På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Här kan du läsa hur du fyller i en arbetsgivardeklaration i den gamla tjänsten Moms- och arbetsgivardeklarationer. Du ska bara använda tjänsten Moms- och arbetsgivardeklarationer för att redovisa inkomstår 2018 eller tidigare. För att redovisa utbetalda ersättningar från och med 2019 ska du använda den nya tjänsten Arbetsgivardeklaration.
Du ska redovisa ersättning till en person om den sammanlagda ersättningen under ett år uppgår till 1 000 kronor. Ersättningar till personer som är födda 1937 eller tidigare ska också ingå i redovisningen av arbetsgivaravgifter.
Börja med att fylla i samtliga löner och ersättningar som ska ingå i underlagen för arbetsgivaravgifter i rutorna 55-69. Ta med bilersättningar och traktamenten som överstiger den skattefria delen och belopp avsatta till vinstandelsstiftelse i denna ruta. Ta inte med förmåner.
Här fyller du i samtliga förmåner (bil, kost, bostad med mera) som inte utgår i kontanter. Bränsleförmån ska tas upp till verkligt avgiftspliktigt värde. Det verkliga värdet ska alltså inte räknas upp med faktorn 1,2.
Här fyller du i avdrag för anställds utgifter i arbetet enligt Skatteverkets beslut eller fastställd schablon. Läs mer om avdrag för utgifter i arbetet i Fakta för arbetsgivare och företag om datum, belopp och procentsatser (SKV 463) och Skatteavdrag och arbetsgivaravgifter (SKV 401).
Denna summa är det sammanlagda underlaget för arbetsgivaravgifter och särskild löneskatt på vissa förvärvsinkomster (SLF). Den ska du fördela på rutorna för "Underlag för arbetsgivaravgifter" så att beloppen i rutorna 55 - 69 = beloppet i ruta 53.
Tips: Många arbetsgivare deklarerar samma belopp i rutorna 50, 53 och 55 och inget i övriga underlag. Då räcker det att skriva detta belopp en gång i ruta 55.
Du ska betala full arbetsgivaravgift för en anställd till och med det år då denne fyller 65 år, det vill säga anställda födda 1953 eller senare.
Här fyller du i underlaget för arbetsgivaravgifter om du har rätt till särskild beräkning av arbetsgivaravgifterna för enmansföretag (Växa-stöd). Du betalar då bara ålderspensionsavgift på 10,21 procent.
För att uppfylla kravet för stödet ska du vara enskild näringsidkare, aktiebolag eller handelsbolag och anställa din första medarbetare. Anställningen pågå i minst tre månader och arbetstiden ska vara på minst 20 timmar per vecka. Den lägre avgiften gäller bara den del av lönen som inte överstiger 25 000 kronor per månad och du kan få stödet under högst tolv månader.
Växa-stöd är ett minimis-stöd (stöd av mindre betydelse). Du måste även lämna uppgifter om storleken på andra minimis-stöd som du har fått innevarande år och de två föregående beskattningsåren i rutan Upplysningar. Om du inte har fått något stöd ska du ange det för motsvarande år i ruta Upplysningar.
Från och med det år en anställd, som är född 1938 eller senare, fyller 66 år ska du bara betala ålderspensionsavgift och särskild löneskatt. År 2018 gäller det personer som är födda 1938-1952.
Du ska betala särskild löneskatt med den lägre procentsatsen för anställda som är födda 1937 eller tidigare.
Anställda födda 1938 eller senare:
Ambassader och företag utan fast driftställe i Sverige betalar ingen allmän löneavgift eller särskild löneskatt på de anställdas ersättningar. Du ska därför redovisa lön och avgift i rutorna 65-66 för anställda födda 1938 eller senare.
När du räknar ut arbetsgivaravgiften tar du varje åldersgrupp för sig, födda 1938 – 1952, respektive födda 1953 och senare. Fyll därefter i den sammanlagda arbetsgivaravgiften för dessa i ruta 66.
