Publicerad i Svenska Dagbladet den 6 december 2019
Systemet med samordningsnummer behöver reformeras för att minska riskerna för bedrägerier. En viktig åtgärd att ge myndigheter möjligheter att dela information med varandra, skriver företrädare för Skatteverket.
De senaste veckorna har det pågått en omfattande debatt om samordningsnummer och hur de utnyttjas. Som företrädare för den myndighet som ansvarar för folkbokföringen och utfärdar samordningsnummer vill vi gärna bidra till att klargöra en del sakfrågor inom området. Vi vill också lyfta fram några förslag till ändrad hantering av samordningsnummer som skulle förenkla för dem som är tillfälligt i Sverige och samtidigt minska riskerna för bedrägerier.
Vi vill börja med att slå fast att ett samordningsnummer i sig inte medför några förmåner i Sverige. Ett samordningsnummer är inte ett arbetstillstånd. Det ger inte möjlighet att få ett svenskt BankID, och det ger inte rätt till sjukersättning, bostadsbidrag eller pension. Det ger inte heller rätt att resa in i Sverige eller att vistas här. Det finns inget som förhindrar att en person utvisas, även om personen har ett samordningsnummer.
Vi tycker det är viktigt att detta är klart och tydligt, så att människor inte luras att betala pengar för att kunna få ett samordningsnummer på det sätt som vi sett i media i veckan.
Samordningsnumret är en personbeteckning för någon som inte är eller har varit folkbokförd i Sverige, som inte tillhör den svenska befolkningen, men som ändå har behov av att ha kontakt med svenska myndigheter.
Det kan vara en dansk sjuksköterska som pendlar till jobbet på sjukhuset i Malmö, eller en lettisk byggnadsarbetare med uppehållstillstånd, arbetstillstånd och som betalar skatt. Det kan vara en utländsk artist som blir föremål för en polisutredning och det kan vara en person som sökt asyl i Sverige. Det kan också vara någon från ett annat land som köper en bil i Sverige, eftersom alla bilar i bilregistret behöver ha en registrerad ägare.
För att tilldelas samordningsnummer finns inget krav på vistelse i Sverige. Samordningsnumret är också ett sätt att underlätta den fria rörligheten som följer av Sveriges medlemskap i EU.
I medier har personer med samordningsnummer utan styrkt identitet kallats för spökpersoner. Det svenska administrativa systemet har dock redan för över tjugo år sedan förutsett att dessa personer finns, kommer att fortsätta finnas och kan behöva registreras.
Det som har hänt på senare år och som föranleder att systemet med samordningsnummer behöver reformeras, är att globalisering och digitalisering har lett till större rörlighet över landsgränser, accelererad användning av digital information och även att olika former av bedrägerier har förflyttats till den digitala världen.
Idag kommer fler personer från olika länder till Sverige och arbetar, helt legalt. Men vi ser också tragiska exempel på personer som i kölvattnet arbetar olagligt här, ofta utnyttjade, utan tillstånd, under olagliga arbetsförhållanden, och utan att betala skatt.
Det förekommer också att samordningsnummer kombineras med falska intyg av olika slag, vilket tillsammans skapar en falsk fasad av att det pågår en laglig verksamhet som exempelvis kan leda till beslut om välfärdsförmåner på felaktiga grunder.
Även om inte samordningsnumret i sig är det som skapar den falska fasaden, så är det en komponent som bidrar till den. Därför anser vi att hanteringen av samordningsnummer behöver förändras. Det kan finnas en målkonflikt mellan enkelhet och skydd mot missbruk som vi inte får blunda för.
Vi myndigheter kan tillsammans bidra till att färre personer utnyttjas och att den lagliga sidan av vårt samhälle stärks. När vi ser sådana möjligheter behöver vi agera. Skatteverket presenterade redan för ett år sedan, i en skrivelse till regeringen, ett antal förslag som skulle kunna förbättra hanteringen av samordningsnummer. Några av våra förlag i korthet är:
• Samordningsnummer måste bygga på styrkt identitet.
Den som tilldelas ett samordningsnummer behöver identifiera sig. I de fall det inte går måste det i alla register framgå att identiteten inte är styrkt. Detta skulle underlätta även för de personer som har en styrkt identitet. Personerna kan behöva infinna sig och legitimera sig för att identiteten ska bedömas som fastställd.
• Samordningsnummer måste kunna avaktiveras.
Numret bör vara giltigt högst fem år med möjlighet till förlängning. Om personen inte har någon aktivitet i Sverige på fem år bör numren avaktiveras. Avaktivering bör också ske av nummer som tilldelats på felaktiga grunder samt då en person avlider.
• Myndigheterna behöver kunna dela information med varandra.
Idag får de olika myndigheterna som registrerar personer som inte är folkbokförda inte automatiskt dela uppgifter med varandra. Det är en dålig förutsättning för korrekta register. Personer som har kriminella avsikter kan förstås utnyttja detta. Vi anser att de underlag som visas upp som styrker identiteten ska kunna delas mellan myndigheterna.
Dessa tre förändringar skulle avsevärt minska risken för att samordningsnummer blir en komponent i en till synes legal fasad som syftar till att helt eller delvis dölja illegal verksamhet. Vi hoppas att våra förslag leder till förändringar som gör systemet med samordningsnummer mer effektivt, begripligt och minskar riskerna för fusk.
Katrin Westling Palm, generaldirektör Skatteverket
Peter Sävje, avdelningschef folk- och fastighetsavdelningen, Skatteverket
Länk till artikeln på svd.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontaktperson för media:
Skatteverkets presstjänst, 010-574 89 60
Allmänna frågor:
Ring Skatteupplysningen, 0771-567 567
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.