På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Arkiv för Rättslig vägledning


Skatteverkets yttranden

Finansutskottets förslag om ändring av riksdagens beslut om höjd nedre skiktgräns för statlig inkomstskatt

Datum: 2013-12-05

Dnr/målnr/löpnr:

131 736977-13/112

​(Konstitutionsutskottets ärende 2013/14:KU32)

1 Sammanfattning

Skatteverket har inte några synpunkter på förslaget i sig. Men ett sent beslut om nivån på skiktgränsen för statlig inkomstskatt kan få konsekvenser för både utbetalare och ett stort antal skattebetalare.

2 Synpunkter

Riksdagens beslut om nivån på skiktgränsen för statlig inkomstskatt är ett viktigt beslut då det ligger till grund för att Skatteverket ska kunna utfärda skattetabeller och besluta om preliminär A-skatt.

För att utbetalare, företag och myndigheter, av ersättning i januari 2014 ska kunna beräkna ett korrekt skatteavdrag behöver Skatteverket riksdagens beslut senast i början av december.  

Ju senare riksdagen beslutar desto större är risken att utbetalare inte kan använda sig av rätt skattetabeller och beslut om preliminär A-skatt. Felaktiga skatteavdrag i januari 2014 påverkar då fler medborgare.

Skatteverket avvaktar tills vidare med att utfärda skattetabeller och besluta om preliminär A-skatt till dess att riksdagen beslutar med anledning av finansutskottets förslag om ändring av riksdagens tidigare beslut om höjd nedre gräns för statlig inkomstskatt.