Omställningsstödet för mars och april var ett tillfälligt stöd för företag som tappade mycket av sin omsättning på grund av corona under dessa månader. Sista dag att skicka in ansökan var den 1 september 2020. Här kan du läsa om stödet och om vad som gäller för företag som behöver komplettera sin ansökan eller rätta en inlämnad ansökan.
Företag som ansökte om att få ett omställningsstöd på 100 000 kronor eller mer behövde bifoga ett yttrande från en revisor. Yttrandet ska komma från ett registrerat revisionsbolag eller godkänd eller auktoriserad revisor.
Företag som lämnade in en ansökan utan revisorsyttrande kommer att bli kontaktade av Skatteverket med instruktioner om hur ni lämnar yttrandet i efterhand. Normal svarstid på en begäran om komplettering kommer att vara 14 dagar.
Företag ska kontakta Skatteverket om uppgifterna i ansökan visar sig vara felaktiga eller om det inträffar förändringar som kan påverka rätten till omställningsstöd eller stödets storlek. Det kan till exempel vara att ni har fått försäkringsersättning.
Taxiföretag kan ha rätt till ökat stöd med anledning av att Skatteverket fått in nya uppgifter och därför har ändrat sin bedömning av fast serviceavgift. Fast serviceavgift för mars och april ska räknas in i underlaget för omställningsstöd, även i de fall företaget har fått anstånd och ska betala senare. Företaget behöver dock visa att det är ett anstånd och inte en permanent nedsatt avgift.
De taxiföretag som fått omställningsstöd där Skatteverket inte hade underlag som tydligt visade att det var ett anstånd avseende betalning, kan skicka en skrivelse till Skatteverket med begäran om att beslutet om omställningsstöd ska ändras.
Kontakta då Skatteverket på något av följande sätt:
Följande personer kan komplettera eller ändra en inlämnad ansökan:
Stödet gällde för:
För att kunna få del av omställningsstöd skulle företaget ha redovisat en nettoomsättning om minst 250 000 kronor under det senaste räkenskapsåret. Nettoomsättningen skulle ha minskat med mer än 30 procent under mars och april 2020 jämfört med mars och april 2019. Nedgången skulle vara orsakad av spridningen av sjukdomen covid-19.
Till nettoomsättning räknas intäkter från sålda varor och utförda tjänster som ingår i företagets normala verksamhet, med avdrag för lämnade rabatter, mervärdesskatt och annan skatt som är direkt knuten till omsättningen.
Företag som hade skatte- eller avgiftsskulder som lämnats till Kronofogden kunde inte få del av stödet. Inte heller exempelvis företag som kan ansågs vara på obestånd enligt konkurslagen eller hade sin hemvist i länder som OECD och EU betecknade som icke samarbetsvilliga ur skattesynpunkt.
Mer information om omställningsstödet finns på Rättslig vägledning:
Storleken på stödet berodde på hur mycket företagets nettoomsättning hade minskat. Det lägsta stöd som beviljades var 5 000 kronor, det högsta 150 miljoner kronor. Stödet skulle bidra till att täcka företagets fasta kostnader.
Om stödet uppgick till minst 100 000 kronor kunde företaget också få ekonomiskt stöd för administrativa kostnader som företaget haft för att göra sin ansökan. Sådant stöd gavs med högst 10 000 kronor per företag.
Företag som fått ett omställningsstöd ska ta upp det till beskattning som ett näringsbidrag. För verksamheter som är undantagna från skattskyldighet är omställningsstödet skattefritt. Detta gäller till exempel allmännyttiga ideella föreningar.
Syftet med omställningsstödet var att ersätta vissa fasta kostnader som företag har haft. Däremot kunde företag inte få ersättning för till exempel löner.
I listan finns de fasta kostnader som räknades in i stödet och vad som ingick i respektive kostnad.
Hit räknades betalningar som företaget gjort som ger företaget rätt att använda en tillgång som ägs av någon annan. Det gäller exempelvis:
Personalhyra och liknande tjänster räknades inte med i dessa kostnader. Kostnaden räknades bara om ni hade ett avtal som sträckte sig över minst 6 månader. Om företaget fick minskad hyra för någon av de aktuella månaderna fick ni bara stöd för den del av hyran som ni betalade efter hyresminskningen.
För att ränta skulle räknas som fast kostnad skulle det handla om ränta på en skuld som företaget hade. Företaget skulle också ha bundit upp sig att betala räntan för en längre tid.
Kostnaden för räntorna måste överstiga eventuella intäkter från räntor som företaget hade.
Så kallade vinstandelsräntor och hybridräntor räknades inte som fasta kostnader. Vilka som ingick beskrivs i 24 b kapitel 5 § inkomstskattelagen.
Hit räknades företagets kostnader för nödvändiga reparationer och underhåll av anläggningstillgångar. De planmässiga avskrivningarna av materiella och immateriella anläggningstillgångar för mars och april 2020 räknades också som fasta kostnader.
Hit räknades kostnader för fastighetsskatt och/eller kommunal fastighetsavgift, som företaget var skattskyldigt för. Det gällde oavsett om fastigheten hyrdes ut eller inte.
Hit räknades företagets kostnader för förbrukning av vatten och avlopp. Internet och telefoni räknades också som fasta kostnader, till exempel kostnader för internetuppkoppling via bredband.
