Logotyp, till startsidan

Arkiv för Rättslig vägledning


Notissamling 1999:4


Valutakurs vid ackord

Bakgrund

Ett aktiebolag har som ingående balans en skuld i utländsk valuta värderad till kursen vid årets ingång. Under året sker flera amorteringar. Vidare erhålls ett ackord på en del av skulden. Amorteringarna och ackordet bokförs till transaktionsdagens kurs. Resterande skuld vid årets utgång värderas till balansdagens kurs.

I deklarationen redovisar bolaget ackordsvinsten som en bokförd men inte skattepliktig intäkt. Eftersom transaktionsdagens kurs är högre jämfört med den som gällde som ingående balans, blir det icke skattepliktiga beloppet i SEK betydligt större än dess IB-värde i SEK.

Fråga

Ska effekterna av ändrade valutakurser (jämfört med kursen vid årets ingång) påverka ackordsvinstens storlek? Att gjorda amorteringar ska bokföras efter transaktionsdagens kurs har inte ifrågasatts. Frågan avser räkenskapsåret 1997.

Svar

Skattemässiga regler om värdering av utländsk valuta i inkomst av näringsverksamhet finns i kommunalskattelagens (KL) 24 §. Enligt 24 § anv. p. 4 KL - i dess lydelse t.o.m. 1999 års taxering - ska fordringar och skulder i utländsk valuta värderas till kursen vid beskattningsårets utgång. Om en sådan värdering inte är förenlig med god redovisningssed, ska man i stället ta upp det värde som följer av god redovisningssed. Har fordringar och skulder i utländsk valuta tagits upp till lägre respektive högre belopp än kursen vid beskattningsårets utgång tas en schablonintäkt upp vid taxeringen.

Dessa skatteregler ger dock inte svar på frågan till vilket belopp ackordsvinsten ska tas in i bokföringen. Några skattemässiga särregler som reglerar hur utländsk valuta ska bokföras/värderas i den löpande bokföringen finns inte. Detta innebär att vid beräkning av inkomst av näringsverksamhet ska de allmänna reglerna i 24 § anv. p. 1 KL tillämpas, dvs. inkomsten beräknas enligt bokföringsmässiga grunder och god redovisningssed.

Varken årsredovisningslagen eller bokföringslagen (BFL) innehåller regler som är tillämpliga på den ställda frågan. Saknas uttryckliga lagregler ska årsredovisning och bokföring upprättas i enlighet med god redovisningssed.

Bokföringsnämnden har utfärdat en rekommendation för värdering av fordringar och skulder i utländsk valuta, BFN R 7. Rekommendationen, som i sin helhet gäller t.o.m. år 1998, innehåller inte några specifika regler för den löpande bokföringen.

Redovisningsrådet har under 1998 givit ut rekommendationen "Redovisning av effekter av ändrade valutakurser", RR 8. Rekommendationen innehåller viss normgivning om löpande bokföring.

Med en transaktion i utländsk valuta avses, enligt RR 8, en transaktion som är uttryckt i, och normalt kommer att medföra en betalning i, utländsk valuta. Transaktioner i utländsk valuta uppkommer exempelvis när ett företag reglerar skulder uttryckta i utländsk valuta.

Referensgruppens uppfattning är att ett ackord avseende en skuld i utländsk valuta omfattas av normerna om löpande bokföring i RR 8.

Enligt RR 8 ska en transaktion i utländsk valuta, när den tas in i redovisningen, omräknas till rapportvalutan enligt transaktionsdagens avistakurs. Av praktiska skäl kan dock en omräkning till rapportvalutan ske genom användning av en kurs som utgör en approximation av faktiska kurser.

Även om RR 8 ska tillämpas först fr.o.m. den 1 januari 1999 anser referensgruppen att rekommendationen i denna del utgör en kodifiering av redan gällande god redovisningssed.

Ett erhållet ackord innebär en förändring av förmögenhetens storlek och sammansättning. Detta medför att det uppkommit en affärshändelse i enlighet med 4 § i BFL. Affärshändelser måste bokföras i den löpande bokföringen. Eftersom ifrågavarande affärshändelse avser en transaktion i utländsk valuta, ska den således när den tas in i bokföringen omräknas till SEK enligt transaktionsdagens avistakurs. Transaktionsdagen bör - i denna frågeställning - motsvara den dag då företaget erhållit ackordet.

Den skattemässiga justeringen i bolagets självdeklaration avseende ackordet ska, enligt referensgruppens bedömning, uppgå till samma belopp som enligt god redovisningssed ska redovisas i den löpande bokföringen, dvs. ackordet i utländsk valuta omräknat efter gällande avistakurs dagen för ackordsuppgörelsen.