På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Sammanlagt ska de som nu får besked om kvarskatt betala 25,5 miljarder kronor till Skatteverket. Betalningen ska vara inne först den 12 november. Drygt 200 000 personer får i stället dela på knappt tre miljarder i skatteåterbäring.
– De flesta som får slutskattebesked nu har skatt att betala, till skillnad mot i april och juni då de flesta får pengar tillbaka. Kvarskatten kan betalas via Swish eller bankgiro, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.
En vanlig orsak till kvarskatt är att det finns fler än en arbetsgivare eller pensionsutbetalare. Det kan också bero på att man äger en fastighet och ska betala fastighetsavgift eller har sålt en bostad med vinst.
Skatten kan betalas i delar eller vid ett tillfälle, men allt måste vara inbetalat till skattekontot senast den 12 november 2020. Skatteverket skickar inte automatiskt ut inbetalningskort, men sådana går att beställa.
– Den som brukar få kvarskatt och vill undvika det nästa år kan be arbetsgivare eller pensionsutbetalare att dra mer skatt eller ansöka om jämkning. På Skatteverkets webbplats finns en e-tjänst för att beräkna sin skatt, säger Johan Schauman.
De som har digital brevlåda får slutskattebeskedet den här veckan medan övriga kan få vänta ett par veckor till.
Den som missar sista inbetalningsdatum får betala en ränta på 16,25 procent från den 13 november. Om kvarskatten inte är betald den 28 december skickas skulden till Kronofogden, om den uppgår till 2 000 kronor eller mer.
Ett mindre antal personer får inte slutskattebesked i augusti. Det kan bero på att Skatteverket haft frågor om deklarationen vid sin kontroll eller att ingen deklaration har lämnats in.
Över fem miljoner personer fick i april och juni skatteåterbäring på totalt över 40 miljarder kronor.
Kontaktperson för media:
Johan Schauman, deklarationsexpert, 010-574 19 47
Skatteverkets presstjänst, 010-574 89 60
Vid allmänna frågor, kontakta Skatteupplysningen, 0771-567 567
Vill du lära dig mer om till exempel moms, e-tjänster eller arbetsgivaravgifter? Ta då chansen och möt oss online på våra webbseminarier eller delta på någon av våra informationsträffar ute i landet.