På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Försäljning av produkter från en privatbostad

Säljer du produkter från din privatbostad (småhus, ägarlägenhet eller bostadsrätt) ska du betala skatt om dina intäkter är högre än det avdrag du har rätt att göra. Överskottet beskattas som inkomst av kapital. Skatten är 30 procent.

Vad du ska ta upp som ersättning

Du redovisar ersättning som du får, i både pengar och i annan form, om du säljer exempelvis frukter eller avverkade träd som kommer från privatbostaden.

Avdrag du får göra

Du får bara göra ett schablonavdrag när du säljer produkter. Du får inte dra av verkliga utgifter som du har haft i samband med försäljningen. Schablonavdraget är 40 000 kronor för varje privatbostad och år. Det gäller oavsett hur många som äger privatbostaden. Det innebär att du och eventuella delägare kan få schablonavdrag med sammanlagt 40 000 kronor om ni både har sålt produkter och hyrt ut privatbostaden under samma år.

Har du inte ägt privatbostaden under hela året ska schablonavdraget proportioneras. Om privatbostaden exempelvis är köpt den 1 april, blir schablonavdraget 30 000 kronor (40 000 x 9/12 månader). Avdraget får inte överstiga ersättningen för produkterna.

Räkna ut och deklarera överskottet

Räkna ut om du får ett överskott av försäljningen när du har gjort det avdrag som du har rätt till från dina intäkter. Du kan göra uträkningen på hjälpblanketten SKV 2199. Obs! Lämna inte in hjälpblanketten till Skatteverket. Spara den i stället med din deklarationskopia.

Har du en e-legitimation kan du redovisa överskottet i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1.

Ta upp överskottet vid punkt 7.3 i Inkomstdeklaration 1.

Om ni är flera ägare till privatbostaden beräknar ni överskottet för hela bostaden på hjälpblanketten. Du tar sedan upp din andel vid punkt 7.3.

Har du både hyrt ut och sålt produkter från privatbostaden under samma år, är det lättast att beräkna ditt eventuella överskott på hjälpblanketten.

Exempel på försäljning av produkter från privatbostaden

Du och din sambo äger ett småhus gemensamt. Ni avverkar träd på småhustomten och säljer dessa för 45 000 kronor.

Ni har inte hyrt ut småhuset, utan bara sålt träden under året. Ni får avdrag med 40 000 kronor, alltså schablonavdraget. Det skattepliktiga överskottet blir 5 000 kronor (45 000 kronor - 40 000 kronor). Var och en ska redovisa 2 500 kronor (5 000 kronor/2) i punkt 7.3. på Inkomstdeklaration 1.

Använd vår e-tjänst

Deklarera överskottet

Om du får ett överskott ska du ta upp det vid punkt 7.3 i Inkomstdeklaration 1.

Skatteverket

Till toppen