EU och Storbritannien har kommit överens om ett utträdesavtal. Storbritannien lämnade EU (brexit) den 31 januari och är därmed inte längre ett EU-land.
Utträdesavtalet som EU och Storbritannien har kommit överens om innebär att det blev en övergångsperiod som upphör den 31 december 2020. Övergångsperioden kommer inte att förlängas. Det hade varit möjligt att förlänga övergångsperioden med upp till två år, om Storbritannien och EU hade kommit överens om det senast den 1 juli 2020. Någon sådan överenskommelse har dock inte nåtts.
Under övergångsperioden kommer EU:s regelverk att fortsätta gälla, vilket innebär att du kan fortsätta hantera momsen och punktskatterna vid handel med företag och privatpersoner i Storbritannien på samma sätt som före brexit.
Efter övergångsperiodens slut kommer samma regler avseende moms och punktskatter att gälla för Storbritannien som för andra länder utanför EU.
I samband med utträdesavtalet har ett protokoll upprättats om samarbetet mellan Storbritannien, Nordirland och Irland. Protokollet ska tillämpas från och med övergångsperiodens utgång.
Protokollet innebär att Nordirland även efter övergångsperiodens utgång ska betraktas som ett EU-land vid förflyttningar av punktskattepliktiga varor under ett uppskovsförfarande mellan Nordirland och EU. Vidare ska Nordirland betraktas som ett EU-land vid förflyttningar, mellan Nordirland och EU av punktskattepliktiga varor efter frisläppande för konsumtion.
Företag i Nordirland kommer att tilldelas nya punktskattenummer efter övergångsperiodens slut.
Storbritannien kommer inte längre att ingå i EU:s punktskatteområde. Det betyder att varor som förs ut till Storbritannien ses som export och varor som förs in från Storbritannien ses som import.
Det kommer inte längre att vara möjligt för dig som är registrerad varumottagare eller tillfälligt registrerad varumottagare att ta emot punktskattepliktiga varor från Storbritannien under skatteuppskov. Du ska betala punktskatten till Tullverket i samband med importen.
Om din säkerhet är utfärdad av en bank i Storbritannien kan du komma att behöva ställa en ny säkerhet (jämför 2 § 1 SKVFS 2014:7).
Du som är levererar varor till fartyg och flygplan som ska åka till Storbritannien och som tas emot av en innehavare av provianteringstillstånd, kommer även att kunna göra avdrag för försäljning ombord.
Du kommer inte längre kunna utfärda ett e-AD i EMCS där mottagaren har ett brittiskt punktskattenummer. Om du vill flytta varor till Storbritannien under skatteuppskovs ska du tillämpa exportförfarandet i EMCS. En sådan flyttning ska avslutas med en exportrapport i EMCS.
Om du vill flytta varor under skatteuppskov vid import måste du vara godkänd som registrerad avsändare och ha ställt en flyttningssäkerhet till Skatteverket i denna egenskap.
Du som vill flytta varor till Storbritannien ska anmäla varorna för export till Tullverket, oavsett om mottagaren är ett företag eller en privatperson. Det finns möjlighet att under vissa omständigheter få kompensation för svensk alkohol- eller tobaksskatt på grund av export.
Det finns inte längre något krav på förenklat ledsagardokument vid flyttning av varor till Storbritannien.
Du som vill ta emot varor från Storbritannien ska anmäla importen till Tullverket, dit även punktskatten ska betalas.
Är du registrerad som distansförsäljare för att sälja till eller från Storbritannien? Reglerna om distansförsäljning kan inte längre tillämpas.
Du som har exportbutik kan sälja vissa mängder alkohol och tobak utan skatt till resenärer på väg till Storbritannien. Mer om uppskovsförfarandet, dokumenthantering vid flyttning av varor, ställande av säkerhet, proviantering m.m.
Är du registrerad som distansförsäljare för att sälja till eller från Storbritannien? Reglerna om distansförsäljning kan inte längre tillämpas. Du som vill flytta varor till Storbritannien ska anmäla varorna för export till Tullverket, oavsett om mottagaren är ett företag eller en privatperson. Du som är godkänd som lagerhållare kommer att ha möjlighet att göra avdrag för skatt på varor som tagits emot av provianteringstillståndsinnehavare, inte bara för förbrukning utan även för försäljning ombord på fartyg och flygplan som reser till Storbritannien. Provianteringstillståndsinnehavare kommer att ha rätt att ta emot varor utan skatt för motsvarande ändamål. Du som har exportbutik kan sälja vissa mängder nikotinskattepliktiga varor utan skatt till resenärer på väg till Storbritannien. Storbritannien kommer inte längre att omfattas av utförselförbudet för snus.
Vid export och import ska du lämna deklarationer till Tullverket.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.