På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Att sälja något via internet

Vid handel på internet brukar man skilja på offline-handel och online-handel. Vid offline-handel är det fråga om vanliga varor som säljs på internet men skickas på traditionellt sätt med posten eller liknande.

Vid online-handel sker inte bara beställningen på internet utan även själva varan skickas, det vill säga laddas ner via internet. Detta handlar ofta om musik, filmer, dataprogram och böcker. Hit hör även försäljning av exempelvis ringsignaler och spel till mobiltelefoner.

Skattemässigt behandlas försäljning av sådana digitala varor som försäljning av tjänster. Detta har betydelse när du ska redovisa moms.

Redovisa inkomst

Inkomsten från enstaka försäljningar av tillgångar som du har haft för personligt bruk, till exempel möbler, hemelektronik, prydnadsföremål och liknande, behöver du inte ta upp i inkomstdeklarationen om den totala vinsten är mindre än 50 000 kronor. Mar information finns på hjälpblankett Personliga tillgångar – Vinst och förlust (SKV 2192).

» Till hjälpblankett Personliga tillgångar – Vinst och förlust (SKV 2192)

Om du säljer varor regelbundet, ska du redovisa inkomsten i deklarationen oavsett om du har tjänat mycket eller lite pengar. Du redovisar inkomsterna som hobbyverksamhet eller som näringsverksamhet, beroende på verksamhetens syfte och hur stor omfattning den har. Läs mer i broschyren Hobbyverksamhet, SKV 344 eller Företagsregistrering, SKV 418.

» Till broschyren Hobbyverksamhet (SKV 344)

» Till broschyren Företagsregistrering (SKV 418)

Inkomstdeklarationen ska du lämna i maj året efter det år som du har tjänat pengarna.

Har du frågor om hur du ska deklarera dina inkomster från internet så hör av dig till Skatteupplysningen för att få hjälp.

» Öppettider och telefonnummer till Skatteupplysningen

Moms

Om du bedriver näringsverksamhet (ett företag) ska du redovisa moms på försäljningen. Men det är olika regler för varor och tjänster.

Skatteverket

Till toppen