Logotyp, till startsidan

Arkiv för Rättslig vägledning


Notissamling 1999:1


Redovisning av ackord

Bakgrund

Ett bolag har i bokslutet den 31 december 1996 skrivit ned sina leverantörsskulder med 670 000 kr, vilket avser ett större antal leverantörer. Anledningen till nedskrivningen är att bolaget i februari 1997 erhöll underhandsackord med sina leverantörer. Den bakomliggande orsaken till att bolaget kunde erhålla ackord var att bolaget till sina leverantörer uppgett att bolaget drabbats av en stor kundförlust. Bolaget inledde ackordsförhandlingarna med sina leverantörer i slutet av januari 1997.

Fråga

Bolaget har skrivit ned sina leverantörsskulder redan innan de inlett förhandlingar om ackord. Är detta i överensstämmelse med god redovisningssed?

Svar

Enligt 4 § bokföringslagen (BFL) skall i bokföringen som affärshändelser löpande noteras alla förändringar i förmögenhetens storlek och sammansättning såsom in- och utbetalningar samt uppkomna fordringar och skulder.

I Redovisningskommitténs slutbetänkande SOU 1996:157 har begreppet affärshändelse kommenterats enligt följande (s 263).

Med affärshändelser avses enligt förarbetena till BFL direkta åtgärder och andra aktiva, från eller till rörelsen riktade, inslag av ekonomisk innebörd i rörelsens relationer med omvärlden som omedelbart påverkar den bokföringsskyldiges ekonomiska ställning (SOU 1973:57 s. 102-103 och prop. 1975:104 s. 156). I begreppet ligger två begränsningar. Dels skall det vara fråga om händelser som omedelbart påverkar rörelsens resultat och ställning, dels skall affärshändelserna avse ekonomiska transaktioner med omvärlden. Andra händelser i omvärlden, såsom förändringar i marknader och priser, kan visserligen bli avgörande för rörelsen med de berör inte rörelsens ekonomiska redovisning förrän de lett till någon transaktion och innefattas därför inte i BFL:s begrepp "affärshändelse". Kravet på omedelbar påverkan leder till att enbart ett träffat avtal om exempelvis köp eller försäljning inte utgör en affärshändelse. För att en sådan händelse skall anses föreligga fordras normalt att en prestation har fullgjorts.

Referensgruppen konstaterar att en förhandling om ackord inte är en affärshändelse som ska bokföras enligt BFL. Då något ackord inte förelåg på bokslutsdagen den 31 december 1996 borde bolaget redovisat skulden till det fulla beloppet. Det är enligt BFL inte tillåtet att undervärdera skulder. Bolagets nedskrivning med 670 000 kr är inte förenlig med BFL.

Avslutningsvis kan nämnas att bolaget är skyldig att upplysa om ackordet alternativt ackordsförhandlingarna i förvaltningsberättelsen.