På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Samordningsnummer

Samordningsnummer är en identitetsbeteckning för personer som inte är eller har varit folkbokförda i Sverige. Syftet med samordningsnummer är att myndigheter och andra samhällsfunktioner ska kunna identifiera personer även om de inte är folkbokförda i Sverige.

Skatteverket tilldelar samordningsnummer efter be­gäran. Samtliga statliga myndigheter och vissa privata högskolor har rätt att begära samordningsnummer.

Samordningsnummer – tio siffror

Samordningsnummer består liksom personnumret av tio siffror. De inledande sex siffrorna utgår från personens födelsetid med den skillnaden att man lägger till 60 till födelsedagen. För en person som är född den 23 augusti 1964 så blir de sex första siffrorna i samordningsnumret därför 640883.

Samordningsnumret är unikt

Ett samordningsnummer följer en person hela livet och det kan aldrig förekomma två likadana samordnings­nummer. Om en person som fått ett samordnings­nummer senare blir folkbokförd ersätts samordnings­numret av ett personnummer.

Adress för personer med samordningsnummer

Skatteverket registrerar adress för personer med samordningsnummer. Om identiteten på den som har samordningsnumret är fastställd så uppdaterar Skatteverket även adressen i SPAR.

Om man har ett samordningsnummer och vill an­mäla en adress till Skatteverket kan man göra det på blanketten för särskild postadress.

Vem kan få samordningsnummer?

  • Om du inte ska vara folkbokförd och få personnummer, till exempel om du är bosatt utomlands men vistas i Sverige mindre än ett år kan du behöva ett samordningsnummer vid kontakt med olika myndigheter.
  • Om du är bosatt utomlands och vistas i Sverige minst 6 månader, men mindre än ett år blir du normalt obegränsat skattskyldig i Sverige. Om du utför arbete, hela eller del av den perioden, ska den inkomsten beskattas i Sverige. I detta fall är Skatteverket den myndighet som beställer ett samordningsnummer för dig i samband med att du skatteregistreras.

Vem ansöker om samordningsnummer

Det är den myndighet du har kontakt med som beställer ett samordningsnummer, det vill säga det är inte du själv som beställer ditt samordningsnummer.

Så här använder du samordningsnumret

Samordningsnumret ska användas vid kontakter med Skatteverket, det ska till exempel anges på kontrolluppgifter. Observera att har du tidigare haft personnummer eller samordningsnummer är det samma nummer du ska använda i kontakt med olika myndigheter.

Skatteregistreringen görs på någon av blanketterna enligt nedan:

Skatteverket

Till toppen