Sverige. Skatteverket har en guide för den som är ny i Sverige och som ska jobba som anställd här. Den ger bland annat svar på rätten att vistas i Sverige och när en person kan eller ska folkbokföras i Sverige.