På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Bo på rätt adress

Det är viktigt att du är folkbokförd på den adress du är bosatt på, oavsett om du studerar eller om du bor på flera adresser.

Dubbel bosättning

Dubbel bosättning innebär att du har flera bostäder och bor i var och en av dem minst en sjundedel av din tid. Vid dubbel bosättning avgör Skatteverket var du ska vara folkbokförd, beroende på din livssituation.

En sjundedel av din tid kan innebära till exempel

  • en gång i veckan,
  • två gånger varannan vecka.

Var du ska vara folkbokförd vid dubbel bosättning beror på din boendesituation. Vi tar hänsyn till hur din livssituation ser ut. Till exempel

  • om du bor tillsammans med din familj i någon av bostäderna (begreppet "familj" innebär maka, make, registrerad partner, sambo eller barn som fortfarande bor hemma. Förälder räknas inte),
  • var din arbetsplats finns eller var du studerar vid högskola eller universitet,
  • storleken och standarden på de olika bostäderna och
  • hur ofta du vistas i de olika bostäderna.

Barn med dubbel bosättning

Barn bor ibland på två ställen, vilket kan innebära dubbel bosättning. Det är till exempel vanligt när föräldrarna har varsin bostad och barnet vistas hos båda föräldrarna. Huvudregeln är att barnet då folkbokförs hos den av vårdnadshavarna som de båda är överens om. Det gäller i de fall då

  • föräldrarna har gemensam vårdnad om barnet, och
  • barnet bor ungefär lika mycket hos båda sina föräldrar.

Om huvudregeln inte kan användas, till exempel när föräldrarna inte är överens om barnets folkbokföring, ska barnet folkbokföras hos den förälder där barnet tillbringar flest nätter.

Om barnet bor lika mycket hos båda föräldrarna ska folkbokföringen inte ändras så länge en förälder bor kvar i familjens tidigare gemensamma bostad. Detta gäller även om barnet tillbringar en natt mer i veckan hos den andra föräldern.

Om det inte finns någon tidigare gemensam bostad och barnet bor lika många nätter hos båda föräldrarna eller om föräldrarna lämnar olika uppgifter om var barnet bor, ska barnets folkbokföring bestämmas utifrån barnets boendesituation. Vid denna typ av bedömning av ett barns folkbokföring är det Skatteverket som beslutar var barnet ska vara folkbokfört.

Avdrag för dubbel bosättning

Information om avdrag för dubbel bosättning finns i Avdragslexikonet under D (dubbel bosättning).

» Till avdragslexikon för privatpersoner

Skatteverket

Till toppen