På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Idrottsutövares ersättningar och kostnader

Om du har utövat någon idrott som aktiv eller som tränare, domare, funktionär eller liknade så ska du skatta för alla kontanta ersättningar, presentkort, stipendier och förmåner (t.ex. fri bil och bostad) som du har fått.

Priser i form av minnesföremål är skattefria. Detsamma gäller andra tävlingsvinster om de består av föremål som värderas till högst 1 300 kronor.

Om du som enda ersättning för ett uppdrag eller arbete får resorna till och från arbetsplatsen betalda (och alltså inte får några andra ersättningar eller förmåner), är resorna skattefria. Även kostnadsersättning för sådana inställelse- och arbetsresor är skattefri förutsatt att ersättningen inte överstiger utgifterna för resorna, eller när det gäller resa med egen bil, 18,50 kronor/mil.

Du får göra avdrag för de utgifter som varit nödvändiga för att utöva verksamheten (t.ex. för resor och inköp av idrottsredskap). Avdraget får i regel inte överstiga inkomsterna.

På sidan Idrottsföreningar och kontrolluppgifter kan du läsa om hur idrottsföreningen redovisar dina ersättningar på kontrolluppgiften.

Faktaruta – idrottsutövare

Tabellen visar hur kontrolluppgifter, pensionsgrundande inkomst och skatteavdrag hänger samman med ersättningen till idrottsutövare.

Kontrolluppgifter, pensionsgrundande inkomst och skatteavdrag
Skattepliktig ersättning i kronor år 2017Kontrolluppg.Pensionsgrundande inkomst Skatteavdrag
100 - 22 399Ja Nej Nej
- 22 400 och högreJa Ja Ja
    
Kontrolluppgifter, pensionsgrundande inkomst och skatteavdrag
Skattepliktig ersättning i kronor år 2016Kontrolluppg.Pensionsgrundande inkomst Skatteavdrag
100 - 22 149Ja Nej Nej
- 22 150 och högreJa Ja Ja
    
Skatteverket

Till toppen