På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Vem ska betala fastighetsavgift och fastighetsskatt?

Fastighetsavgiften eller fastighetsskatten ska betalas av den som äger fastigheten. Den som ägde, eller blev ägare till, fastigheten den 1 januari 2017 ska betala avgiften eller skatten för hela kalenderåret (inkomståret) 2017.

Om du är delägare i en fastighet ska du betala bara för din andel.

Ägarbyte under året

Äganderätten övergår från säljare till köpare enligt vad köpekontraktet utvisar. Om det i kontraktet har avtalats att äganderätten ska övergå vid en viss tidpunkt, till exempel på tillträdesdagen, anses säljaren som ägare fram till den dagen och köparen som ägare från och med den dagen.

Om det däremot inte har avtalats något särskilt i kontraktet om när äganderätten ska övergå, anses köparen som ny ägare redan från och med dagen för köpekontraktets undertecknande.

Tomträttshavare  

Om du har en fastighet med tomträtt ska du betala fastighetsavgift eller fastighetsskatt både för byggnaden och tomten. Som tomträttshavare är du i skattelagstiftningen jämställd med ägare.

Bostadsrätt

För småhus som innehas med bostadsrätt ska fastighetsägaren, det vill säga bostadsrättsföreningen, betala fastighetsavgiften – inte de enskilda bostadsrättsinnehavarna.

Dödsbo

Om ett dödsbo äger en fastighet är det dödsboet som ska betala fastighetsavgiften eller fastighetsskatten.

Fastighetsavgift och fastighetsskatt även om ägaren inte betalar skatt för inkomster

Äger du en fastighet i Sverige ska du betala fastighetsavgift eller fastighetsskatt här även om du inte är skattskyldig i Sverige för inkomst.

Det innebär att exempelvis personer som är bosatta i utlandet, ideella föreningar och skattefria stiftelser ska betala fastighetsavgift. Ägaren är därmed också skyldig att lämna inkomstdeklaration i Sverige.

Skatteverket

Till toppen