Logotyp, till startsidan

Arkiv för Rättslig vägledning


Notissamling 2000:8


Kostnader för bullersanering

1 Sammanfattning

Ett flygföretag har ålagts att senast den 1 november 2000 vidta bullerbegränsade åtgärder på bostadshus. Enligt referensgruppen har de bullerbegränsade åtgärderna karaktär av utgifter för koncession. Någon förpliktelse som grundar rätt till avsättning i 1999 års bokslut föreligger inte för åtgärderna. I redovisningen kan utgifterna direkt kostnadsföras eller aktiveras som immateriella anläggningstillgångar. Skattemässigt medges avdrag enligt reglerna för avskrivning av inventarier.

2 Bakgrund

Koncessionsnämnden för miljöskydd lämnade under 1996 ett flygföretag tillstånd till ett antal start och landningar med vissa villkor. Ett av villkoren gällde att företaget skulle vidta bullerbegränsande åtgärder i bostäder för permanent boende i flygplatsens omgivningar som utsätts för flygbuller överstigande vissa gränsvärden. Dessa åtgärder skulle vara vidtagna senast den 1 november 2000. Företaget begärde omprövning av detta villkor. I sin begäran har företaget anfört att villkoret är strängare än nödvändigt och att en ändring påkallas av omständigheter som inte förutsågs när tillståndet meddelades. Miljödomstolen har i dom den 27 januari 2000 avslagit företagets yrkanden. Företaget har överklagat domen men räknar med att bli tvunget att vidta de bullerdämpande åtgärder som följer av villkoret.

De bullerbegränsande åtgärder som är aktuella är ljudisolering genom byte av fönster och liknande på 14 hus som inte tillhör företaget. Kostnaden härför beräknas uppgå till ca 6,5 mkr.

3 Frågor

Skall avsättning göras för ålagda kostnaderna för de bullerbegränsande åtgärderna om ca 6,5 mkr på andras fastigheter i företagets bokslut för räkenskapsåret 1999? Hur skall utgifterna för bullersaneringen behandlas i redovisningen när de väl utförts? Finns det några särskilda skatteregler?

4 Svar

4.1 Redovisningsmässiga aspekter

Utgifterna för ljudisolering genom byte av fönster m.m. är tekniskt att se som förbättringskostnader på annans fastighet. I det aktuella fallet har de dock ekonomiskt karaktär av utgifter för koncessioner. Sådana utgifter får enligt 4 kap. 2 § årsredovisningslagen (ÅRL) aktiveras som immateriella anläggningstillgångar. De ska då skrivas av enligt 4 kap. 4 § andra stycket utifrån sin ekonomiska livslängd, dock i regel på högst fem år. Indirekt följer av ÅRL att detta slag av utgifter även kan kostnadsföras direkt.

I 3 kap. 9 § ÅRL (tidigare 4 kap. 16 §) sägs följande beträffande avsättningar:

Som avsättningar skall sådana förpliktelser redovisas som är hänförliga till räkenskapsåret eller tidigare räkenskapsår och som på balansdagen är säkra eller sannolika till sin förekomst men osäkra till belopp eller till den tidpunkt då de skall infrias.

Villkoren för bullersanering är en förutsättning för framtida drift efter 1 november 2000 och inget som företaget kommer att drabbas av som ett resultat av 1999 och tidigare års verksamhet. Om företaget upphör med driften kommer det inte att drabbas av några kostnader. Enligt referensgruppens mening kan därmed inte ske någon avsättning redan i bokslutet för räkenskapsåret 1999.

4.2 Skattemässiga aspekter

Skattemässigt finns särskilda regler för arrendatorer och andra nyttjanderättshavare för kostnader nedlagda på annan tillhörig mark, se inkomstskattelagen (IL) 19 kap. 26 - 28 §§ (motsvaras av 23 § anv.p. 15 kommunalskattelagen, KL). Företaget utför inte de bullerdämpande åtgärderna i egenskap av arrendator eller nyttjanderättshavare, varför dessa skattebestämmelser inte är tillämpliga.

Vidare finns särskilda skatteregler för utgifter för koncessioner i 18 kap. 1 § IL (23 § anv.p. 16 KL). Av dessa regler framgår att avdrag för utgifter för koncessioner medges enligt reglerna för räkenskaplig avskrivning eller restvärdeavskrivning.

När det gäller utgifter för koncessioner föreligger det materiellt ingen koppling mellan redovisning och beskattning. Skattemässiga avdrag medges därför i form av årliga värdeminskningsavdrag enligt någon av de ovan angivna metoderna.