På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Arkiv för Rättslig vägledning


Skatteverkets yttranden

Remiss av FAR:s promemoria om ändring i en av aktiebolagslagens jävsbestämmelser

Datum: 2014-08-25

Dnr/målnr/löpnr:

131-239003-14/112

Justitiedepartementet
103 33 Stockholm


(Ju2014/2431/L1)

Skatteverket avstyrker förslaget.

För Skatteverket är det viktigt att en helt oberoende granskning kan ske av vad som bokförts i företaget. Det handlar t.ex. om kontroll av att inkomster tagits upp i sin helhet och att privata utgifter inte tagits med. Genom att delta i grundbokföringen, även om det bara handlar om registrering av redan färdigkonterade verifikat, medverkar den byråanställde till att utforma bokföringen. Även om jävsrisken för revisorn skulle kunna betraktas som liten är det viktigt att förtroendet för revisionsinstitutet inte rubbas. Tvåpartsförhållandet mellan upprättandet av grundbokföringen och revisionen bör därför upprätthållas.

Beslut i detta ärende har fattats av undertecknad generaldirektör. Vid den slutliga handläggningen av ärendet har även deltagit enhetschefen Tomas Algotsson och rättslige experten Eskil Henriksson, föredragande.