Regeringen överlämnade den 20 september sitt budgetförslag för 2022 till riksdagen. Samtidigt lämnades höständringsbudget för 2021. Aktuella åtgärder som påverkar Skatteverket är bland annat införande av en skattereduktion för avgift till arbetslöshetskassa, en skattefrihet för uthyrning av personliga tillgångar och en moderniserad källskatt på utdelningar till utländska personer. Vidare aviseras en möjlighet till avbetalningsplan för tillfälliga anstånd med skatteinbetalningar.
En annan åtgärd som aviseras gäller nedsättningen av förmånsvärdet för miljöanpassade bilar, dessa ska förenklas genom en schablonmässig nedsättning. Detta förslag utgår från det som Skatteverket under våren lämnade till Finansdepartementet i en hemställan.
Förändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2022 om inget annat anges. I budgetpropositionen aviserar regeringen även andra kommande förslag som inte tas med här. Dessa finns att läsa i sin helhet i budgetpropositionen.
Skattereduktionen för förvärvsinkomster förstärks
Skattereduktionen för förvärvsinkomster såsom lön, pension och socialförsäkringsförmåner förstärks och som huvudregel med 2 820 kronor per person och år. För personer som har en fastställd förvärvsinkomst mellan 65 000 kronor och 265 000 kronor ska skattereduktionen i stället uppgå till 1,41 procent av skillnaden mellan den fastställda förvärvsinkomsten och 65 000 kronor.
Skattereduktionen för sjuk- och aktivitetsersättning förstärks
Skattereduktionen för personer med sjukersättning och aktivitetsersättning förstärks för att ta bort skillnaden i beskattning av sådan ersättning och av arbetsinkomster.
Skattereduktion för avgift till arbetslöshetskassa införs
En skattelättnad för avgiften till en arbetslöshetskassa införs. Skattelättnaden ska ges genom en skattereduktion med 25 procent av den avgift som betalats under året. Förslaget träder i kraft den 1 juli 2022.
Möjlighet till avbetalningsplan för tillfälliga anstånd med skatteinbetalningar införs
Förslaget träder i kraft före månadsskiftet mars/april 2022.
Ändrad nedsättning av förmånsvärdet för miljöanpassade bilar
Dagens nedsättning ersätts med en fast schablonmässig nedsättning som utgår från bilens miljöteknik. Förslaget träder i kraft den 1 juli 2022 och ska gälla för bilar som blir skattepliktiga enligt vägtrafikskattelagen från och med ikraftträdandet.
Miljöstyrningen i bonus malus-systemet skärps
Den nedre gränsen för när det förhöjda koldioxidbeloppet tas ut sänks från 90 till 75 gram koldioxid per kilometer. Gränsen för när den högre nivån på det förhöjda koldioxidbeloppet tas ut sänks från 130 till 125 gram per kilometer. Förslaget träder i kraft den 1 juni 2022.
Nedsättning av arbetsgivaravgifterna för 19–23-åringar förstärks tillfälligt
Den pågående tillfälliga nedsättningen av arbetsgivaravgifter för personer som vid årets ingång har fyllt 18 men inte 23 år förstärks under juni, juli och augusti 2022. Förslaget träder i kraft den 1 juni 2022 och tillämpas på ersättning som utges efter den 31 maj 2022.
Skattefri uthyrning av personliga tillgångar
Skattefritt upp till 20 000 kronor för uthyrning av personliga tillgångar införs.
En moderniserad källskatt på utdelningar till utländska personer införs
Förslaget bör träda i kraft den 1 juli 2023 i fråga om bestämmelserna om godkänd mellanhand, och i övrigt den 1 januari 2024. Förslaget ska tillämpas första gången på utdelningar där utdelningstillfället inträffar efter den 31 december 2023.
Skattelättnad för cykelförmån införs
En skattelättnad införs för cyklar som arbetsgivaren tillhandahåller till sina anställda för privat bruk.
Avdragsrätten för underskott från tidigare år begränsas
En särskild begränsningsregel införs som innebär att möjligheten att utnyttja tidigare års underskott efter en ägarförändring upphör om underskotten med hänsyn till omständigheterna kan antas ha utgjort det övervägande skälet till att ägarförändringen har skett. Förslaget träder i kraft den 1 maj 2022 och tillämpas från den 11 juni 2021.
Höjd skatt på alkohol och tobak
Alkohol- och tobaksskatten höjs från och med den 1 januari 2024.
Omsättningsgränsen för befrielse från mervärdesskatt höjs
Omsättningsgränsen för befrielse från mervärdesskatt höjs från 30 000 kronor till 80 000 kronor per beskattningsår. Förslaget träder i kraft den 1 juli 2022.
Mervärdesskatten för vissa reparationer sänks ytterligare
Mervärdesskatten på reparationer av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne sänks från 12 procent till 6 procent. Förslaget träder i kraft den 1 juli 2022.
Här hittar du alla förändringar inom beskattningsområdet och hela budgetpropositionen för 2022:
Budgetpropositionen 2022 Länk till annan webbplats.
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.