På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

När du har deklarerat

När du har deklarerat går vi igenom dina uppgifter och räknar ut din slutliga skatt. Om Skatteverket behöver fler uppgifter från dig för att kunna räkna ut din slutliga skatt hör vi av oss. När vi är klara får du ett slutskattebesked där du ser hur mycket skatt du ska få tillbaka eller betala.

När får du besked om hur mycket du ska få tillbaka eller betala?

Om vi ändrar något i deklarationen

Om Skatteverket behöver fler uppgifter för att kunna räkna ut din slutliga skatt hör vi av oss. Beslutar vi att ändra något i deklarationen så skickar vi slutskattebeskedet tillsammans med ändringsbeslutet. Du som ska få pengar tillbaka får dem i samband med slutskattebeskedet. Om du ska få pengar tillbaka får du dem direkt till ditt konto och har du skatt att betala ska du göra det inom 90 dagar, i stället för vid tidpunkterna i tabellen.

Om vi inte ändrar något i deklarationen

Om du bara har godkänt din deklaration eller har gjort ändringar som vi godkänner kommer slutskattebeskeden i den här ordningen:

  • Får du pengar tillbaka, har skaffat en digital brevlåda senast den 26 mars, anmält konto och godkänt deklarationen i appen eller e-tjänsten senast den 29 mars utan att ändra eller lägga till något, får du slutskattebeskedet i april.
  • Får du pengar tillbaka, har anmält konto och har deklarerat genom att sms:a, ringa, eller via Skatteverkets app eller e-tjänst får du slutskattebeskedet i juni.
  • Har du skatt att betala, inte har anmält konto eller om du har deklarerat på papper får du slutskattebeskedet i augusti om du är privatperson.
  • Är du företagare (enskild näringsidkare eller delägare i aktie- eller handelsbolag) och har skatt att betala, inte har anmält konto eller om du har deklarerat på papper får du slutskattebeskedet i september.

I tabellen ser du när du får din skatteåterbäring eller när din kvarskatt ska vara betald:

När kommer slutskattebeskedet?

När får du pengarna på ditt konto?

När ska pengarna finnas på Skatteverkets konto?

April

Vecka 14

-

Juni

Vecka 23

-

Augusti

Vecka 32

13 november 2017

September

Vecka 36

12 december 2017

December

Vecka 49

12 mars 2018

Ett fåtal deklaranter vars deklarationer inte har hunnit bli färdiggranskade till juni kan få sitt slutskattebesked i augusti eller september. De som inte är färdiggranskade till augusti eller september kan få sitt slutskattebesked i december.

Om du inte har anmält konto för skatteåterbäring

Du som inte har anmält konto får din skatteåterbäring tidigast i augusti.

Du får ingen automatiskt utbetalning. Vill du ha pengarna utbetalda så hör du av dig till Skatteverket när du har fått ditt slutskattebesked.

Får du tillbaka mindre än 2 000 kronor står pengarna kvar på ditt skattekonto tills du begär att få dem utbetalda. Vill du ha pengarna utbetalda så hör du av dig till Skatteverket när du har fått ditt slutskattebesked.

Ändra och skicka in deklarationen på nytt

Har du lämnat felaktiga eller ofullständiga uppgifter i deklarationen? I så fall har du möjlighet att ändra eller komplettera dina uppgifter.

Logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 och justera det du vill ändra. Skicka sedan in deklarationen på nytt. Det är alltid den senast inskickade deklaration som gäller. Även om du tidigare har lämnat en pappersdeklaration kan du lämna in en ny deklaration med ändrade uppgifter via e-tjänsten om du har e-legitimation.

Om felet innebär att du skulle betala för lite skatt och du gör ändringen frivilligt, kan du slippa betala skattetillägg. Med frivilligt menar vi att du gör ändringen utan att Skatteverket har varit i kontakt med dig och ställt kontrollfrågor om din deklaration.

Om du vill göra ändringar i deklarationen efter det att Skatteverket har beslutat om din slutliga skatt får du begära omprövning.

Skicka in deklarationen på nytt

  • Logga in och justera det du vill ändra i deklarationen. Skicka sedan in deklarationen på nytt.
  • Se om din deklaration har kommit in samt se tidigare deklarationer och bilagor under Inlämnade deklaration på Mina sidor.
Skatteverket

Till toppen