Logotyp, till startsidan

Arkiv för Rättslig vägledning


Notissamling 2000:3


Varulagervärdering - transport- och lagerhållningskostnader

Bakgrund

A Energi AB köper in olja för att använda som bränsle för framställning av värme i E-stad. Oljan skeppas av fristående fraktförare till O-stads hamn där den sedan förvaras i ett bergrum i närheten av hamnen, innan den transporteras till lagerplatser i E-stad. Det externa företaget, B AB, tar hand om oljan i O-stad och för detta får A Energi AB betala en lagerhållningskostnad. I denna ingår transport från båten till bergrummet samt hantering och lagring av oljan i bergrummet. Till E-stad fraktar A Energi AB mindre partier av oljan och lagrar den där innan den används som bränsle. Oljan transporteras på järnväg av fristående fraktförare.

 

Frågeställning

a) Ska transportkostnaden avseende transporten mellan O-stad och E-stad ingå i anskaffningsvärdet för oljan?

b) Ska kostnaden avseeende lagerhållningen i O-stad ingå i A Energi AB:s anskaffningsvärde för lagret?

Svar

a) Enligt referensgruppens uppfattning är ifrågavarande transportkostnader en utgift för att bringa varan till dess tillstånd och plats på balansdagen i E-stad. Utgiften för transporten får vidare anses utgöra en till varan direkt hänförlig kostnad för att ta hem varan till E-stad. Referensgruppen anser därför att transportkostnaderna skall ingå i anskaffningsvärdet för den inköpta oljan. Stöd för detta synsätt ges i RR 2 punkt 4 respektive 12.

b) Enligt referensgruppens uppfattning måste man här skilja på två olika situationer. Den första innebär att lagerhållningen i O-stad endast är tillfällig och endast utgör en nödvändig del i hemtagningsprocessen. Lagerhållningen sker därför enbart av omlastningsskäl, eftersom transporten den sista biten till E-stad sker på järnväg. Under dessa förutsättningar skall kostnaderna för lagerhållningen i O-stad aktiveras som anskaffningsvärde för oljan. Se punkt 4 och 12 i RR 2.

Den andra situationen är att lagerhållningen inte kan anses utgöra en integrerad del av hemtagningsprocessen, utan syftet är snarare att lagerhålla oljan i O-stad, varefter avrop sker efter behov vid produktionsanläggningen i E-stad. Även under denna förutsättning skall lagerhållningskostnaderna hänföras till anskaffningsvärdet. I anskaffningsvärdet skall samtliga utgifter för att bringa varan till dess tillstånd och plats på balansdagen ingå. Det innebär att samtliga lagerhållningskostnader avseende råvarulager och mellanlager i en produktionsprocess skall läggas till anskaffningsvärdet, under förutsättning att kostnaderna är normala i produktionsprocessen. Däremot skall kostnader för lagerhållning av färdiga varor inte inräknas i anskaffningsvärdet, utan kostnadsföras löpande. Stöd för detta synsätt ges bl.a. i RR 2 punkt 4, 12, 20 och 21 samt i IAS 2 punkt 14.