Endast en procent av företagen har ansökt om den frivilliga momsbefrielse som infördes för fyra år sedan för företag med en omsättning under 30 000 kronor per år. Bland nystartade företag och mikroproducenter av el nyttjar dock fler möjligheten. Det framgår av en rapport från Skatteverkets analysenhet.
Möjligheten till momsbefrielse infördes 2017 och gäller för små företag med en omsättning under 30 000 kronor. Ett syfte var att minska de administrativa kostnaderna för småföretag och för Skatteverket. Det är dock tveksamt om det syftet har uppnåtts, enligt rapporten. Sammanlagt har 1 867 företag ansökt om momsbefrielse mellan 2017 och fram till och med augusti 2020.
– Det är mest företag som har haft mer moms att betala än att få tillbaka, som har ansökt om befrielse. Orsakerna till att så få har sökt behöver utredas vidare. För att uppnå syftet med reglerna skulle de behöva ses över, till exempel beloppsgränsen, säger Yuwei De Gosson De Varennes, analytiker vid Skatteverket.
Ett uttalat syfte var också att underlätta för mikroproducenter av förnybar el och speciellt för privatpersoner som installerar solpaneler på sina privatbostäder. Andra reformer som infördes under samma period gör det svårt att undersöka vad just momsbefrielse innebär för mikroproducenter av förnybar el. Det går heller inte att säga utifrån underlagen hur privatpersoner påverkats. Rapporten berör endast företag.
Inför införandet av momsbefrielsen beräknade Skatteverket att reformen skulle kosta 277 miljoner kronor i minskade momsintäkter. Rapporten bedömer istället den kostnaden till 26,6 miljoner kronor per år.
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.