På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Ägarbyte – vem ska betala avgiften eller skatten?

Det är tidpunkten för äganderättens övergång som avgör om säljaren eller köparen ska betala fastighetsavgift eller fastighetsskatt för försäljningsåret.

Säljare och köpare skriver ofta i köpekontraktet att äganderätten ska gå över på tillträdesdagen eller vid någon annan tidpunkt. Den avtalade tidpunkten gäller då. Men om ingen annan tidpunkt har avtalats i köpekontraktet, kommer kontraktsdatumet att gälla som tidpunkt för äganderättens övergång till köparen.

Exempel

Ett köpekontrakt undertecknas den 15 december 2016. I kontraktet avtalas att äganderätten ska övergå till köparen på tillträdesdagen den 20 februari 2017. Säljaren äger alltså fortfarande fastigheten den 1 januari 2017 och ska därför betala fastighetsavgiften eller fastighetsskatten för hela inkomståret 2017 (deklarationen 2018).

Om inget alls hade avtalats i kontraktet om äganderättens övergång, skulle köparen anses ha blivit ägare när kontraktet skrevs på, det vill säga från och med den 15 december 2016. Då är det köparen som äger fastigheten den 1 januari 2017 och ska betala fastighetsavgiften eller fastighetsskatten för hela 2017 (deklarationen 2018).

Fördela avgiften/skatten

Säljare och köpare kan fördela avgiften eller skatten mellan sig, till exempel genom att ta in ett villkor om det i köpekontraktet. Ett sådant villkor gäller dock bara parterna emellan. Gentemot Skatteverket är det ändå den som är ägare av fastigheten den 1 januari som ska betala fastighetsavgiften eller fastighetsskatten för hela året.

Skatteverket

Till toppen