På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Avdrag vid försäljning

När du säljer din bostad får du göra avdrag för de utgifter du har haft för att förbättra bostaden. Om du har fått rotavdrag för att göra en förbättring, får du dra av den summa som du har betalat till utföraren. Du har inte rätt att göra avdrag för den del av utgiften som motsvaras av rotavdraget.

När du köper rotarbete betalar du bara en del av arbetskostnaden till utföraren. Vid reavinstberäkningen får du då avdrag för det belopp som du har betalat till utföraren.

På slutskattebeskedet stäms den preliminära skattereduktionen sedan av mot den skatt som du ska betala på dina inkomster. Här kan det hända att du får skattereduktion för rotarbete med ett lägre belopp än den preliminära. Din avdragsgilla förbättringsutgift ska i så fall justeras med mellanskillnaden så att du får avdrag för ett högre belopp än det du betalade till utföraren.

Har du utnyttjat skattereduktionen vid flera tillfällen räknar Skatteverket efter datumordning.

Skattereduktion före 1 juli 2009

Har du fått bidrag eller skattereduktion för rotarbete före 2009 har du oftast inte rätt att göra avdrag för den del av utgiften som du fick skattereduktion på. Men för vissa skattereduktioner får du ta med hela utgiften. I vilka fall du ska ta hänsyn till detta framgår av tabellerna nedan.

Skattereduktion eller bidrag som du måste räkna bort från din utgift
Bidrag/skattereduktionFanns år
Rotbidrag för ombyggnadsutgifter 1995–1996*
Skattereduktion för bredband 2001–2007*
Skattereduktion för rotarbete 8 dec 2008–30 jun 2009**
Skattereduktion som du kan räkna med i din utgift
SkattereduktionFanns år
Skattereduktion för byggnadsarbete på bostadshus (rotavdrag) 1993–1994*  1996–1999**  2004–2005**
Skattereduktion för vissa miljöförbättrande installationer (miljörot) 2004–2006*

*  Gäller enbart fastigheter (småhus, villa, radhus, fritidshus)
** Gäller både fastigheter och bostadsrätter 

Försäljning av bostad

På sidorna om försäljning av bostad kan du se vilka fler avdrag du får göra, räkna ut om din försäljning ska redovisas som vinst eller förlust samt se hur du ska hantera din vinstskatt.

Försäljning av bostad

Skatteverket

Till toppen