På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Här kan du se statistik om hur de totala punktskatterna har förändrats över tiden och hur de fördelar sig mellan olika grupper av punktskatter. Du kan också se statistik om hur många som är registrerade till olika punktskatter och antalet registrerade avsändare, godkända upplagshavare och registrerade varumottagare för de inom EU harmoniserade punktskatterna.
Här kan du se hur de totala punktskatterna har utvecklats från 1994 och framåt. De är här fördelade på olika grupper av punktskatter.
Källa: Uppgifterna kommer från Skatteverket, Ekonomistyrningsverket och Vägverket.
Senast uppdaterat: 2020-04-22
Nästa uppdatering: 2021-04-30
Till och med 2005 redovisas skatterna utifrån betalningstidpunkt. Från och med 2006 tillämpas periodiserad redovisning, vilket innebär att skatterna redovisas under det inkomstår de avser, oavsett när betalning sker.
Här kan du se hur många som är registrerade för att betala olika slags punktskatter.
Källa: Uppgifterna kommer från Skatteverket
Senast uppdaterat: 2020-04-22
Nästa uppdatering: 2021-04-30
Tabellen visar hur många som är registrerade för en viss skatt vid utgången av 2019.
För att underlätta handeln mellan EU-länderna har EU infört ett gemensamma regler för punktskatter avseende mineraloljor, alkohol och tobak. Dessa punktskatter anses därmed vara harmoniserade. För att varorna ska kunna cirkulera fritt mellan medlemsländerna utan gränskontroller och beskattningskonsekvenser har man infört ett system med registrerade avsändare, godkända upplagshavare och registrerade varumottagare. I den här tabellen ser du hur många sådana som finns för olika varor.
Källa: Uppgifterna kommer från Skatteverket
Senast uppdaterat: 2020-04-22
Nästa uppdatering: 2021-04-30
Tabellen visar hur många som är registrerade som avsändare, upplagshavare och varumottagare för olika punktskattepliktiga varor vid utgången av 2018.
Inom EU infördes 1993 något man kallar den inre marknaden, vilken syftar till att underlätta handeln mellan medlemsländerna. En viktig effekt av den inre marknaden var att man avskaffade i princip alla gränskontroller för handel mellan medlemsländerna och införde en del gemensamma skatteregler för handel av varor. De gemensamma reglerna innebär bland annat att inga skatter, importavgifter eller tullar längre får tas ut vid gränspassage.
För handel med mineraloljor, alkohol och tobak har samarbetet inom EU gått längre än för övriga varor. Reglerna för punktskatter är för dessa varor ungefär desamma inom alla EU-länder och det finns gemensamma förfaranderegler för hanteringen av dessa punktskatter. Dessa punktskatter anses därmed vara harmoniserade inom EU.
Reglerna innebär att varorna kan cirkulera fritt mellan medlemsländerna utan gränskontroller och beskattningskonsekvenser. Beskattningen inträder först när varan blir tillgänglig för konsumtion, det vill säga. i normalfallet när varan levereras till detaljistledet. För detta ändamål har det skapats en så kallad uppskovsordning med aktörerna: registrerad avsändare, godkänd upplagshavare och registrerad varumottagare. Punktskattepliktiga varor tillverkas, bearbetas och förvaras på vissa i förväg godkända platser, så kallade skatteupplag, som förestås av en godkänd upplagshavare. Varorna kan flyttas mellan dessa skatteupplag eller till en registrerad varumottagare under det att skattskyldigheten skjuts upp.
De gemensamma förfarandereglerna bygger på den så kallade destinationsprincipen för beskattning av konsumtion, det vill säga. att skatten tillfaller destinationslandet. Det finns dock ett undantag från destinationsprincipen. Varor som privatpersoner medför för eget bruk från ett medlemsland till ett annat beskattas i inköpslandet. För mineraloljeprodukter gäller att skatt då även tas ut i Sverige.
Vill du lära dig mer om till exempel moms, e-tjänster eller arbetsgivaravgifter? Ta då chansen och möt oss online på våra webbseminarier eller delta på någon av våra informationsträffar ute i landet.