På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Omprövning av bostadsuppskov

Du kan återföra (ta upp) hela eller en del av ditt uppskovsbelopp till beskattning från och med årets deklaration, men också för upp till fem år tillbaka i tiden. Det senare gör du genom att begära omprövning av en tidigare deklaration.

När Skatteverket har beslutat om omprövning betalar du skatten på uppskovsbeloppet (22 procent) samt kostnadsränta och får tillbaka den årliga skatten på uppskovsbeloppet (0,5 procent per år som du haft uppskovet). Under 2017 kan du begära omprövning av deklarationer från åren 2012–2016, som alltså gäller inkomståren 2011–2015.

Du begär omprövning av bostadsuppskov genom att skriva ett brev till Skatteverket där du begär omprövning av en tidigare deklaration utifrån att du vill ändra uppgifter i den, alltså återföra hela eller en del av uppskovsbeloppet till beskattning. Använd gärna omprövningsblanketten SKV 6891, för att vara säker på att du får med rätt uppgifter. Använd inte blankett K2.

Du måste återföra minst 20 000 kronor av beloppet, eller hela beloppet om det är lägre än 20 000 kronor.

Om Skatteverket beslutar att ändra som du har begärt händer detta:

  • Du betalar 22 procent i skatt samt kostnadsränta på uppskovsbeloppet du har återfört. Räntan beräknas från och med den 13 februari det år du gjorde den deklaration som du begär omprövning av, till och med den dag du betalar in skatten till Skatteverket. Du måste betala både skatt och ränta senast den förfallodag som inträffar närmast efter 30 dagar från det datum Skatteverket fattade beslutet om att ompröva deklarationen.
  • Om du omprövar deklarationen för det år du deklarerade försäljningen får du tillbaka all årlig skatt. I annat fall får du tillbaka den årliga skatten från och med året efter det år som omprövas.

Obs! Ange i årets deklaration (2017), under Övriga upplysningar, att du har begärt omprövning av tidigare deklarationer och på vilket sätt.

Skatteverket

Till toppen