På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Guide inför rotarbetet

Använd frågorna i guiden för att ta reda på om du kan använda rotavdraget eller inte. Det är utföraren som begär utbetalning från Skatteverket men det är du som köpare som ansvarar för att villkoren för avdrag uppfylls. Du kan som mest få totalt 50 000 kronor i rot- och rutavdrag per år.

För dig som äger bostadsrätt:

Vad ska göras?

I en bostadsrätt kan du få rotavdrag för arbetskostnaden för reparation, underhåll samt om- och tillbyggnad.

Exempel på rotarbete kan du se exempel på tjänster som ger avdrag och vad som gäller för småhus och bostadsrätter.

Var ska arbetet göras?

Du kan bara få rotavdrag för arbeten som utförs inne i din bostadsrättslägenhet. I en bostadsrätt kan du inte få avdrag för arbeten som ingår i föreningens ansvar eller som utförs utanför din bostad. Se till att utföraren som du anlitat har din bostadsrättförenings organisationsnummer.

Vem ska utföra arbetet?

  • Se till att utföraren som du har anlitat har F-skatt.
  • Den du anlitar får inte vara närstående, till exempel familj.

Är ni överens?

  • Om vad som ska utföras, betalningen, rotavdragets storlek och hur det ska fördelas.
  • Om vem som är betalningsansvarig om Skatteverket inte godkänner avdraget.

Dags att betala

När du har betalat fakturan begär utföraren som du har anlitat utbetalning från Skatteverket för avdraget som du har fått i förskott på fakturan. Det ska vara tydligt på fakturan att summan för rotavdraget är medräknad. Kostnaden för arbete och material ska redovisas separat. Tänk på att det är när du betalar fakturan som styr vilket år avdraget hamnar på.

Räcker din skatt?

Tänk på att avdraget betalas ut i förskott eftersom utföraren som du anlitat gör avdraget direkt på fakturan. Om du kan ta del av avdraget eller inte beror på hur mycket skatt du har betalat in under året och vilka andra avdrag du gjort. Det ser du på din deklaration. Makar och sambor kan flytta avdraget mellan varandra.

Använd våra e-tjänster

  • Använd vår e-tjänst Rot och rut – mina avdrag för att se hur mycket avdrag du har utnyttjat i år och även tidigare år.
  • I tjänsten Hämta företagsinformation kan du ta reda på om din utförare har F-skatt.
  • Använd beräkningstjänsten Uppskatta ditt rot- och rutavdrag om du vill du veta hur mycket rot- och rutavdrag du kan ha rätt till.
07-05.30
Skatteverket

Till toppen