Särskild löneskatt
Redovisa särskild löneskatt med den högre procentsatsen på vissa förvärvsinkomster som bidrag till vinstandelsstiftelser och ersättning från avtalsförsäkringar i rutorna 65 och 66.
Enligt konventioner om social trygghet med Sydkorea, Indien, USA och Kanada samt avtal med Québec ska arbetsgivare i Sverige som sänder en anställd för arbete i Sydkorea, Indien, USA, Kanada eller Québec i vissa fall inte betala alla arbetsgivaravgifter. Samma sak gäller för arbetsgivare i Sydkorea, Indien, USA, Kanada och Québec som sänder en anställd för arbete i Sverige. Ange arbetsgivarens hemland med en kod i ruta 67. Vilken kod som ska anges och procentsatserna för dessa "utsändningsfall" hittar du i "Fakta för arbetsgivare och företag om datum, belopp och procentsatser" (SKV 463). Läs om konventioner om social trygghet, se "Skatteavdrag och arbetsgivaravgifter" (SKV 401).
Arbetsgivare kan i vissa fall göra avdrag från arbetsgivaravgifter för ersättning till personer som arbetar med forskning och utveckling. Avdrag får göras med 10 procent av avgiftsunderlaget. Sammanlagt får avdraget uppgå till högst 230 000 kronor per koncern och månad.
Regionalt stöd gäller för arbetsgivare med verksamhet vid fast driftställe i vissa branscher inom stödområde och beräknas på den del av underlagen för arbetsgivaravgifter i rutorna 55 och 57, som avser sådan nedsättningsberättigad verksamhet.
Avdraget är 10 procent på underlaget i ruta 55 och i ruta 57. Avdrag får sammanlagt göras med högst 7 100 kronor per månad.
Det regionala stödet är ett riktat stöd som enligt EU:s regler ingår i ”statsstöd av mindre betydelse”. Stödet får tillsammans med andra stöd i samma grupp inte överstiga 200 000 euro under en treårsperiod.
Den här rutan är till för dig som för din egen kontroll vill summera underlagen i rutorna 55-69.
Här summerar du beloppen i rutorna 56-70 med avdrag för belopp i ruta 74 och i ruta 76.
Fyll i underlaget som du har beräknat skatteavdraget på (bruttolön och förmåner) i ruta 81. Fyll i den sammanlagt avdragna skatten på lön och förmåner i ruta 82. Beloppet i ruta 81 får inte vara lägre än beloppet i ruta 82. Underlag och avdragen skatt enligt SINK och A-SINK ska också redovisas i rutorna 81 och 82.
Pensionsinstitut, försäkringsföretag, arbetslöshetskassor m.fl. fyller i underlaget för preliminär skatt eller särskild inkomstskatt för utomlands bosatta (SINK) på pension, livränta, försäkringsersättning eller studiestöd i ruta 83. Fyll i avdragen skatt på dessa ersättningar i ruta 84.
Betalar du ut pension till tidigare anställda och redovisar den i ruta 30 på den vanliga lönekontrolluppgiften (KU 10) ska du använda rutorna 81 och 82 i stället för rutorna 83 och 84.
Du som ska göra skatteavdrag på ränta och utdelning fyller i underlaget (räntan, utdelningen) i ruta 85 och avdragen skatt på ränta och utdelning i ruta 86.
Summan av underlagen för skatteavdrag i rutorna 81, 83 och 85 skriver du i ruta 87 och summan av avdragen skatt i rutorna 82, 84 och 86 skriver du i ruta 88.
Här kan du fylla i summan av rutorna 78 (summa arbetsgivaravgift) och ruta 88 (summa avdragen skatt).
Försäkringskassan behöver uppgifter om sjuklönekostnad för att räkna ut om du kan få pengar tillbaka. Det kallas för Ersättning för höga sjuklönekostnader.
Fyll i kostnader som du ska betala enligt sjuklönelagen. Det innebär:
Mer information finns på forsakringskassan.se.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.