Logotyp, till startsidan

Arkiv för Rättslig vägledning


Notissamling 2000:2


Negativt varulager
1 Fråga

Fråga uppkommit hur man ska hantera negativa poster i ett färdigvarulager hos ett verkstadsföretag. När företaget har beräknat lagrets verkliga värde i enlighet med p. 23 och 24 i Redovisningsrådets rekommendation RR 2 "Redovisning av varulager" har vissa artiklar med lång lagringstid fått negativa nettoförsäljningsvärden. Detta beror på att försäljningskostnaderna, främst ränta och lagringskostnader, överstiger uppskattat försäljningsvärde. Kan enskilda poster i ett varulager ha negativa värden, eller ska man stoppa beräkningen när man kommer till noll?

2 Svar

Balansräkningens huvudgrupper består av tillgångar, skulder och eget kapital. Detta är internationellt oomtvistat även om det kan finnas något olika kriterier för vad som utgör tillgång respektive skuld och när de skall tas upp i balansräkningen i olika länder. Några negativa tillgångar finns definitionsmässigt inte.

Om man vid värderingen av en tillgång finner att ett negativt värde ska redovisas föreligger en skuld. Innebörden av detta är att andra kriterier för när posten skall redovisas och till vilket värde den ska redovisas blir aktuella. Det är således inte redovisningsprinciper och rekommendationer vid värdering av varulager som ska beaktas vid värdering av negativa poster i varulagret.

Skulder delas upp i kategorierna skulder respektive avsättningar. Avsättningar är skulder där osäkerhet råder om när förpliktelsen kommer att behöva infrias och/eller om det exakta beloppets storlek.

För att utröna huruvida en skuld ska redovisas som en följd av värdering av varulagret måste kriterierna för skuldredovisning prövas. Därvid är kriterierna för avsättningar den lägsta ribban som ska passeras.

Följande allmänna kriterier måste uppfyllas för att en avsättning ska göras i räkenskaperna:

  • Det måste föreligga en förpliktelse mot någon från företaget utomstående.
  • Förpliktelsen måste ha samband med verksamheten fram till balansdagen.
  • Det ska vara sannolikt att företaget kommer att drabbas av kostnaderna
  • Kostnaden ska kunna mätas på ett tillförlitligt sätt

Om en negativ post som härrör från varulagret ska redovisas som skuld krävs således att innehavet betingas av en bindande förpliktelse mot någon utomstående, kund eller annan. Det torde också krävas att företaget inte genom att göra sig av med tillgången kan undvika de framtida kostnaderna. Kravet på att kostnaden ska kunna mätas på ett tillförlitligt sätt innebär inte att värderingen inte kan ske genom uppskattning. Rimliga uppskattningar undergräver inte tillförlitligheten hos redovisningen.

Eftersom den negativa lagerposten definitionsmässigt inte utgör en tillgång ska den redovisas som en skuld eller avsättning i räkenskaperna. Någon särredovisning är dock inte nödvändigt om posten inte är väsentlig.