På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Homestyling

Homestyling innebär att du gör i ordning din bostad så att den visas från sin bästa sida vid en visning när du ska sälja bostaden. För detta kan du anlita ett inredningsföretag eller liknande.

När du räknar fram vinst/förlust i samband med försäljningen av din bostad får du dra av utgifter för försäljningen. Avdragsrätten för homestyling är beroende av vilka tjänster du köpt av företaget.

Normalt är utgifter för att möblera och inreda en privatbostad en privat levnadskostnad. Avser utgiften tillfälliga åtgärder och förändringar av bostaden inför en visning får det dock vanligtvis anses vara en utgift för försäljningen. Förutsättningen är att utgiften inte har något direkt samband med ditt vanliga boende.

De utgifter du normalt kan få avdrag för är

  • konsultation och fotografering
  • ommöblering
  • lån eller hyra av möbler, mattor, konst, gardiner etc. under visningen
  • tillfällig magasinering av möbler och annat bohag under visningen.

Du kan däremot inte få avdrag för den del av utgifterna som avser städning, flyttning, reparationer eller trädgårdsskötsel. Köper eller behåller du möbler, växter eller andra prydnads- och inredningsföremål från homestylingen kommer vi inte heller att medge dig avdrag för dessa utgifter.

De utgifter som du kan få avdrag för ska enbart ha uppkommit på grund av visningen och inte som ett förberedande led i flyttning till en annan bostad. Som ett led i flyttningen räknas nerplockning, packning, transport och magasinering av möbler och annat bohag som du efter visningen inte tar tillbaka till bostaden. Detta gäller även om du tömmer bostaden och förrådsutrymmen på möbler, prydnadsföremål, kläder och andra tillhörigheter som du inte ska behålla. Containerhyra för tömning och städning av en fastighet inför en visning anses alltså inte vara en avdragsgill försäljningsutgift. Det slog Kammarrätten i Sundsvall 26 februari 2001, mål nr 1902-1999 fast.

En förutsättning för avdrag är dessutom att du kan visa i vilken omfattning den totala utgiften för homestyling avser sådana åtgärder som kan vara avdragsgilla. Det gör du enklast med en tydlig fakturaspecifikation från inredningsföretaget.

Skatteverket

Till toppen