På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Ska du inte deklarera?

Här finns information till dig som inte har fått någon deklaration och som inte heller ska deklarera. Informationen innehåller ett avsnitt för dig som är född 1998 eller senare och ett avsnitt för dig som är född före 1998.

Barn och ungdomar som inte har fått någon deklarationsblankett

Du som är född 1998 eller senare får ditt slutskattebesked i april om

  • du inte behöver deklarera för att du har fått mindre än 18 739 kronor i lön, eller
  • du har haft kapitalinkomster (till exempel utdelning eller schablonintäkt) som du fått kontrolluppgift på.

Har du haft lön på mindre än 18 739 kronor och betalat skatt på lönen, får du tillbaka skatten automatiskt i april. På slutskattebeskedet ser du vilka inkomster som du har blivit beskattad för och hur mycket skatt du ska få tillbaka eller betala.

Snabbast får du pengarna om du har anmält ett konto. Då kommer din skatteåterbäring att sättas in där under vecka 14 (5–7 april 2017). Har du inte ett anmält konto, får du ingen automatisk utbetalning. Du måste själv begära att få din utbetalningsavi. Annars finns pengarna kvar på ditt skattekonto.

Om du får tillbaka mindre än 100 kronor, kommer vi inte att betala ut dem. Pengarna finns i stället kvar på ditt skattekonto.

Måste du i stället betala kvarskatt ska den vara betald senast 12 juli 2017. Ska du betala mindre än 100 kronor kan du vänta med att betala tills beloppet har kommit upp till 100 kronor.

Konto för skatteåterbäring

I tjänsten Skattekonto kan du

  • se vilket konto du anmält för skatteåterbäring
  • anmäla ett konto för skatteåterbäring.
06-03

Hur anmäler jag konto för skatteåterbäring?

Om du är över 16 år och har en e-legitimation, till exempel Mobilt BankID, kan du anmäla ditt konto i e-tjänsten Skattekonto. Annars kan du anmäla ditt konto på blanketten Skatteåterbetalning till bankkonto (SKV 4802). Om du är under 18 år måste en förmyndare, vanligtvis en förälder, skriva under anmälan.

Ska du sommar- eller extrajobba i år?

Om du tjänar mindre än 18 951 kronor under år 2017 behöver du inte betala någon skatt. För att din arbetsgivare inte ska göra avdrag för skatt är det viktigt att du fyller i ett intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag. Intyget lämnar du direkt till din arbetsgivare.

Om du tjänar 18 951 kronor eller mer under år 2017 är det bra att ansöka om jämkning, så att arbetsgivaren inte drar för mycket skatt.  Du ansöker enkelt i e-tjänsten Jämkning för skolungdom. Du behöver ingen e-legitimation och tjänsten fungerar i både mobiler och surfplattor. Jämkningsbeslutet kommer hem till dig med post inom cirka två veckor. Beslutet ska du lämna till din arbetsgivare.

Du som är född före 1998 och inte har fått någon deklarationsblankett

Om du inte ska deklarera får du som är född före 1998 ditt slutskattebesked i augusti om

  • du inte har fått någon deklarationsblankett och
  • du har kunnat konstatera att du inte behöver deklarera till exempel för att du enbart har haft kapitalinkomster (till exempel utdelning eller schablonintäkt) som det lämnats kontrolluppgifter på.

Har du haft lön på mindre än 18 739 kronor och betalat skatt på lönen, får du tillbaka skatten automatiskt i augusti. På slutskattebeskedet ser du vilka inkomster som du har blivit beskattad för och hur mycket skatt du ska få tillbaka eller betala.

Snabbast får du pengarna om du har anmält ett konto. Då kommer din skatteåterbäring att sättas in där under vecka 32. Har du inte ett anmält konto, får du skattepengarna utbetalda på en utbetalningsavi. Får du tillbaka mindre än 2 000 kronor måste du själv begära att få din utbetalningsavi.  Annars finns pengarna kvar på ditt skattekonto. Är beloppet 2 000 kronor eller högre får du en utbetalningsavi automatiskt.

Måste du i stället betala kvarskatt ska den vara betald senast 13 november 2017. Ska du betala mindre än 100 kronor kan du vänta med att betala tills beloppet har kommit upp till 100 kronor.

Skatteverket

Till toppen