På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Deklarera ägarlägenhet

Ägarlägenhet deklareras vart tredje år i en allmän eller förenklad fastighetstaxering. År 2019 är det dags igen. Men om din fastighet förändras eller nybildas under 2017 kan du i februari 2018 få en särskild fastighetsdeklaration skickad till dig. Den ska du lämna till Skatteverket i mars 2018 (datum anges på blanketten).

Du fastighetsdeklarerar för att Skatteverket ska få information om din fastighet. Informationen använder vi för att räkna ut ett taxeringsvärde, det vill säga ett underlag för att beräkna din fastighetsskatt eller fastighetsavgift.

Utifrån deklarationen räknar Skatteverket ut ett taxeringsvärde som motsvarar 75 procent av ägarlägenhetens marknadsvärde. Taxeringsvärdet beräknas enligt samma regler som för bostäder i hyreshus. I fastighetstaxeringen benämns ägarlägenheten ägarlägenhetsenhet.

Läs mer om fastighetstaxering för hyreshus:

Använd e-tjänsten

Värdeområden och riktvärdekartor

I tjänsten kan du se värdeområden i en kartbild samt de riktvärdeangivelser som används vid beräkning av riktvärdet för en fastighet.

07-24

Vad är en ägarlägenhet?

En ägarlägenhet är en lägenhet som du äger helt själv och som ligger i ett flerbostadshus. Du har lagfart på den och den räknas som fast egendom. Du kan därför exempelvis inteckna den på samma sätt som ett småhus och hyra ut den till vem du vill. Du kan äga hur många ägarlägenheter du vill.

Till skillnad från bostadsrätten, där du bara äger rätten att bo i lägenheten, finns det ingen bostadsrättsförening och inga gemensamma lån. Däremot får ägarlägenheten en andel i en samfällighet som omfattar trapphus, fasader och liknande.

En ägarlägenhet är en egen fastighet med bara en bostad. Den kommer till genom en fastighetsbildning av Lantmäteriet. I Sverige finns nu lite mer än 1 000 ägarlägenhetsfastigheter. På Lantmäteriets webbplats kan du läsa mer om hur det går till att bilda en ägarlägenhet.

Alla fastigheter som fastighetstaxeras får en typkod av Skatteverket. Ägarlägenheter får en typkod mellan 510 och 581.

Vad ska du deklarera?

Flera faktorer påverkar en fastighets taxeringsvärde. För att kunna räkna ut taxeringsvärdet för ägarlägenheter, behöver Skatteverket information om

  • markens byggrätt
  • om- eller tillbyggnader
  • bruksvärdeshyra och boyta.

Markens byggrätt

Byggrätten kan beskrivas som ägarlägenhetens, eller den planerade ägarlägenhetens, sammanlagda yta ovanför marken, inklusive ytterväggar.

Läs mer om hur du deklarerar byggrätt i Deklarera din ägarlägenhet (SKV 383).

Om- eller tillbyggnader

Eventuella om- eller tillbyggnader ska deklareras. Likaså om ägarlägenheten är färdigställd eller inte.

Läs mer om detta i Deklarera din ägarlägenhet (SKV 383)

Bruksvärdeshyra och boyta

Bruksvärdeshyran är vad ägarlägenheten skulle kosta att hyra och har inget med andra kostnader eller avgifter att göra. Om du hyr ut ägarlägenheten fyller du därför i den hyra du får in. Om du inte hyr ut den behöver du inte fylla i något. Skatteverket räknar då ut bruksvärdeshyran med hjälp av den förifyllda genomsnittshyran i området.

Ange ägarlägenhetens yta i kvadratmeter.

Hinner du inte deklarera i tid?

Om du inte hinner deklarera i tid kan du ansöka om anstånd (förlängd deklarationstid).

Skatteverket

Till toppen