På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Fakta om internethandel

Alla som har en sammanlagd inkomst under året på 18 700 kronor eller mer ska deklarera och betala skatt på sina inkomster. Tjänar du sammanlagt mindre än så under året så behöver du inte betala skatt.

Handel med domännamn

Kan jag tjäna pengar på försäljning av domännamn?

Det finns flera tusen svenskar som innehar stora mängder domäner. Många köper och säljer domäner och domännamn med syfte att tjäna pengar och flera av dessa är yngre personer. Priset för toppdomäner med få bokstäver i domännamnet, så kallade 2-bokstavsdomäner, ligger generellt på mer än 100 000 kronor.

Är det skattepliktigt?

Om du säljer enstaka domännamn ska du ta upp vinsten från din hobbyverksamhet som inkomst av tjänst. Om du däremot handlar regelbundet med domäner och domännamn för att tjäna pengar bedriver du näringsverksamhet och ska deklarera dina inkomster för verksamheten. Försäljning av enstaka domännamn vars värde du inte har arbetat upp utan enbart köpt som kapitalplacering och som inte ingår eller har anknytning till näringsverksamhet som du bedriver, tas upp i inkomstslaget kapital som försäljning av övrig tillgång på blankett K4.

Försäljning av spelfigurer, vapen och liknande i onlinespel  

Kan jag tjäna pengar på onlinespel?

Bara annonseringen av figurer runt spelet World of Warcraft, WoW i Sverige i år med cirka 20 000 annonser, uppgår till ett utannonserat pris på cirka 20 miljoner kronor.

Vilka försäljningar som slutligen kommer till ett avslut är inte känt, men det är klarlagt att handeln med spelfigurer, vapen och liknade från onlinespelen är omfattande.

Är det skattepliktigt?

Att jobba upp en spelfigur är något som kräver tid och skicklighet. Spelfigurens värde ökar successivt ju mer du jobbar med den. Säljer du en enstaka spelfigur och enstaka vapen eller liknande ska du ta upp vinsten från din hobbyverksamhet som inkomst av tjänst.

Card Sharing

Vad betyder Card Sharing?

Card Sharing är - som namnet antyder — att flera delar på ett tv-kort för att se betalkanaler/betalteve utan att betala, genom att koderna som skickas till ett köpt kort avkodas och skickas vidare till fler användare.

Kan jag tjäna pengar på Card Sharing?

När Card Sharing säljs vidare med förtjänst är det brott mot Avkodningslagen.

Är det skattepliktigt?

Tjänar du pengar på Card Sharing är det fråga om en skattepliktig verksamhet som du ska deklarera för. Även olaglig verksamhet kan beskattas.

Skatteverket

Till toppen