På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Överföring av uppskovsbeloppet till ny ägare

När en ersättningsbostad har övergått till en ny ägare vid arv, testamente och bodelning och uppskovet inte ska återföras till beskattning ska uppskovsbeloppet i stället överföras till den nya ägaren.

När uppskovsbeloppet inte ska återföras till beskattning utan överföras till den nya ägaren ska överlåtaren, eller överlåtarens dödsbo, lämna följande uppgifter på blankett K2, avsnitt I, året efter överlåtelsen:

  • beteckningen på den överlåtna ersättningsbostaden
  • hela det slutliga uppskovsbelopp som ska överföras till en ny eller flera nya ägare
  • den nya ägarens/de nya ägarnas personnummer, namn och adress.
  • den nya ägarens/de nya ägarnas andel, i procent, av det slutliga uppskovsbeloppet

Exempel

Ni är ett par makar som äger en ersättningsbostad med 50 procent vardera och har ett slutligt uppskovsbelopp på 100 000 kronor vardera som ni fick när ni förvärvade ersättningsbostaden. I samband med er skilsmässa görs en bodelning där din andel av ersättningsbostaden övergår till din exmake. Det innebär också att ditt uppskovsbelopp på 100 000 kronor ska överföras till din exmake i samband med ägarbytet. I deklarationen som du lämnar året efter ägarbytet ska du redovisa att hela ditt slutliga uppskovsbelopp, 100 000 kronor, ska överföras med 100 procent till din exmake. Det gör du i avsnitt I på blankett K2 (exmakens personnummer, namn och adress ska också anges).

Överföringen innebär att den nya ägaren ska beskattas för uppskovsbeloppet när ersättningsbostaden säljs. Den nya ägaren tar alltså över den tidigare ägarens uppskjutna skatt på vinsten från en tidigare försäljning. Denna latenta skuld kan ha betydelse när bouppteckningen upprättas för en avliden ägare till en ersättningsbostad eller när tillgångar och skulder ska fördelas i samband med bodelning vid en skilsmässa.

Den nya ägaren ska också betala den årliga skatten som är ca 0,5 procent av uppskovsbeloppet. Vid deklarationen året efter överföringen betalar den tidigare ägaren, eller den tidigare ägarens dödsbo, skatten och den nya ägaren gör det först vid deklarationen året därpå.

Skatteverket

Till toppen