På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Bilförmån i ringa omfattning

För den som haft bilförmån bara i "ringa omfattning" är förmånen skattefri. Med ringa omfattning avses ett fåtal tillfällen och högst 100 mil per år, och avsikten med frigränsen är man inte ska beskattas för rent bagatellartade körningar.

Definition av fåtal tillfällen

Med "ett fåtal tillfällen" avses privat användning vid högst tio tillfällen, se avsnitt 2.2 i Skatteverkets meddelande för de olika inkomståren här nedan.

Det finns inte någon given metod för att räkna antal ”tillfällen” eftersom ordet kan tolkas på olika sätt. Vid all privatkörning ska dock datum liksom mätarställning före och efter dokumenteras. Oavsett hur antalet tillfällen räknas får den privata körningen inte överstiga 100 mil. Eftersom varken Skatteverket eller arbetsgivaren kan utreda eller ifrågasätta vilka delsträckor en anställd kört privat på sin fritid kan detta innebära att den anställdes egna uppgifter inte har så stort bevisvärde som vid tjänstekörning.

Använda gps-journal vid registrering av körsträcka

En anställd har dock ibland möjlighet att själv visa, till exempel med en gps-journal som automatiskt registrerat tidpunkter och adresser, hur bilen har körts, eller visa att körsträckan till exempel enbart motsvarar en hemresa och retur. En sträcka som körts tur och retur bör normalt anses som en resa = ett tillfälle (och inte två).

En tumregel är att varje dygn bör anses som ett tillfälle även om flera delsträckor ingår. Om en anställd lånar en bil över dagen eller över natten bör detta alltså räknas som ett tillfälle. Om den anställde lånar bilen över en helg, från fredag till måndag, bör det räknas som tre tillfällen, såvida inte den anställde kan visa att enbart en eller två resor gjorts.

Om man däremot utan någon större omväg stannar till för ett privat ärende under en pågående tjänsteresa, till exempel vid mataffär eller förskola, räknas det inte som ett sådant tillfälle. Däremot ingår denna extra körsträcka i antal privata mil som körts med förmånsbilen. Likaså kan man under pågående tjänsteresa normalt även köra till närbeläget lunchställe eller toalett utan att detta räknas som ett tillfälle. Dessa resor ingår inte heller i beräkningen av antal privata mil som körts med förmånsbilen.

Skatteverket

Till toppen