På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Försäljning av ägarlägenhet

Om du har sålt din ägarlägenhet och köpekontraktet skrevs under förra året, ska du redovisa försäljningen i årets deklarationen. Säljer du lägenheten under detta år, redovisar du det i nästa års deklaration. Du deklarerar enklast i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1.

Använd vår e-tjänst

Samma regler som för småhus

Försäljning av ägarlägenhet beskattas på samma sätt som småhus. Säljer du en privatbostadsfastighet ska 22/30 av vinsten beskattas. En förlust får dras av med 50 procent. Säljer du en näringsfastighet ska 90 procent av vinsten beskattas. En förlust får dras av med 63 procent.

Läs mer om hur du deklarerar och räknar ut skatten under Försäljning av småhus

Privatbostadsfastighet eller näringsfastighet?

En ägarlägenhet (en direktägd lägenhet som är inrättad till bostad åt en enda familj) är antingen en privatbostadsfastighet eller näringsfastighet. För en ägarlägenhet utomlands gäller i princip samma regler som för ägarlägenheter i Sverige.

För att en ägarlägenhet ska kunna vara privatbostadsfastighet måste den användas, eller vara avsedd att användas, på ett sådant sätt att den kan anses som en privatbostad. Här avses användningen av lägenhetens yta. Bedömningen av om ägarlägenheten är en privatbostad eller inte görs på försäljningsdagen.

För att en ägarlägenhet ska vara en privatbostad krävs att den helt eller till övervägande del, mer än 50 procent, används eller är avsedd att användas av dig som ägare eller dina närstående för permanent boende eller som fritidsbostad.

Det är tillräckligt att ägarlägenheten är avsedd att användas som privatbostad. Skulle ägarlägenheten vara uthyrd en längre tid till någon utomstående kan det ändå vara din privatbostad. Det förutsätter att du eller någon av dina närstående har för avsikt att inom överskådlig tid flytta tillbaka till ägarlägenheten. Omständigheterna i det enskilda fallet får avgöra om lägenheten ska räknas som privatbostad.

Om du delvis använder ägarlägenheten i din näringsverksamhet eller hyr ut den kan ägarlägenheten förlora karaktären av privatbostad. Skulle den göra det förblir den dock privatbostad det år ändringen sker och året därpå. Därefter blir ägarlägenheten en näringsfastighet om du inte säljer den. Säljer du den andra året efter förändringen räknas fastigheten som en privatbostadsfastighet även för försäljningsåret. Denna regel kallas tröghetsregeln eller tvåårsfristen.

En privatbostad kan endast ägas av en fysisk person (privatperson). När det gäller dödsbon finns det särskilda regler.

Försäljning av småhus

Skatteverket

Till toppen