På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Här kan du se statistik om den skatt som inte blir betald, det som kallas uppbördsförluster.
En viss del av de skatter som påförs landets skattebetalare betalas aldrig, av olika skäl. Detta betyder att det finns en differens mellan totalt fastställda skatter och totalt inbetalda skatter. Denna differens brukar med ett ord kallas uppbördsförlust. Här kan du se hur stor del av skatterna och avgifterna som aldrig blir betalda.
Källa: Uppgifterna kommer från Skatteverkets tidredovisningssystem Agresso.
Senast uppdaterat: 2020-02-28
Nästa uppdatering: 2021-02-28
Uppbördsförlusten är angiven i kassamässiga termer, utan hänsyn till skillnader i inkomstår, restföringsår eller betalningsår. Beloppen i tabellen avser alltså de skulder som restförts, återkallats eller betalats under 2018, oavsett vilket beskattningsår skulden är hänförlig till. Uppgifterna i den här tabellen är därför inte direkt jämförbara med uppgifterna i övriga tabellen på statistiksidan.
Fastställda skatter som inte betalas restförs. Det innebär att det administrativa ansvaret att driva in skulden tas över av Kronofogdemyndigheten. Indrivningen kan i vanliga fall fortgå under en tidsperiod av fem år, varefter skatteskulder normalt preskriberas.
En del av de skatteskulder som från början restförts återkallas från indrivning. Det vanligaste skälet till återkallelse är att ett tidigare fattat beslut av någon anledning ändrats av Skatteverket. Därför bör man skilja på det sammanlagda belopp som restförs brutto och det som återstår netto efter det att vissa belopp återkallats.
Uppbördsförlusten utgörs av nettobeloppet sedan detta reducerats med de inbetalningar som gjorts till Kronofogdemyndigheten.
Här kan du se hur den del av skatterna som aldrig blir betald har varierat mellan åren.
Källa: Från och med år 2017 kommer uppgifterna från Skatteverkets tidredovisningssystem Agresso. Tidigare år kommer uppgifterna från Skatteverkets uppföljningssystem Guppi och Rättsväsendets informationsförsörjning (RIF).
Senast uppdaterat: 2020-02-28
Nästa uppdatering: 2021-02-28
Uppbördsförlusten är angiven i kassamässiga termer, utan hänsyn till skillnader i inkomstår, restföringsår eller betalningsår. Beloppen i tabellen avser alltså de skulder som restförts, återkallats eller betalats under ett visst år, oavsett vilket beskattningsår skulden är hänförlig till. Uppgifterna i den här tabellen är därför inte direkt jämförbara med uppgifterna i övriga tabellen på statistiksidan.
För åren 1988-1996 ingår inte punktskatter i beloppen.
För åren 1988-2006 saknas uppgifter om hur stora skatteskulder som skrivits ned på grund av ackord eller skuldsanering.
Vill du lära dig mer om till exempel moms, e-tjänster eller arbetsgivaravgifter? Ta då chansen och möt oss online på våra webbseminarier eller delta på någon av våra informationsträffar ute i landet.