På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Utföraren får inte vara närstående till dig

Du får inte rot- eller rutavdrag för arbete som du utför åt dig själv eller som någon närstående utför åt dig. Du får heller inte rot- eller rutavdrag för arbete som din enskilda firma utför i din bostad eller som du köper av ett bolag om du eller en närstående utför arbetet.

Vem som är närstående till dig framgår av nedanstående bild. Närståendekretsen fortsätter även i flera generationer än bilden visar.

En bild om närståendekretsen där skattereduktion för rot- och rutarbete inte godkänns.

Följande personer räknas som närstående till dig:

  • din make, maka
  • dina föräldrar
  • dina mor- och farföräldrar
  • dina barn, barnbarn och barnbarnsbarn samt deras makar oc
  • dina syskon och deras makar samt dina syskons barn, barnbarn och barnbarnsbarn och så vidare.

Sambos likställs med makar om de tidigare varit gifta med varandra eller har eller har haft gemensamma barn. Styvbarn och fosterbarn räknas som barn.

Du får inte rot- eller rutavdrag för arbete som din enskilda firma utför

Du kan inte anlita din enskilda firma för att utföra arbete i din egen bostad. Det gäller även om du har en anställd som skulle utföra arbetet eftersom kraven för att få rot- eller rutavdrag är att köparen har betalat utföraren för utfört arbete. Som enskild näringsidkare kan du inte fakturera dig själv.

Du får inte rot- eller rutavdrag för arbete som du själv utför i ditt bolag

Om du anlitar ditt egna bolag (aktiebolag, handelsbolag eller kommanditbolag ekonomiska förening) får du inte rot- eller rutavdrag för den del av arbete som utförts av dig själv eller en närstående.

Använd våra e-tjänster

  • Använd vår e-tjänst Rot och rut – mina avdrag för att se hur mycket avdrag du har utnyttjat i år och även tidigare år.
  • I tjänsten Hämta företagsinformation kan du ta reda på om din utförare har F-skatt.
  • Använd beräkningstjänsten Uppskatta ditt rot- och rutavdrag om du vill du veta hur mycket rot- och rutavdrag du kan ha rätt till.
Skatteverket

Till toppen