På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Betalning av privat drivmedelskostnad vid bilförmån

Det förekommer att arbetsgivare anlitar ett serviceföretag eller liknande utomstående företag för att tillhandahålla tankkort och administrera företagets och de anställdas drivmedelsinköp.

De anställda har ofta avtalat att själva bekosta drivmedlet för privatkörningen. Arbetsgivaren ska då granska och godkänna fördelningen mellan tjänste- och privatkörning i den anställdes körjournal. Serviceföretaget gör sedan varje månad en motsvarande fördelning av drivmedelsinköpen och skickar en separat avräkning med betalningskrav för privatkörningen till den anställde.

Anställd som själv betalar drivmedlet

En anställd som har bilförmån och enligt avtal själv betalar drivmedlet för sin privatkörning till ett utomstående företag får inte någon drivmedelsförmån. Någon uppräkning med 20 procent ska inte göras. Arbetsgivaren får inte göra momsavdrag på detta drivmedel.

Om den anställde gör betalningen av drivmedlet för privatkörningen till arbetsgivaren, till exempel via nettolöneavdrag, ska dock uppräkning till 120 procent göras innan betalningen räknas av. I det fallet betalar arbetsgivaren allt drivmedel till det utomstående företaget och en skattepliktig förmån uppkommer. Förmånsvärdet sätts ned med ersättningens belopp.Läs mer på sidan Drivmedel vid bilförmån.

Skatteverket

Till toppen