Hit räknades kostnader för elförbrukning, inklusive:
El som förbrukades i tillverkningsprocessen i industriell verksamhet fick inte räknas med som en fast kostnad. Det företag som ansökte om omställningsstödet måste själva ha förbrukat elen för att det skulle räknas som en fast kostnad. Det innebär till exempel att elhandelsföretag inte kunde beräkna stödet på el som ingick i den bedrivna elhandeln.
Hit räknades kostnader för uppvärmning av företagets verksamhetslokaler. Det gällde både för inköpt fjärrvärme och för kostnader för bränsle vid egen framställning av värme.
Företag som hade förbrukat el för uppvärmning av lokaler i industriell verksamhet hade möjlighet att få ersättning för kostnader för el här, om företaget inte tagit upp den under "Förbrukning av el". Kostnader för fjärrkyla ingick inte.
Hit räknades kostnader som hade med lokalförvaltningen att göra. Det kunde till exempel handla om:
Nattklubbsverksamheter och sport- och kulturevenemang fick inte ersättning för kostnader för till exempel ordningsvakter. Företag kunde bara få ersättning för tjänster som de köpt in från någon annan aktör.
Hit räknades kostnader för tvätt av olika textilier, så länge avtalstiden var minst tre månader. Det handlade framför allt om fasta abonnemangsavgifter. Om avtalet innehöll både en fast och en rörlig kostnad kunde företaget bara få ersättning för den fasta delen.
Hit räknades kostnader för försäkringar mot ekonomisk förlust genom sakskada, ersättningsskyldighet eller ren förmögenhetsskada. Omställningsstödet gällde huvudsakligen i de fall där företaget inte hade någon möjlighet att undvika dessa kostnader vid ett plötsligt omsättningstapp.
Kostnader för pensions- och sjukvårdsförsäkringar ingick inte.
Hit räknades kostnader för djurfoder för företag som bedrev verksamhet med djur.
Hit räknades i första hand avtal som ger franchisetagaren rätt att använda franchisegivarens affärskoncept. Det gällde dock inte om avgiften var beroende av försäljningsvolym eller liknande, eftersom den då räknades som en rörlig kostnad. Avgifter som exempelvis beräknades som en procent av försäljningen ingick därför inte som en fast kostnad.
Hit räknades kostnader för offentligrättsliga tillstånd som var nödvändiga för att företag skulle kunna bedriva verksamhet. Det kunde till exempel vara tillstånd för att servera alkohol eller tillstånd att bedriva miljöfarlig verksamhet. Avgifter för tillsyn och kontroller som utfördes av ett offentligrättsligt organ räknades också hit.
Företaget kunde bara få ersättning för dessa om det var fråga om återkommande kostnader som betalades för en viss tidsperiod. Stödet gällde inte för avgifter för uppföljningskontroller vid brister i verksamheten.
Hit räknades kostnader för royalty och licensavgifter på immateriella tillgångar. Oftast handlade det om avtal som löpte över längre perioder. En förutsättning var att avgiften inte var beroende av försäljningsvolym eller liknande.
Skatteverkets ambition är att betala ut stödet cirka en vecka efter att ansökan har kommit in till myndigheten. Det gäller under förutsättning att ansökan är komplett och att Skatteverket inte bedömer att det finns en risk för felaktig utbetalning. Utbetalningen sker till företagets skattekonto. Därefter betalas pengarna ut automatiskt om företaget har anmält ett bankkonto och inte har några skulder på skattekontot.
Ring Skatteupplysningen på 0771-567 567 om företaget har fått vänta ovanligt länge, så kontrollerar vi vad som har hänt med er ansökan.
Omställningsstödet är ett stöd och inte ett lån eller ett uppskov och behöver inte betalas tillbaka. Dock kan hela eller delar av beloppet krävas tillbaka om Skatteverkets granskning skulle visa att ansökan innehåller felaktiga uppgifter och att företaget inte har rätt till stödet.
Om ni har fått ett återkrav på omställningsstödet och behöver mer tid på er för att betala finns det i vissa fall möjlighet att beviljas anstånd med betalningen eller träffa avtal om avbetalning.
En ansökan om anstånd med betalning av återkrav bör lämnas i skriftlig form. Det finns ingen särskild blankett att fylla i.
Ansökan kan skickas per mejl till skatteverket@skatteverket.se eller per brev till:
Skatteverket
205 30 Malmö
Det finns två möjligheter till anstånd med återkrav av omställningsstöd. Anstånd om det är tveksamt hur mycket som ska betalas, denna anståndsmöjlighet används främst i samband med att ett beslut om återkrav överklagas. Anstånd när det är till fördel för det allmänna.
En ansökan om avbetalningsplan bör lämnas i skriftlig form. Det finns ingen särskild blankett att fylla i.
Ansökan kan skickas per mejl till skatteverket@skatteverket.se eller per brev till:
Skatteverket
205 30 Malmö
Skatteverket får träffa avtal om avbetalning under vissa omständigheter. Om återkravet skulle medföra betydande skadeverkningar för företaget, om det annars framstår som oskäligt att betala hela beloppet på förfallodagen eller om ett sådant avtal kan antas vara till fördel för det allmänna.
Regeringen har vidtagit flera åtgärder för att underlätta för företag att klara sig genom coronakrisen. Här kan du se ett tidigare sänt webbseminarium om omställningsstöd till företag som har tappat mycket i omsättning under mars och april 2020 på grund av corona. Filmen är textad.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.