En utökad möjlighet att få anstånd med betalning av skatt och avgift införs den 30 mars 2020 för företag som drabbats ekonomiskt av effekterna av coronapandemin. Ansökningar hanteras med högsta prioritet av Skatteverket. Den som får anstånd enligt de nya reglerna kommer inte att riskera företrädaransvar för obetalda belopp som omfattas av anståndet. Det framgår av ett nytt ställningstagande från Skatteverket.
– Vi lägger annat åt sidan för att kunna hantera ansökningar om anstånd på bästa möjliga sätt och utan dröjsmål. Det enklaste och snabbaste är att ansöka digitalt inloggad på Mina sidor, vilket vi öppnar för den 30 mars, säger Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.
Ett företag kan, med de nya reglerna, få anstånd med att betala in skatt och avgift under högst ett år. De skatter och avgifter som omfattas är avdragen skatt och arbetsgivaravgift samt moms. Anståndet kan omfatta högst tre redovisningsperioder från och med januari till och med september 2020.
Räntan på den uppskjutna skatten är 1,25 procent. En avgift tas också ut på 0,3 procent per kalendermånad. Räntan och avgiften har beslutats av riksdagen.
Från vissa företagare har det framförts oro att företrädare ska drabbas av det så kallade företrädaransvaret och bli personligt betalningsskyldiga för obetalda skatter och avgifter som omfattas av anståndet. Skatteverket har publicerat ett ställningstagande där det framgår att så inte blir fallet, om det inte handlar om företag som uppenbarligt utnyttjat möjligheterna helt i strid med syftet med anståndsbestämmelserna.
– Skatteverket kommer som huvudregel inte att ansöka om företrädaransvar mot en företrädare för obetalda skatter och avgifter som omfattas av anstånd enligt lagen om anstånd med inbetalning av skatt i vissa fall, säger Eva Mårtensson, enhetschef på Skatteverkets rättsavdelning. Detta gäller även för anståndsavgiften.
Det finns andra mer begränsade möjligheter till anstånd med att betala skatt, som gällt redan tidigare. De nya reglerna är mer generösa i såväl anståndets omfattning, hur lång tid man får anstånd med betalningen och vilka villkor som gäller för att kunna få anstånd. Mer information om olika typer av anstånd finns på skatteverket.se.
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.